REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos (ES) lėšas skirstančios Nacionalinės mokėjimo agentūros direktorius Evaldas Čijauskas atsistatydina. Pasak Žemės ūkio ministerijos, E. Čijauskas prašymą atsistatydinti žemės ūkio ministrui Jeronimui Kraujeliui įteikė penktadienį, o ministro įsakymas dėl E. Čijausko atleidimo iš darbo bus pasirašytas pirmadienį.

REKLAMA
REKLAMA

Nors žiniasklaidai (http://www.lrt.lt/play.php?f=http://193.219.139.114/lr1/lr1_20030807.wma&s=11:5:00&d=0:25:00) (08.07 LR laidos “Akis į akį” įrašas) NMA direktorius teigė, kad atsistatydina tik dėl jam daromo spaudimo, agentūros veiklą pastaruoju metu drebina skandalai.

REKLAMA

Pirmas skandalas dėl ES žemės ūkio ir kaimo plėtros paramos programos (SAPARD) lėšų grobstymo kilo liepos viduryje, kuomet žiniasklaida pranešė, jog Jonavos rajono Praulių kaime esančias apleistas fermas įforminę kaip paramos reikalaujantį objektą, sukčiai spėjo pagrobti beveik 200 tūkst. litų SAPARD lėšų. Tie patys nusikaltėliai kėsinosi dar į 740 tūkst. litų.

Be pastarosios bylos, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba atlieka dar vieną ikiteisminį tyrimą dėl pinigų pasisavinimo, pasinaudojus vienu Tauragės apskrityje esančiu cechu ir įforminus jį kaip paramos reikalaujantį objektą. Šiai įmonei neteisėtai išmokėta suma siekia daugiau nei 2 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak spaudos, E. Čijauskas taip pat nurodė išmokėti kelis milijonus litų SAPARD lėšų asmenims, iš kurių jo žmona buvo gavusi beprocentę paskolą.

Pernai spalį E. Čijausko žmona Nijolė pasiskolino iš verslininko Jono Jagmino 35 tūkst. litų. Po kelių savaičių E. Čijausko sprendimu Kaišiadorių bendrovei Girelės paukštynui, kurio beveik 100 proc. akcijų paketą valdo J. Jagminas, buvo sumokėta daugiau kaip 650 tūkst. litų iš SAPARD paramos fondų.

Iš Nacionalinės mokėjimo agentūros Jagminų šeima ir su ja susijusi įmonė iš viso turėjo gauti beveik 4 mln. litų.

SAPARD programą administruojanti Nacionalinė mokėjimo agentūra iki šiol yra pasirašiusi SAPARD sutarčių už 405 mln. litų (iš jų apie 70 mln. litų jau išmokėta). Dar šiemet numatoma išmokėti 258 mln. litų.

Nuo kitų metų agentūra kasmet turės išmokėti po 1,2 mlrd. litų įvairios ES paramos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų