REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Populiariausios šalyje botulino toksino ir hialurono rūgšties injekcijos trunka vos keletą minučių, tačiau atliktos netinkamai gali paversti žmogų ligoniu. Pusmečiui užkritęs akies vokas, audinių nekrozė ar net aklumas – tokių komplikacijų gali neišvengti į nekvalifikuotų „specialistų“ rankas pakliuvę asmenys.

Populiariausios šalyje botulino toksino ir hialurono rūgšties injekcijos trunka vos keletą minučių, tačiau atliktos netinkamai gali paversti žmogų ligoniu. Pusmečiui užkritęs akies vokas, audinių nekrozė ar net aklumas – tokių komplikacijų gali neišvengti į nekvalifikuotų „specialistų“ rankas pakliuvę asmenys.

REKLAMA

Gydytojai skambina pavojaus varpais – siekiant pasipelnyti šiandien įvairias grožio procedūras atlieka visi, kas netingi. Feisbuke apstu viešai paslaugas siūlančių „specialistų“, kurie grožio injekcijas atlieka tiesiog namuose. Todėl nepasidomėję, kur eina, žmonės stipriai rizikuoja.

„Šioms procedūroms naudojamos medžiagos nėra nekalti produktai, jie gali sukelti labai rimtas komplikacijas, taip pat žmogus gali būti alergiškas, jei asmuo po procedūros peršalo, jau po kurio laiko gali kilti autoimuninės reakcijos“, – įspėja Lietuvos dermatovenerologų draugijos prezidentė, Inovatyvios dermatologijos centro vadovė prof. dr. Matilda Bylaitė-Bučinskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Medikė patvirtino, kad dabar masiškai daugėja komplikacijų dėl neprofesionaliai atliekamų paslaugų. „Jei šiandien realiai bet kas iš gatvės, pasimokęs tris valandas ir matuodamas centimetrus su liniuote, gali atlikti grožio injekcijas, tai yra siaubingi dalykai. Labai svarbu pabrėžti, kad tiek botulino toksino injekcijas, tiek hialurono užpildus gali atlikti tik gydytojas, ne grožio specialistė, kirpėja, kosmetikė ar masažistė.

REKLAMA

Daug kas galvoja, kad tai – puikus pasipelnymo šaltinis ir juokas suleisti infekciją. Tačiau tai nėra dar viena grožio procedūra, o intervencija, tam reikia praeiti barjerus, gali pataikyti ne į tą tašką, įnešti infekciją, susidaryti kraujosruva ir ištikti kitos komplikacijos. Patyrusiose rankose, dirbant su saugiais, registruotais produktais, šios procedūros paprastai yra saugios. Jei kas ir nutinka, yra žinoma, kaip suteikti pagalbą, o ką daro tos mergaitės, kurios neturi medicininio išsilavinimo? Juk neretai klientės ir nualpsta... Jau nekalbu apie tai, kad Lietuvoje daug kas renkasi pigesnius produktus, kurie neretai yra prastesnės kokybės“, – kalbėjo ilgametę patirtį turinti gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Vietoj grožio – randai

Jau daugiau nei 20 metų Lietuvoje grožio industrijoje naudojamas botulino toksinas – specialus vaistas, kuris blokuoja arba, kitaip sakant, paralyžiuoja raumenį, todėl dažniausiai skirtas mimikos raukšlių (tarpuakio, pykčio, žąsų kojelių, t.y. raukšlių aplink akis) korekcijai. Užpildams gi dažniausiai naudojama hialurono rūgštis, priklausomai nuo užpildo koncentracijos, substancijos, technologijos jie skirstomi į minkštus, lengvus arba giluminius. Jie skirti tūrio, apimties raukšlelių korekcijai, pavyzdžiui, kai trūksta tūrio lūpoms, skruostams, smakrui, pažandės linijoms.

M. Bylaitė-Bučinskienė patikino, kad naudojamas mažomis dozėmis botulino toksinas tikrai yra saugus, bet daugiausiai problemų kyla, kai injekcijas daro to neišmanantis asmuo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rizika atsiranda, jei yra prasta technika, stokojama žinių. Tada galima pažeisti akies nervą, dėl to galima net apakti, įvykti voko ptozė (t.y. voko nusileidimas, nudribimas). Tai gali trukti nuo 4 mėnesių iki pusės metų, bet praėjus botokso veikimui, viskas atsistato. Visokių situacijų pasitaiko – ir nualpstama, kyla alerginė reakcija, darosi sunku kvėpuoti“, – dėstė pašnekovė.

Ji pastebėjo, kad dar daugiau žalos galima padaryti ir su hialurono užpildais: „Nors hialuronas yra natūrali mūsų organizmo medžiaga, kurio su laiku lieka vis mažiau. Visgi su užpildu įvedama ši medžiaga yra sintetinė. Kuo produktas natūralesnis, tuo mažiau galimų reakcijų, bet tai vis tiek yra svetimkūnis, su kuriuo organizmas gali kovoti.

REKLAMA

Ne taip atlikus procedūrą gali sutrikti kraujotaka ir įvyks audinių nekrozė, pasitaiko, susidaro magai, guzai, skausmingi sutinimai, abscesai, gali būti įnešamos infekcijos. Taigi, atrodo, nori pagražinti moterį, bet išties padarai ją ligone. Ir gydymas jau būna ilgas. Taigi reikia didesnės patirties, kad graži klientė nebūtų paversta monstre, tačiau toli gražu ne visi specialistai jaučia proporcijas, neįvertina žmogaus veido, neturi skonio arba pasiduoda klientų norams ir taip išdarko moteris.“

Įvykus komplikacijai „meistrai“ dingsta

Anot M. Bylaitės-Bučinskienės, didelė problema yra tai, kad įvykus komplikacijai, visi vadinamieji meistrai dingsta kaip į vandenį: „Kai tik atsitinka bėda, visi neria į krūmus. Jei pasidarei grožio injekciją kirpykloje ar grožio salone, nieko neįrodysi – jei nevedama jokia dokumentacija, tavęs kaip ir „nebuvo“.

REKLAMA

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos (VASPVT) vadovė Nora Ribokienė patvirtino, kad gauna pranešimų apie įvairių „specialisčių“ ar „grožio salonų“ atliekamas procedūras su hialurono rūgšties užpildais, mezosiūlais, veido raukšlių korekcijas, lūpų tūrio bei kontūro korekcijas, tai yra atliekamas invazines procedūras, kurios išimtinai yra priskiriamos gydytojo dermatovenerologo kompetencijos sričiai.

„Susirūpinimą kelia tai, kad šie „paslaugų teikėjai“ neturi nei asmens, nei įstaigos sveikatos priežiūros licencijų, suteikiančių teisę vykdyti tokią veiklą. Minėtieji „grožio specialistai“ įprastai reklamuojasi ir savo „darbus“ pristato internetinėje erdvėje, ypač socialinio tinklo Facebook platformoje“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VASPVT teigimu, po dar prieš kelis metus paskelbto įspėjimo dėl internete skelbiamos grožio salonų reklamos apie atliekamas grožio injekcijas, pranešimų, kad kažkas neteisėtai atlieka injekcijas, ir nukentėjusiųjų skundų dėl blogai atliktų injekcijų su botulino toksino, hialurono ar kt. preparatais, sumažėjo.

„Tačiau pernai ir šiemet vėl ėmė daugėti tokių pranešimų bei skundų. Reaguojant į juos pernai kosmetikams bei grožio salonams buvo išsiųsti 9, šiemet – 10 įspėjimų. Nesėkmės atveju, nukentėjęs asmuo neturi teisės į žalos atlyginimą pagal LR pacientų teisių ir žalos atlyginimo įstatymą, nes paslauga atlikta ne sveikatos priežiūros įstaigoje ir ją atliko ne sveikatos priežiūros specialistas, t.y. buvo vykdoma neteisėta sveikatos priežiūros veikla. Pažymime, kad Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekse įtvirtinta, kad neteisėtas vertimasis sveikatinimo veikla, nesilaikant įstatymų ir kitų teisės aktų nustatytos tvarkos, užtraukia baudą nuo 600 iki 1140 eurų“, – aiškino N. Ribokienė.

REKLAMA

Kiek galioja ir kaip dažnai galima?

Paklaustas, kiek apskritai dažnai galima darytis šias grožio injekcijas, „Perfectus clinica“ plastikos chirurgas dr. Jonas Drąsutis pabrėžė, kad veikimas priklauso nuo botulino toksino kiekio.

„Naudojant mažesnį kiekį, pasiekiamas mažesnis estetinis rezultatas, tačiau galbūt natūralesnis. Šiaip botulino toksino injekcijos paprastai kartojamos du kartus per metus, kas šešis mėnesius. Tačiau botulino toksino gamintojai yra atlikę tyrimą, kad injekcijas galima atlikti ir kas 4 mėnesius. Gautos išvados, kad tokiu dažnumu atliekant injekcijas raukšlės mažėja, raumuo labiau atsipalaiduoja“, – sakė jis.

Hialurono rūgšties užpildai yra ilgalaikiškesni: „Priklausomai nuo produkto, jų efektas būna iki 10–12, net iki 18–24 mėnesių. Kiek pavykusi bus procedūra, priklauso, kokius produktus leidžiame, kas leidžia, nuo supratimo, ką norima padaryti. Bet reikia suprasti, kad mažu užpildu didelių stebuklų nepadarysi. Kartais žmonės stebisi, kodėl tokia didelė procedūros kaina, bent norint efekto reikia turėti statybinės medžiagos.“

REKLAMA

Anot specialistų, botulino toksino injekcijos finansiškai nėra didelė našta. Norint „patvarkyti“ kokią pykčio raukšlę atsieitų 80–100 eurų. Injekciją atliekant tarpuakio, kaktos srityje, kainos gali šoktelėti ir iki 250–280 eurų.

„Hialurono užpildų injekcijos daug brangesnės. Medžiagos 1 mililitro kaina siekia 250–280 eurų. Norint pasiekti rezultatą reikia turėti 3–4 ar 5–6 mililitrus, taigi taip perkopiama ir 1500 eurų riba“, – sakė J. Drąsutis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų