REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nerami žinia apskriejo Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) kūrybinių industrijų fakulteto bendruomenę.

Nerami žinia apskriejo Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) kūrybinių industrijų fakulteto bendruomenę.

REKLAMA

Studentai iš dekanės Živilės Sederavičiūtės-Pačiauskienės gavo laiškus su perspėjimu iki gruodžio vidurio atidžiau stebėti savo sveikatą dėl galimo tymų atvejo bendruomenėje.

„Nacionalinis visuomenės sveikatos centras mums pranešė apie įtariamą tymų atvejį. Kol kas šis atvejis dėl diagnozės nėra patvirtintas, tačiau mes norime perspėti savo studentus nenumoti ranka į atsiradusius simptomus ir geriau paskubėti pasitikrinti sveikatą laiku. Būtent todėl ir pranešėme bendruomenei apie galimą užsikrėtimo atvejį.

Mano žiniomis, jokio sujudimo fakultete nėra, studentai apie tai, kad kreiptųsi į medikus ar pablogėtų sveikatą, nepranešė“, – tv3.lt kalbėjo dekanė.

REKLAMA
REKLAMA

Kreipėsi dėl odos bėrimo

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausiosios specialistės Eglės Korkut teigimu, 19-metis studentas susirgo šių metų lapkričio 18 dieną.

REKLAMA

Į medikus jis kreipėsi dėl prasidėjusio odos bėrimo. Lapkričio 29 d., vis dar buvo išbertas. Galutinės diagnozės vis dar laukiame.

Informaciją iš asmens sveikatos priežiūros įstaigos apie įtariamą susirgimą tymais gavome 2019 m. lapkričio 29 d 15 val. 25 min.

Tą pačią dieną buvo atliktas atvejo epidemiologinis tyrimas, išsiaiškinti artimą sąlytį turėję asmenys. Taip pat, telefonu informuotas VGTU Kūrybinių industrijų fakultetas."

Pateikė rekomendacijas

Atstovė rekomenduoja atsiradus įtarimams dėl ligos, būtinai stengtis vengti kontakto su šiuo asmeniu. Visiems sąlytį su sergančiuoju turėjusiems asmenims rekomenduojama stebėti savo sveikatos būklę 21 dieną po kontakto.

REKLAMA
REKLAMA

Atsiradus būdingiems simptomams (karščiavimui, slogai, kosuliui, akių junginės uždegimui, bėrimui), rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Sąlytį turėję asmenys, kurie neskiepyti ar nepilnai skiepyti nuo tymų ir nesirgę tymais, raginami kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (tel. nr. (8 5) 264 96 76), kurio specialistai įvertins gautą informaciją ir teiks rekomendacijas dėl skiepijimo. Nesuspėjus pasiskiepyti per 72 val., būtina išlaukti visą inkubacinį laikotarpį (21 d.) ir pasiskiepyti, jeigu nesusergama. Suaugusieji skiepijami ta pačia MMR vakcina kaip ir vaikai.

Plinta oru

Tymai – per orą plintanti užkrečiamoji liga, sukeliama virusų. Tačiau plisti gali ir per kvėpavimo takų išskyromis užterštas rankas ar kitus aplinkos daiktus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klinikiniai simptomai – dažniausiai susirgimas tymais pradžioje (prodrominiu laikotarpiu) pasireiškia karščiavimu, vėliau – konjunktyvitu, sloga, kosuliu, atsiranda Kopliko dėmės. Charakteringas makulopapulinis bėrimas, kuris neniežti. Bėrimas paprastai pasireiškia 3–4 ligos dieną, prasideda veido srityje, už ausų, vėliau jis „leidžiasi žemyn“; bėrimas išlieka 4–7 dienas.

Inkubacijos laikotarpis – apie 10 dienų (gali svyruoti nuo 7 iki 21 dienos).

Jeigu asmuo yra imlus tymams, užsikrėsti užtenka 15 min. ir daugiau, jeigu bendraujama artimai (veidas į veidą) arba būnama toje pačioje patalpoje.

Tymai pavojingi, nes:

gali lengvai išplisti visuomenėje; sergantysis gali užkrėsti kitus asmenis 4 dienas iki bėrimo atsiradimo ir 4 dienas po bėrimo; ligonio būklei palengvinti gali būti taikomas tik simptominis gydymas; galimos komplikacijos (plaučių uždegimas, vidurinės ausies uždegimas, encefalitas ir kt.); gali iššaukti priešlaikinį gimdymą ir kitas komplikacijas nėščiosioms. Prevencija – skiepijimai kombinuota tymų, epideminio parotito, raudonukės vakcina. Lietuvoje nuo tymų vaikai pradėti skiepyti 1964 m. viena vakcinos doze, 1988 m. pridėta antroji vakcinos dozė.

Didžiausia rizika susirgti – neskiepytiems, skiepytiems tik viena vakcinos doze ir nesirgusiems asmenims.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų