REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai tvarkomės namuose, kaip dažnai pagalvojame apie daiktų, kurie neatrodo nešvarūs, valymą? Tačiau jei reguliariai ignoruojame tam tikras namų vietas, jose gali gyventi ir daugintis kenksmingos bakterijos, kurios kenkia mūsų sveikatai.

Kai tvarkomės namuose, kaip dažnai pagalvojame apie daiktų, kurie neatrodo nešvarūs, valymą? Tačiau jei reguliariai ignoruojame tam tikras namų vietas, jose gali gyventi ir daugintis kenksmingos bakterijos, kurios kenkia mūsų sveikatai.

REKLAMA

„Bright Side“ sudarė namų tvarkymo metu daromų klaidų, kurios visas jūsų pastangas gali paversti bevertėmis, sąrašą.

1. Nevalome skalbimo mašinos.

Purvina skalbimo mašina kelia pavojų, nes pelėsių sporas ir bakterijas skleidžia ant jūsų drabužių. Tai kenkia tiek sveikiems žmonėms, tiek tiems, kurie jau turi alergijų ar astmą.

Nešvarumų dalelių gali užsilikti skalbimo būgne, skalbiklio ir minkštiklio stalčiukuose. Ekspertai rekomenduoja skalbimo mašiną išvalyti kas dvi savaites. Paleiskite skalbimo mašinos ciklą karščiausia temperatūra drabužių į ją nedėdami, tik su trupučiu baliklio ar citrinos rūgšties. Dar vienas būdas dezinfekuoti skalbimo mašiną – išplauti virtuvinius rankšluostėlius su 100 ml baliklio.

Taip pat reguliariai reikia valyti visus skalbimo mašinos stalčiukus, o tarp skalbimo ciklų nepamirškite išdžiovinti būgno. Jeigu pelėsis įsimeta į skalbimo mašinos durelių tarpines, jį išvalyti bus labai sunku.

REKLAMA
REKLAMA

2. Tualeto šepetį laikome uždarame konteineryje.

Tualeto šepetys yra vienas nešvariausių daiktų visuose namuose. Bakterijų skaičių ant jo ženkliai sumažės jį išdžiovinus prieš padedant į vietą, ir reguliariai dezinfekuojant. Uždaras konteineris yra tobula vieta bakterijoms daugintis, o kai pasinaudojate tualeto šepečiu, jos pasklinda po visą vonios kambarį.

REKLAMA

Tualeto šepetį galite arba įsigyti specialiame laikiklyje, kuriame šepetys tarp naudojimų spėja išdžiūti, arba po naudojimo šepetį 10 minučių padėkite taip, kaip parodyta šioje nuotraukoje.

3. Retai dezinfekuojame kriaukles.

Valydami kriauklę dažnai pamirštame išvalyti vandens nuleidžiamosios angos – šio darbo imamės tik tada, kai iš jos pradeda sklisti nemalonus kvapas. Nuleidžiamojoj angoje lieka maisto ir nešvarumų likučių, ten pradeda daugintis bakterijos, o į nuleidimo angą stipria srove leidžiant vandenį šie dalykai išteka atgal į kriauklę.

REKLAMA
REKLAMA

Norėdami gerai išvalyti nuleidžiamąją angą, į ją įberkite šaukštą valgomosios sodos ir ant viršaus užpilkite truputį acto, o tuomet taip palikite pernakt. Iš ryto nuleidžiamąją angą išskalaukite verdančiu ar tiesiog labai karštu vandeniu.

Ši procedūra ypač gerai veikia po mėsos, žuvies ar didelio kiekio daržovių ruošimo.

4. Vienas nešvariausių objektų namuose – dantų šepetėlių laikiklis.

Šokiruojantis faktas tas, kad ant jūsų dantų šepetėlio gyvena daugiau nei 100 milijonų kenksmingų bakterijų. Be jūsų burnos bakterijų, šepetėlis gali būti užkrėstas bakterijomis nuo kriauklės ir nuo tualeto, nes kaskart nuleidus vandenį bakterijos išleidžiamos į orą ir pasklinda beveik dviejų metrų atstumu aplink. Tai gali sukelti cistitą, didžiojo žarnyno ligas, disbakteriozę bei kitus sveikatos sutrikimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad kenksmingo poveikio būtų kuo mažiau, dantų šepetėlį laikykite ne ant kriauklės, bet ant virš jos esančios lentynėlės. Neverta naudoti dantų šepetėlio dangtelio, nes bakterijos daug greičiau dauginasi uždaroje aplinkoje. Jei turite galimybę savo dantų šepetėlį laikyti uždaroje lentynoje, taip bus geriau.

Reguliariai valykite dantų šepetėlių dėklą. Vienas paprasčiausių būdų dezinfekuoti dantų šepetėlį yra 30 sekundžių jį palaikyti burnos skalavimo skystyje arba 2 minutes verdančiame vandenyje.

5. Valome šaltu vandeniu.

Jei namų valymui naudojate šaltą arba drungną vandenį, valymo priemonės nebūna tokios efektyvios. Ideali vandens temperatūra valymui yra 10 laipsnių aukštesnė už kambario temperatūrą arba tokio karštumo vanduo, kuriuo dar galėtumėte plautis rankas.

REKLAMA

Tada šarminių valiklių efektyvumas padvigubėja ir žūva daugiau grybelio bei bakterijų.

6. Indaplovę krauname netaisyklingai ir po naudojimo jos neišdžioviname.

Indaplovės plauti labai dažnai nereikia, nes ji dezinfekuojama savaime. Tačiau ją reikia kasdien išdžiovinti, kitaip joje gali pradėti kauptis pelėsiai.

Be to, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip į indaplovę sukrauname indus. Ekspertai rekomenduoja indus su angliavandenių (bulvių, ryžių, makaronų) likučiais dėti ratu indaplovės viduryje. Tuo tarpu indai su baltymų likučiais turėtų būti dedami indaplovės kraštuose. Taip indai geriau išsiplaus.

7. Pamirštame nuvalyti dušo užuolaidą ir dušo galvutę.

Dušo užuolaidą plauname retai, nes manome, kad ji savaime išsivalo maudantis po dušu. Tačiau tai netiesa. Pelėsis dažniausiai pradeda augti erdvėje tarp vonios ir sienos bei ant užuolaidos. Geriausia polietilenines užuolaidas pakeisti vinilinėmis ar medžiaginėmis, o jas kartą per mėnesį išskalbti skalbimo mašinoje. Kitas metodas yra dušo užuolaidą išmirkyti druskos ar citrinos rūgšties tirpale, o po to gerai ją nušluostyti.

REKLAMA

Erdvę tarp vonios ir sienos reikėtų valyti valgomąja soda, o tuomet nupurkšti actu, kad nepradėtų kauptis pelėsiai.

Nors dušą naudojame kasdien, vistiek dušo galvutėje naktį, kai niekas juo nesinaudoja, gali pradėti kauptis bakterijos. Dėl šios priežasties joje gali imti augti pelėsiai bei daugintis stafilokoko bakterijos, kurios sukelia sinusų infekcijas, tonzilitą ir otitą. Būtent dėl to prieš maudanti duše rekomenduojama vienai minutei paleisti tekantį vandenį. Dušo galvutę taip pat galima išmirkyti valgomosios sodos ir acto tirpale kas 1–2 savaites.

8. Nevalome ventiliacijos angų.

Ventiliacijos angos yra viena pavojingiausių vietų, kurioje kaupiasi bakterijos, nes ji sujungta su oro kanalais, pro kuriuos į namus gali pakliūti graužikų ir paukščių išmatų.

Ventiliacijos angas reikėtų išvalyti kas dvi savaites. Nuimkite groteles ir angą išplaukite actu ir specialiu valikliu, o tuomet gerai nušluostykite. Nuo ventiliacijos angos nuimkite kiek įmanoma daugiau dulkių – tai galima daryti dulkių siurblio antgaliu.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų