REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laikraštyje „Kavkazkij uzel“, kuris apima visą Kaukazo kalnų regioną ir atspindi islamo vertybes, praėjusią savaitę pasirodė straipsnis, kuriame buvo teigiama, kad policija sufabrikavo ryšį tarp Eglės Kusaitės, Magmadovų ir Gatajevų bylų.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos–Čečenijos santykių draugijos direktoriaus pavaduotoja Oksana Čelyševa mano, kad areštuotų Pamaskvėje Aishat ir Apti Magmadovų, įtariamosios rengiant teroro išpuolį Lietuvoje Eglės Kusaitės ir laukiančios pabėgėlių statuso Suomijoje Gatajevų šeimos bylos yra dirbtinai susietos tam, kad būtų užmegztas tarptautinis rezonansas.

REKLAMA

20-metė lietuvė Eglė Kusaitė yra čečėnų kovotojo našlė. Jo vardas nėra skelbiamas. Su savo būsimuoju vyru, dėl kurio įtakos Eglė priėmė islamo tikėjimą, moteris susipažino 2007 metais, būdama Klaipėdos statybos kolegijos antro kurso studentė. Po vyro mirties Čečėnijoje, E. Kusaitė išvažiavo į Vokietiją pas vyro giminaičius, pas kuriuos dirbo namuose, per dienas skaitė Koraną ir meldėsi. Vėliau Vokietijos policija merginą privertė grįžti atgal į Lietuvą. Lietuvos tyrėjų duomenimis, nuo praėjusių metų birželio mergina pradėjo mokytis, kaip pasigaminti sprogstamąjį užtaisą ir jį panaudoti. Tuo pačiu ji bendravo su radikaliais islamistais iš Rusijos, Uzbekistano, Azerbaidžano ir Didžiosios Britanijos. Be to, E. Kusaitė internete rašė antirusiškus komentarus.

REKLAMA
REKLAMA

2009 metų spalį E. Kusaitė buvo sulaikyta Lietuvoje. Ji turėjo Rusijos vizą lietuviškame pase ir bilietą į vieną pusę. Birželio 11 dieną Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūros kovos su organizuotais nusikaltimais ir korupcija departamento prokuroras Algimantas Kliunka papasakojo, kad E. Kusaitė prisipažino, jog ruošiasi važiuoti į Rusiją, o iš ten į Čečėniją, kur susisprogdins viešoje vietoje. Teisme ji pareiškė, kad atsisako savo žodžių dėl suplanuotų teroro išpuolių. Rugpjūtį mergina buvo paleista į laisvę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2010 sausio 19 dieną Apti ir Aishat Magmadovai buvo areštuoti Rusijos FSB specialiųjų pajėgų operacijos metu. Magmadovų motinos teigimu, FSB pareigūnai mano, kad jos vaikai ruošė E. Kusaitę teroro išpuoliams. Rugsėjį jiems buvo pratęstas sulaikymo terminas, tačiau sulaikytųjų motina Tamara Magmadova tikina, kad jie dėl nieko nėra kalti.

Kalbant apie Gatajevų šeimą, kaip ankščiau buvo pranešęs „Kavkazkij uzel“, Malikas Gatajevas ir jo žmona kelis mėnesius buvo uždaryti Lietuvos kalėjime ir kaltinami „šeimyniniu despotizmu“. Oksanos Čelyševos šaltiniai Lietuvoje papasakojo, kad Lietuvos saugumo policija „užstrigo“ su Gatajevų byla, ir jiems buvo reikalinga garsi byla. „Aš pabrėšiu tai, kad Rusijos žiniasklaida pirmą kartą apie Eglės Kusaitės areštą pranešė iškart po teroro išpuolių serijos Maskvos metro šių metų kovo mėnesį. Taip pat buvo pasakyta, kad mergina sulaikyta vos ne pakeliui į Maskvą, ir tokiu būdu buvo nukenksminta dar viena teroristė-mirtininkė. Iš tikrųjų ji buvo areštuota prieš porą mėnesių iki šių įvykių“, - laikraščio „Kavkazkij uzel“ korespondentui pareiškė Oksana Čelyševa.

REKLAMA

Eglės motina O. Čelyševai papasakojo, kad kurį laiką ji nežinojo, kas vyksta su jos dukra. „Nebuvo leista su ja susitikti iki tos akimirkos, kol į Eglės Kusaitės bylą neatkreipė dėmesio įstatymų gynėjai, žurnalistai ir kai kurie Lietuvos politikai. Būtent dėl šių aktyvių veiksmų visa provokacija ir buvo paviešinta. Spaudos konferencijų metu keli Lietuvos Seimo deputatai, o ypač Europarlamento deputatas Leonidas Donskis, dar šių metų pavasarį viešai pareiškė apie Lietuvos saugumo policijos ir Rusijos Federacijos FSB ryšius“, - teigia Oksana Čelyševa. Jos teigimu, Magmadovai buvo reikalingi tam, kad bylą įgautų „tarptautinį atspalvį“.

REKLAMA

Eglė Kusaitė šiomis dienomis pareiškė, kad FSB pareigūnai tardymo metu ją sumušė – trankė jos galvą į grindis, į sieną, reikalavo pasirašyti parodymus prieš save ir Magmadovus, teigia O. Čelyševa, pabrėždama, kad tai jau oficiali informacija, kuri pasirodė ir Lietuvos žiniasklaidoje.

Jos žiniomis, Klaipėdos saugumo policijos pareigūnai sekė Eglę Kusaitę dar nuo 2007 metų. „Ji gyveno globojama saugumo policijos (SP) – buvo skirti SP pareigūnai, kurių tikslas buvo pabandyti ją užverbuoti kelionei į Egiptą, į islamo mokyklą, ar dar kur nors“, - pasakoja Oksana Čelyševa. Pati Eglė Kusaitė tvirtina, kad su Aishat Magmadova ją siejo draugiški santykiai ir apie jokių nusikaltimų jie kartu neplanavo. „Eglė teigia, kad dalis skambučių ir žinučių Magmadovams į Rusiją, kurie dabar yra pagrindiniai įrodymai byloje, yra Lietuvos SP darbas. Jie rašė ir skambino iš jos telefono, kai ji jau buvo areštuota, o telefonas buvo iš jos atimtas“, - teigia O. Čelyševa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos šaltinis Lietuvoje tvirtina, kad nuo pat pradžių Eglė Kusaitė buvo kaip masalas, kad ant jos, kaip priėmusios islamą, o jai tuo metu buvo 17-18 metų, galima būtų sučiupti ekstremistus iš kitų šalių. „Lietuvos SP tikina, kad pati Eglė stovėjo to „voratinklio“ centre, net yra pranešimų, kad ją paleisdavo iš arešto ikiteisminio tyrimo metu dėl jos kontaktų Vokietijoje, Azerbaidžane, Gruzijoje, Turkijoje, Rusijoje, o iš jos pačios padarė praktiškai „18-metį lietuvišką Bin Ladeną,“ - komentuoja O. Čelyševa. Anot jos, pati Eglė nežinojo apie tą vaidmenį, kurį jai buvo paruošę.

REKLAMA

Komiteto „Pilietinė pagalba“ vadovė Svetlana Gannuškina, kuri užsiima Magmadovų byla, laikraščio „Kavkazkij uzel“ korespondentui taip pat patvirtino, kad Magmadovų areštas susijęs su Eglės Kusaitės areštu Lietuvoje. „Buvo žinoma, kad Lietuvoje buvo suimta mergina, ištekėjusi už čečėno, jos vyrą nužudė ir visa tai buvo kažkaip susiję. Šiuo metu advokatas dar nėra susipažinęs su Magmadovų byla iki galo. Kol kas aš matau, kad FSB bandė priversti Apti prisipažinti mainais už sesers paleidimą. Aš tuo tikrai tikiu, nes tokie metodai pas mus visuotinai paplitę“, - teigia S. Gannuškina.

REKLAMA

Tamaros Magmadajevos teigimu,jos sūnus Apti kaltinamas dalyvavimu neteisėtuose ginkluotuose formuotėse ir verbavimu, o Aishat -  tik verbavimu. Anot jos, advokatas susipažins su byla ir praneš jai visas detales.

E. Kusaitės byla: 15 tomų painiavos

Terorizmu įtariama E. Kusaitė: mane mušė Rusijos pareigūnai

Prokuratūra privalės tirti, ar nebuvo prieš E. Kusaitę naudojamas smurtas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų