REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

KGB sugrįžimas Rusijoje?

Rusijos vyriausybė pateikė Dūmai įstatymo projektą, pagal kurį numatoma, kad Federalinė Saugumo Tarnyba galės imtis „prevencinių priemonių“ prieš asmenis, įtariamus „ekstremistine“ veikla, skelbia „Laisvosios Europos radijas“.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymo projekte, kuris Dūmai buvo nusiųstas balandžio 24 dieną, taip pat numatoma, kad FST galės bausti visus asmenis, kurie nepaklūsta „teisėtiems tarnybos reikalavimams“.

REKLAMA

Pagal dabartinį teisinį reguliavimą FST gali skirti įspėjimą ar baudą organizacijoms, kurių veikla atrodo esanti ekstremistinė. Iki šiol FST nebuvo leidžiama taikytis į eilinius piliečius.

FST aiškina, kad toks įstatymo pakeitimas yra būtinas atsižvelgiant į tai, kad pastaraisiais metais šalyje itin padaugėjo ekstremistinės veiklos. Galutinis postūmis keisti įstatymą esą buvo kovo 29 dieną Maskvos metro įvykdyti sprogdinimai.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau žmogaus teisių aktyvistai ir vyriausybės oponentai teigia, kad minėtasis įstatymo pakeitimas leis saugumo tarnyboms persekioti eilinius piliečius ir gąsdinti režimo politinius konkurentus.

Opozicinės „Jabloko“ partijos lyderis Sergejus Mitrochinas „Laisvosios Europos radijui“ teigė, kad įstatymo pakeitimas yra Kremliaus reakcija į antivyriausybinius protestus, kurių Rusijos ypač padaugė pastaraisiais mėnesiais.

„Tai atriša rankas FST ir leidžia šiai tarnybai daryti psichologinį spaudimą didžiuliam žmonių ratui. Tai labiausiai palies politinius aktyvistus ir dabartinės valdžios oponentus. Rusijos valdovai yra labai įbauginti įvykusių demonstracijų ir bando į tai reaguoti“ - teigė S. Mitrochinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmogaus teisių aktyvistai baiminasi, kad minėtasis įstatymo projektas, jei bus priimtas, leis atgaivinti sovietinių laikų KGB praktiką, kai piliečiai būdavo „kviečiami neformalaus pokalbio“ apie jų pačių ir jų draugų veiklą. Tokia taktika buvo naudojama gąsdinant disidentus.

Apibrėžiant „ekstremizmą“

Rusijos žiniasklaidos šaltiniai teigia, kad įstatymas leis FST perspėti piliečius, kad jų dabartinis elgesys gali sukurti sąlygas, atvesiančias prie nusikaltimo padarymo. Perspėjimas galės būti duodamas net ir tuo atveju, jei dabartinė piliečio veika neduoda jokio pagrindo jį įtarti padarius nusikaltimą pagal baudžiamąjį kodeską. Taipogi numatomas baudos piliečiams, kurie nepaklūsta FST pareigūnų nurodymams ar kitaip trukdo jų darbui.

REKLAMA

Remiantis paaiškinamuoju raštu, kuris skelbiamos Dūmos internetiniame puslapyje, toks įstatymas yra reikalingas siekiant kovoti su išaugusiu ekstremizmu. Paaiškinamajame rašte cituojama Generalinė prokuratūros Tyrimų komiteto statistika, teigianti, kad nuo 2007 iki 2008 metų ekstremistinių nusikaltimų skaičius Rusijoje išaugo 30 proc..

Aiškinamasis raštas taip pat kritikuoja žiniasklaidą už tai, kad ši propaguoja „individualizmą, smurtą, nepasitikėjimą valstybės gebėjimu apsaugoti savo piliečius ir taip įtraukia jaunus žmones į ekstremistinę veiklą“.

REKLAMA

Tačiau „Teisingosios Rusijos“ frakcijai atstovaujantis Dūmos narys Ilja Ponomariovas teigia, kad tokios kalbos tėra hiperbolizavimas ir iš tikro ekstremistinių nusikaltimų skaičius yra smarkiai išpūstas.

„Visiškai normalius socialinius aktyvistus jie dažnai pavadina ekstremistais. Tuo tarpu kai valdžia susiduria su realiu pavojumi visuomenės saugumui, ji yra bejėgė. Nei išankstiniai perspėjimai, nei baudos neleis išspręsti šios problemos“ - teigė I. Ponomariovas.

Grįžimas prie sovietinės praktikos

„Teisingosios Rusijos“ frakcijos Dūmoje vadovas Genadijus Gudkovas dienraščiui „Kommersant“ pareiškė, kad minėtasis įstatymas atgaivina sovietinių laikų praktiką, kuri buvo naudojama prieš disidentus ir tuos asmenis, kurie platino ideologiškai žalingą literatūrą ar buvo įsitraukę į panašiai kenskmingus pokalbius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komunistų partijos narys Viktoras Iljuchinas teigia, kad įstatymas suteiks teisę FST dalinti perspėjimus visiems asmenims, kurie tik drįs kritikuoti valdžią.

Nepaisant opozicijos pasipriešinimo, valdančioji „Vieningosios Rusijos“ partija turi pakankamai balsų, kad įstatymas be problemų būtų priimtas valstybės Dūmoje.

Sovietinių laikų disidentas ir judėjimo „Už žmogaus teises“ vadovas Levas Ponomariovas teigia, kad tokie įstatymai rodo, kad Rusijoje ir toliau nyksta teisės viršenybės principas.

„Jei šis įstatymas bus priimtas, tai bus labai rimtas nekaltumo prezumpcijos pažeidimas. Tai sustiprins saugumo tarnybų pozicijas ir pažeis Konstitucijos dvasią. Tai atves ne prie valstybės, valdomos įstatymo normų, o prie valstybės, kurią kontroliuos saugumo tarnybos“ - perspėjo L. Ponomariovas.

REKLAMA

Opozicinio „Solidarumo“ judėjimo narys Ilja Jašinas teigia, kad jam ir kitiems aktyvistams reiks pasirengti galimiems persekiojimams, jei minėtas įstatymas bus priimtas.

„Tai tik dar vienas būdas paspausti opozicijos aktyvistus. Jie mus gąsdins, baus baudomis ir represuos. Visa tai sutampa su įvykių vystymosi logika“ - teigė aktyvistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų