• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

TV3 žiniasklaidos grupės kelionių ir kulinarinių atradimų projektas „Maisto kelias. Miestų receptai“ grįžta! O šį šeštadienį pamatysime ir tai, koks jis atsinaujinęs. Žiūrovų laukia ne tik dar neaplankytų miestų istorijos, bet ir naujas vedėjų trio. Tai – virtuvės šefai Martynas Lavickas ir Tadas Paplauskas bei TV laidų vedėja ir prodiuserė Vaida Poderytė-Bernatavičė. Kartu jie leisis į nepamirštamą kelionę po Lietuvą, ieškodami kultinių miestų receptų. Tad kuo gi juos nustebins pirmoji stotelė, Suvalkijos sostinė Marijampolė?

118

TV3 žiniasklaidos grupės kelionių ir kulinarinių atradimų projektas „Maisto kelias. Miestų receptai“ grįžta! O šį šeštadienį pamatysime ir tai, koks jis atsinaujinęs. Žiūrovų laukia ne tik dar neaplankytų miestų istorijos, bet ir naujas vedėjų trio. Tai – virtuvės šefai Martynas Lavickas ir Tadas Paplauskas bei TV laidų vedėja ir prodiuserė Vaida Poderytė-Bernatavičė. Kartu jie leisis į nepamirštamą kelionę po Lietuvą, ieškodami kultinių miestų receptų. Tad kuo gi juos nustebins pirmoji stotelė, Suvalkijos sostinė Marijampolė?

REKLAMA

Gardžiausi kvapai ir smagiausi nuotykiai TV ekranus užlies jau nuo šio šeštadienio. Keliaudami po Lietuvą Vaida, Martynas ir Tadas turės aiškią misiją – atrasti patiekalą, kuris geriausiai įkūnija tos vietos skonį, dvasią ir kulinarines tradicijas.

REKLAMA
REKLAMA

Tai gali būti tiek seniai gamintas, nostalgiją keliantis receptas, tiek netikėtas vietinės virtuvės atradimas. Atradę miesto receptą, vedėjai jį pagaminti bandys patys, o verdiktą, ar jiems pavyko, paskelbs tie, kuriems šis skonis artimiausias – to miesto gyventojai.

REKLAMA

„Kiekvienas Lietuvos miestas turi savo skonį – vienur jis švelnus ir nostalgiškas kaip močiutės pyragas, kitur – aštrus, drąsus ir netikėtas kaip gatvės maisto eksperimentai. Būtent tai ir norime atrasti – kuo gyvena žmonės, ką jie gamina ir kuo didžiuojasi.

O kadangi į šį kulinarinį nuotykį leidžiuosi kartu su dviem savo srities žinovais, profesionaliais šefais Tadu ir Martynu, jaučiuosi kaip karalienė. Keliausime, receptų ieškosime ir gaminsime kartu, tačiau kolegos tikrai neleis man pervargti“, – įsitikinusi laidos vedėja Vaida.

REKLAMA
REKLAMA

Koks patiekalas geriausiai atspindi Marijampolę?

Laidos vedėjai pasakoja ilgai ieškoję, ką galėtų tituluoti Marijampolę garsinančiu receptu. Tačiau galiausiai išnarplioti rebusą visgi pavyko. Pasirodo, kad istoriškai Marijampolė yra neatsiejama nuo saldumynų – juk čia pastatytas ir pirmasis cukraus fabrikas Lietuvoje.

„Ir tarpukariu, ir vėlesniais laikais čia karaliavo traškūs ir saldūs vafliai. Tikimės, kad šis skonis taps ne tik atradimu, bet ir įkvėpimu pasigaminti jį savo namuose. Pažadame nesudėtingą ir lengvai pagaminamą receptą, kurį, tikimės, norės atkartoti ne tik marijampoliečiai“, – šypsosis V. Poderytė-Bernatavičė, pristatydama pirmojo miesto patiekalą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Marijampolė, septintas pagal dydį miestas Lietuvoje, turi išskirtinę dvasią – kūrybingą, smalsią ir lietuvišką iki pat šaknų. Legendinė Rygiškių Jono gimnazija augino ne vieną tautos šviesulį: čia mokėsi ir Lietuvos himno autorius Vincas Kudirka, ir kalbos tėvas Jonas Jablonskis, ir prezidentas Kazys Grinius.

REKLAMA

1931 m. Marijampolėje išdygo ir pirmasis Lietuvoje cukraus fabrikas. Cukriniai runkeliai čia tapo ne tik žemės ūkio pasididžiavimu, bet ir viso krašto klestėjimo simboliu. Būtent todėl miestas ir iki šiol švenčia „Cukrinį festivalį“ – nostalgišką ir kartu šiuolaikišką šventę, kuri primena, kad saldumas gali būti ne tik lėkštėje, bet ir gyvenime.

REKLAMA

Festivalio šurmulyje pasirodys ir laidos vedėjai. Jie ne tik patys suks legendinius vaflius su sviestiniu kremu, braškėmis ir ledais, bet ir vaišins jais šventės svečius. O kaip šį skanumyną įvertins patys marijampoliečiai, paaiškės jau šeštadienio laidoje.

Ką verta pamatyti Marijampolėje?

O prieš šventę Vaida ir Martynas aplankys dar kelias išskirtines Marijampolės vietas, kuriose ne tik semsis įkvėpimo, bet ir ieškos reikalingų ingredientų miesto receptui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo Marijampolės geležinkelio stoties (kuri, beje, pirmoji, pastatyta nepriklausomoje Lietuvoje), iki „Bulotų namų“, kuriuose tarpukariu gyveno žymus advokatas Andrius Bulota su žmona Aleksandra – Marijampolė galėtų nustebinti kiekvieną!

Tačiau kas didžiausią įspūdį Marijampolėje paliko vedėjams?

Dalinamės TOP vietomis Marijampolėje:

1. „Kitokia stotis“. Įsikūrusi legendinėje Marijampolės geležinkelio stotyje, ši erdvė siūlo ne tik tarpukario atmosferą, bet ir nuolat kintančius patyrimus. Įžengus vidun, atsiduriama lyg senųjų laikų stoties salėje – su autentišku interjeru, detalių žaismu ir elegancija. Bet tai tik pradžia.

REKLAMA

Čia nuolat vyksta ir parodos, koncertai, dirbtuvės, edukacijos bei kūrybiniai eksperimentai, kuriuos kuria patys miestiečiai. Čia kiekvienas renginys – tarsi unikali kelionė, kurios nevalia praleisti. Jei ieškote vietos, kur praeitis ir dabartis susilieja į gyvą patirtį, tai – stotelė, kurioje verta sustoti.

2. Restobaras „Kampas“ – pačioje miesto širdyje, priešais legendinį „Spindulio“ kino teatrą įsikūrusi vieta – ne šiaip restoranas, o šeimos puoselėjama skonių oazė. Ją su meile kuria sutuoktiniai Erika Karosienė ir virtuvės šefas Skirmantas Karosa – duetas, kuris tiki, kad maistas turi ne tik pasotinti, bet ir įkvėpti.

REKLAMA

„Kampas“ išsiskiria ne tik šilta atmosfera, bet ir savo virtuve – čia patiekalai kepami ant atviros ugnies, o kiekvienas ingredientas atrenkamas su ypatingu dėmesiu. Nuo lengvų užkandžių iki sultingų, apskrudusių pagrindinių patiekalų – meniu vilioja įvairumu ir skonio gilumu.

Neseniai atnaujintas pusryčių meniu tapo tikru traukos centru – vietiniai ir miesto svečiai vis dažniau ieško ne tik vakarienės, bet ir išskirtinių rytinių patirčių. Desertų mėgėjams čia tikra šventė: nuo subtilių kremų iki nostalgiškojo rabarbarų pyrago su vaniliniu plombyru, kuris šiuo metu – absoliutus favoritas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Muziejus „Bulotų namai“ – tarsi laiko kapsulė į tarpukario Marijampolę. Šis muziejus įsikūręs autentiškuose, XX a. pradžios pastatuose, kuriuose kadaise gyveno žymus advokatas Andrius Bulota su žmona Aleksandra. Čia, tarp elegantiškų svetainių, skambėjo muzika, virė pokalbiai apie kultūrą, o penktos valandos arbatėlės – „faifokliokai“ – tapo tikru miesto inteligentijos simboliu.

REKLAMA

Šiandien „Bulotų namai“ kviečia pasinerti į šį išskirtinį laikmetį. Autentiška ekspozicija, interaktyvūs žaidimai, šešėlių instaliacijos, kvapai ir net garsai atkuriami taip, kad kiekvienas apsilankymas taptų gyvu patyrimu. Ieškantiems kažko ypatingo, rekomenduojama apsilankyti edukacijoje „Arbatėlė Bulotų namuose“, kur pateikiamos tarpukario etiketo subtilybes ir patiekiami desertai, atkurti pagal ano meto receptus: nuo šokoladinio mozūrėlio iki brendyje mirkytų vyšnios drebučiuose.

REKLAMA

4. Marių parko sala – viena iš gyvybingiausių ir šiuolaikiškiausių Marijampolės erdvių, kur darniai susipina gamta, aktyvus laisvalaikis ir bendruomeniškumas. Ši vieta atsirado bendradarbiaujant verslui ir savivaldai, siekiant sukurti erdvę, kuri taptų traukos centru tiek miestiečiams, tiek svečiams.

Čia viskas apgalvota: sporto entuziastams įrengtos tinklinio bei paplūdimio futbolo aikštelės, taip pat nutiesti modernūs takai dviratininkams, paspirtukininkams, bėgikams ir norintiems ramiai pasivaikščioti. Šeimos ir draugų kompanijos čia gali leisti laiką grilio zonose ar tiesiog atsipūsti žalumos apsuptyje, o mažiesiems įrengtos saugios žaidimų aikštelės.

Kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias. Miestų receptai“ – šeštadieniais, 9 val. tik per TV3!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų