REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį susitiko su premjeru Sauliumi Skverneliu. Šalies vadovas ir premjeras susitiko tiesiogiai Prezidentūroje ir aptarė karantino pratęsimo, miestų ir miestelių uždarymo švenčių metu ir ekonomikos stiprinimo bei karantino sąlygų švelninimo klausimus. 

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį susitiko su premjeru Sauliumi Skverneliu. Šalies vadovas ir premjeras susitiko tiesiogiai Prezidentūroje ir aptarė karantino pratęsimo, miestų ir miestelių uždarymo švenčių metu ir ekonomikos stiprinimo bei karantino sąlygų švelninimo klausimus. 

REKLAMA

Prezidentas po susitikimo su premjeru džiaugėsi, kad padėtis pamažu stabilizuojasi. 

„Taip, šiandien ne viskas yra gerai. Ypatingai logistikoje“, – teigė prezidentas. Pasak jo, laboratorijose jau pasitaiko techninių problemų, tačiau jos sprendžiamos. Kalbėdamas apie viruso eigą Lietuvoje G. Nausėda teigė, kad galima įžvelgti optimizmo gaidelių. 

„Labai tikiuosi, kad mes jau pamažu stabilizuojame padėtį. Kas reiškia, kad toks rodiklis, kuris plačiai naudojamas tarptautinėje praktikoje – per kiek laiko užfiksuojamas padvigubėjimas užsikrėtusiųjų skaičiaus, ši trukmė didėja. Ji netrukus gali pasiekti rekomenduojamą 12–14 dienos laikotarpį. Kuris yra laikomas gera starto pradžia karantino trukmės švelninimui. Tam tikram grąžinimui ekonomikos prie normalios tvarkos ir procesų. <..> 

REKLAMA
REKLAMA

Svarbu nepadaryti klaidos ir neatlaisvinti ekonomikos anksčiau, nei galime. Štai kodėl net ir tuo atveju, jei po Velykų bus priimtas sprendimas šiek tiek švelnintini karantino sąlygas, tai turės būti padaryt labai selektyviai, apsižvelgiant į konkrečią verslo šaką“, – sakė prezidentas, pripažinęs, kad verslui, paslaugų sektoriui bus taikoma diferencijuota praktika, ne visiems draudimai bus atlaisvinti vienodai.

REKLAMA

Prezidento nuomone apie karantino švelninimą turėtų kalbėti ne politikai, bet specialistai. 

Prezidentas G. Nausėda taip pat tikino, kad verslą atpalaiduoti reikia atsargiai, o paslaugų sektoriuje privalu užtikrinti visas apsaugos priemones, nors kavinės atidaryti dar ankstoka, mano prezidentas. Valstybės vadovas taip pat prabilo apie galimai lankstesnes taisykles, kai kalbama apie virusu susirgusio žmogaus aplinkos izoliavimą, esą tai gali pakenkti maisto pramonės įmonėms, tiekiančioms didžiąją dalį maisto vartotojams. 

„Jei taikytume bendrą saugumo standartą, jei susirgtų vienas pamainos žmogus [didžiosiose maisto pramonės įmonėse], visą pamainą reiktų paleisti namo. O jei tokių būtų daugiau nei viena? Turime nustatyti standartą, kokiomis sąlygomis galima eliminuoti žmones iš gamybos proceso, kiek eliminuoti, neimti urmu. Tai nebūtų teisingai, nes maisto produktų įmonėse saugumo reikalavimų laikomasi griežtai“, – sakė prezidentas. 

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas taip pat kalbėjo apie maisto produktų rezervo atsargas, esą jo reiktų. „Tikrai pinigai nėra problema, Lietuva jau yra pasiskolinusi 1,5 mlrd. eurų ir gali tą sumą trigubinti, bet reikia pinigus naudoti taupiai“, – aiškino prezidentas. Jis aiškino, kad viešųjų pirkimų tarnybą viešins kaip ir ką perkame, kad visi galėtų matyti pirkimus. 

G. Nausėda aiškino, sienų atvėrimo klausimas dar nėra keliamas. Jis pripažino, kad draudimas keliauti po Lietuvą šv. Velykų metu yra skausmingas, bet būtinas, nors tikėjosi, kad tokios priemonės bus vienkartinės. 

„Tai kraštutinė priemonė apribojant žmonių keliavimo laisvę nesant nepaprastosios padėties, ją reiktų vertinti, kaip vienkartinę. Ateityje aš svorio centrą perneščiau į sąmoningumo sritį“, – sakė prezidentas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis atskleidė, kad karantinas Lietuvoje pratęstas tikrai bus, bet nepasakė, kiek ilgai. „Manau tai teisingas ir suderintas sprendimas“, – sakė G. Nausėda.

Prezidentas pripažino, kad jau kelias dienas tarpininkauja tarp Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir Klaipėdos savivaldybės.

„Išvados rimtos [dėl Klaipėdos universitetinės ligoninės], priekaištai ir kritika skamba įtikinamai. Savivaldybė turi spręsti ar įvertinus kritiką, neturėtų imtis tam tikrų sprendimų [savivaldybė šį klausimą spręs ketvirtadienį]“, – kalbėjo prezidentas, pripažinęs, kad konfliktas tarp SAM ir Klaipėdos savivaldybės yra gilus.

Švelnins, bet ne visiems

Prezidentas šeštadienį viešėdamas Kaune sakė, kad švelninti karantino sąlygas reikės labai atsargiai ir palaipsniui, kad nekiltų antroji epidemijos banga.

REKLAMA

„Šitoje vietoje norėčiau būti labai atsargus, tikrai nesinorėtų padaryti klaidų tokioje lemtingoje stadijoje, kuomet, viena vertus, tikimės perlaužti stuburą koronavirusui, bet jei padarysime per anksti, galime sulaukti antrosios bangos“, – sakė G. Nausėda.

Pirmadienį premjeras pareiškė, kad šventinį savaitgalį bus ribojamas patekimas į visus šalies miestus ir miestelius. Ministro pirmininko teigimu, tai užtikrins policija, esant reikalui ji pasitelks karius, o savivaldybių bus prašoma techniškai apriboti visus nebūtinus įvažiavimus į miestus ir miestelius. 

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga praėjusią savaitę sakė, kad Vyriausybė yra pasirengusi svarstyti karantino sąlygų laipsnišką švelninimą prekybos vietose ir maitinimo įstaigose.

REKLAMA

Anot jo, tai būtų galima daryti, jei situacija dėl koronaviruso plitimo išliks stabili, tačiau apie konkrečius žingsnius kalbėti kol kas per anksti.

Karantinas Lietuvoje siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą buvo įvestas kovo 16 dieną ir truks mažiausiai iki balandžio 13 dienos. Jo metu uždarytos dauguma parduotuvių, kavinės, barai, tačiau leidžiamas maistas išsinešimui.

Šalyje iki šiol fiksuota 811 koronaviruso atvejų. Mirė 13 infekcija sirgusių žmonių, septyni pasveiko.

Svarbiausia informacija apie koronavirusą

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Pagal kovo 28 d. atnaujintą apibrėžimą, nuo šiol įtariamas COVID infekcijos atvejis apibūdinamas taip: asmuo su ūmia kvėpavimo takų infekcija (staigiai prasidėjęs bent vienas iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus IR 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo ar gyveno teritorijose, kur vyksta COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vietinis plitimas ar plitimas visuomenėje.

ARBA 

Asmuo su ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomais IR buvęs artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atveju. 

REKLAMA

Be įtariamų atvejų laboratoriniai tyrimai dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atliekami ir šioms tiriamųjų asmenų kategorijoms (šios kategorijos asmenys yra tiriami dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) laboratoriškai ir tik patvirtinus atvejį apie jį yra pranešama ir pradedamos taikyti atvejo valdymo priemonės): 1) Asmuo su sunkia ūmia kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR kuriam būtina hospitalizacija IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

2) Sveikatos priežiūros specialistai. 3) Kiti asmenys, kuriems pasireiškia ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomai. Tikėtinu atveju laikoma: toks atvejis, kurio tyrimas dėl 2019-nCoV yra neaiškus arba kurio tyrimai buvo teigiami atlikus pan-coronavirus vertinimą. 

REKLAMA

Patvirtintas atvejis yra asmuo, kuriam laboratorijoje patvirtinta COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), nepriklausomai nuo klinikos ir simptomų. SAM įsakymas numato, kad visiems į šalį iš užsienio grįžtantiems asmenims privalomas 14 dienų karantinas. Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement("script");o.async=1,o.id=n,o.src="https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js",d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,"infogram-async");

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų