• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Papaja - spąstai vėžiui

Medžiaga, aptikta papajos šakelėse, vaisiuose ir sėklose, Didžiosios Britanijos medikų nuomone, naikina net tas vėžines ląsteles, kurių neveikia cheminė terapija. Tačiau geriausia papają vartoti ne kaip gydomąją, o kaip profilaktinę priemonę.

REKLAMA
REKLAMA

Prinokę papajos vaisiai primena mažą cukiniją. Jie gelsvai oranžiniai, ovalūs, lygia odele, gali sverti iki 5 kilogramų. Tamsiai oranžinis prinokusios papajos minkštimas labai aromatingas ir sultingas. Prinokusio vaisiaus viduryje daug tamsių apvalių sėklų.

REKLAMA

Papajos minkštime daug vitamino A, kuris labai teigiamai veikia odą. Odai labai gerai ir augalinis fermentas papainas, stimuliuojantis mirusių odos ląstelių nušerpetojimą, lyginantis odą ir neleidžiantis atsirasti raukšlėms. Organinės šio vaisiaus rūgštys neleidžia suskirsti odai, slinkti plaukams. Be to, aktyviosios papajos medžiagos gydo mažas žaizdeles ir įbrėžimus, trofines opas, pooperacines siūles, randus.

REKLAMA
REKLAMA

Organinės rūgštys ir pektinas, esantis papajoje, gerina virškinimą, savijautą sergant opa, kolitu, gastritu, padeda užkietėjus viduriams. Pakanka suvalgyti gabalėlį papajos rytą, kol tuščias skrandis, ir tuoj pat prabunda tingus žarnynas.

Papajos sėklose esančios medžiagos padeda esant skausmingam meteorizmui.

Šiuose auksiniuose vaisiuose daug kalcio, todėl reguliariai vartojant užkertamas kelias osteoporozei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Papajos sultys ne tik puikiai malšina troškulį, bet ir yra vertingas energetinis produktas - tonizuoja, suteikia energijos, šalina nuovargį ir apatiją.

Kadangi turi daug geležies, papaja tinka kaip profilaktinė priemonė nuo mažakraujystės. Šie vaisiai reguliuoja menstruacinį ciklą, padeda įveikti silpnumą, mieguistumą, dirglumą, greitą nuovargį priešmenstruacinėmis ir kritinėmis dienomis.

REKLAMA

Šis vaisius tiesiog atradimas norintiesiems suliesėti. Mažai kaloringas piurė iš šviežios papajos minkštimo lengvai atstoja saldumynus, net sviestą, riebalus kepant bet kokius kepinius.

Keletas gydomųjų receptų:

Tepalas žaizdoms gydyti. Vaisiaus minkštimą ištrinkite iki vienalytės masės, įlašinkite 3-4 lašus alijošiaus sulčių ir truputėlį virinto vandens. Kruopščiai išmaišykite, tepkite ant skaudamos vietos ir užriškite tvarstį. Kai tvarstis išdžius, keiskite kitu.

REKLAMA

Drėkinamoji kaukė sausai, šerpetojančiai odai. Sumaišykite nedidelį gabalėlį papajos, įmaišykite išplaktą kiaušinio trynį. Gauta mase ištepkite gerai nuvalytą veidą. Po 15-20 minučių nuplaukite šiltu vandeniu. Po procedūros patepkite veidą maitinamuoju kremu.

Eliksyras dantenoms stiprinti. Kad nuo dantų nusivalytų bakterinės apnašos, po valgio 5 minutes pakramtykite išdžiovintų papajos sėklų, o po to paskalaukite burną šaltu vandeniu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skausmą malšinanti, temperatūrą mažinanti mikstūra. Jei persišaldėte, karščiuojate, skauda gerklę, valgomąjį šaukštą suminkyto papajos minkštimo sumaišykite su valgomuoju šaukštu aviečių uogienės ir arbatiniu šaukšteliu apelsinų (šviežiai suktų!) sulčių. Šią saldžią mikstūrą išgerkite valanda prieš valgį (3-4 kartus per dieną).

REKLAMA

Kaip ruošti papają?

Kad išsaugotumėte visas papajos naudingąsias savybes, vartokite ją tik šviežią.

Papaja labai tinka su paprika, svogūnais, krabais, krevetėmis, kapariais, liesa jautiena.

Perpus perpjautą papają galima farširuoti saldžiais vaisiais, aštria mėsa ar žuvimi.

Smulkiai supjaustykite šviežią papają ir patiekite su apelsinų, greipfrutų, citrinų sultimis, ledais, plakta grietinėle. Tai nuostabus skanėstas tiek vaikams, tiek suaugusiesiems.

REKLAMA

Dribsniai su plaktu jogurtu

200 gramų papajos minkštimo, 1-2 valgomieji šaukštai medaus, arbatinis šaukštelis susmulkintų džiovintų citrinos žievelių, 3-4 stiklinės natūralaus jogurto, 2 valgomieji šaukštai javinių dribsnių, 3 valgomieji šaukštai kukurūzų dribsnių.

Pertrinkite per sietelį papajos minkštimą, sumaišykite su medumi ir citrinų žievelėmis. Jogurtą suplakite mikseriu, kad gautumėte tirštas putas. Jogurto putas sudėkite į dubenėlius, pabarstykite dribsniais. Ant viršaus dėkite papajos ir medaus mišinį. Tai puikūs pusryčiai. Dar galite pabarstyti kokoso drožlėmis ir cinamonu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įvairiaspalvės salotos

Vidutinio dydžio papaja, geltonoji paprika, šviežias agurkas, 100-200 gramų svogūnų laiškų, 2 šviežūs pomidorai, 100 gramų topinambų, 70-100 gramų majonezo, pundelis petražolių, druskos.

Papriką supjaustykite šiaudeliais, o agurką, pomidorus, svogūno laiškus - ratukais. Papają nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Sudėkite viską į salotinę, atsargiai sumaišykite su susmulkintomis petražolėmis ir stambia tarka sutarkuotais topinambais. Prieš patiekdami į stalą užpilkite majonezą. Galite papuošti kepintais svogūnais ir šviežių žalumynų šakelėmis.

REKLAMA

Jautiena su papaja

Stambus papajos vaisius, 200 gramų rūkytos jautienos, pundelis krapų ir petražolių, 50 gramų fermentinio sūrio, truputis citrinos sulčių ir maltų juodųjų pipirų.

Papają nulupkite, perpjaukite pusiau, atsargiai išimkite sėklas. Tada vaisių aštriu peiliu supjaustykite plonais griežinėliais. Kiekvieną griežinėlį pabarstykite smulkintais žalumynais, o po to uždėkite ploną gabalėlį jautienos. Apšlakstykite citrinų sultimis ir apibarstykite tarkuotu sūriu. Atsargiai susukite ir persmeikite sumuštinių pagalėliu arba dantų krapštuku. Prie šio patiekalo tinka bet koks padažas.

REKLAMA

Papajos ir pieno želė

400 gramų papajos minkštimo, 300 mililitrų pieno, 10 gramų želatinos, 4 kiaušinių baltymai, 2-3 valgomieji šaukštai cukraus, pagal skonį vanilės ir cinamono.

Želatiną 5-10 minučių pamirkykite stiklinėje šilto pieno. Mikseriu suplakite kiaušinių baltymus ir likusį pieną. Baltymų ir pieno plakinį statykite ant silpnos ugnies ir pamaišydami virkite, kol sutirštės. Po to suberkite vanilę, supilkite pieno ir želatinos masę ir nuolat maišykite. Pavirkite dar 2-3 minutes, kol želatina visiškai ištirps.

Mikseriu suplakite papajos minkštimą ir cukrų, kad gautumėte vienalytę masę. Gautą košelę išmaišykite su želatinos mišiniu ir išpilstykite į indelius (indelius vos vos patepkite aliejumi). Palaikykite šaldytuve 6-8 valandas. Prieš patiekdami trumpam indelius įkiškite į karštą vandenį ir atsargiai išverskite ant lėkštelių. Papuoškite banano gabalėliais ir šviežių mėtų lapeliais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų