• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Subrendusios gėrybės prašyte prašosi praturtinti mūsų valgiaraštį.

Rudeniškiems pietums labai tinka įvairūs daržovių ir mėsos troškiniai, guliašai, ragu, apkepai, tiesiog būtinos tampa daržovių, grybų sriubos. Kinta ir pusryčių meniu. Jei vasarą pasitenkindavome vaisių salotomis ar jogurtu, dabar pats laikas karštiems sumuštiniams, skrebučiams su kumpiu bei sūriu, omletams su daržovėmis ir grybais bei kitiems šildantiems patiekalams.



Kepti svogūnai su kiaulienos įdaru


3–4 dideli svogūnai, 300 g kiaulienos faršo (neriebaus), 2 šaukštai maltų džiūvėsėlių, 1 kiaušinis, kiaulienos prieskonių, salierų lapelių papuošti.


Svogūnus nulupkite, nupjaukite jų viršų ir apačią. Kelioms minutėms panardinkite į verdantį vandenį. Tuomet išskirstykite svogūnų galvutes žiedais. Likusius vidurinius arba įtrūkusius žiedus panaudokite „puodelių“ dugnui iškloti arba supjaustykite ir sudėkite į faršą. Kiaulienos faršą sumaišykite su išplaktu kiaušiniu, džiūvėsėliais ir paskaninkite kiaulienos prieskoniais. Paruoštu faršu įdarykite svogūnus, sudėkite ant aliejumi pateptos skardos ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje. Kiauliena įdarytus keptus svogūnus patiekite karštus, lėkštę papuošę salierų lapeliais.



Morkų salotos su sūriu

REKLAMA
REKLAMA

6–7 morkos, 0,5 saliero šaknies, 0,5 stiklinės smulkintų graikinių riešutų, 200 g fermentinio sūrio, žalių petražolių šakelių. Padažui: 1 šaukštas medaus, 3–4 šaukštai citrinų sulčių, 0,5 stiklinės alyvų aliejaus.


Morkas ir salierą nuskuskite. Sūrį, morkas ir salierą sutarkuokite. Viską suberkite į dubenį ir sumaišykite su graikiniais riešutais bei susmulkintomis petražolių šakelėmis. Padažui skirtus produktus suplakite puodelyje iki vientisos masės. Padažu užpilkite salotas ir sumaišykite.

REKLAMA

Trinta sriuba su porais

1,5 stiklinės vandens, 2 porai, 2 bulvės, 200 g moliūgo arba cukinijos, 1,5 stiklinės pieno, truputis druskos, 20 g sviesto, žalių petražolių šakelių.

Užvirkite pasūdytą vandenį, suberkite griežinėliais supjaustytus porus ir kubeliais supjaustytas bulves bei moliūgus. Uždengtame puode virkite, kol daržovės suminkštės. Tuomet daržoves išgriebkite ir sutrinkite. Į daržovių sultinį supilkite pieną, papuoškite petražolių šakelėmis. Daržovių sriuba su sūriu 2 l kiaulienos sultinio, 1 svogūnas, 5–6 bulvės, 5 pomidorai, sauja susmulkintų salierų lapų, 2 skiltelės česnako, 150 g fermentinio sūrio. Užvirinkite sultinį. Į jį suberkite kubeliais supjaustytas bulves ir svogūną. Pavirkite 5 minutes. Pomidorus nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir sudėkite į sriubą. Baigiant virti suberkite susmulkintus salierų lapus ir česnako skilteles. Patiekdami į kiekvieną lėkštę įberkite sutarkuoto fermentinio sūrio.

REKLAMA
REKLAMA

Salierų apkepas su vištų kepenėlėmis

2 nedideli salierai, 300 g vištų kepenėlių, 0,5 oranžinės paprikos, druskos, 100 g fermentinio sūrio, 100 g sviesto. Padažui: 1 šaukštas miltų, 1 šaukštas sviesto, 1 stiklinė salierų nuoviro, 1 stiklinė pieno, druskos, pipirų. Salierus ir kepenėles atskirai išvirkite pasūdytame vandenyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Salierus supjaustykite griežinėliais, apkepkite keptuvėje su dalimi sviesto ir sudėkite į riebalais pateptą kepimo formą. Virtas kepenėles ir supjaustytą papriką taip pat apkepkite keptuvėje. Jas sudėkite ant salierų. Padažui keptuvėje pakepkite miltus su sviestu, įpilkite sultinio, pieno, įberkite prieskonių. Paruoštu padažu aplaistykite kepenėles ir papriką, į skardą sudėkite kubeliais supjaustytą fermentinį sūrį ir kepkite orkaitėje apie 15 min.



Cukinijos su kepenėlių įdaru




2 vidutinio dydžio cukinijos, 0,5 kg vištų kepenėlių, 1 kiaušinis, 50 g sviesto, 2 svogūnų galvutės, 6–8 pomidorai, maltų juodųjų pipirų, druskos.

REKLAMA

Cukinijas nulupkite, supjaustykite apie 7 cm ilgio gabalėliais ir išskobkite jų vidų, suteikdami krepšelių formą. Kepenėles nuplaukite ir kartu su kubeliais supjaustytais svogūnais pakepkite svieste. Atvėsinę sumalkite. Į kepenėles įmaišykite kiaušinį, paskaninkite druska bei prieskoniais. Jeigu įdaras per skystas, galima įmaišyti krakmolo. Įdarą sudėkite į cukinijų bokštelius, ant viršaus uždėkite po pomidorą (subadytą šakute) ir kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje.

REKLAMA

Bulvių tarkių pyragas



Tešlai: 50 g minkšto sviesto, 2 kiaušiniai, 130 g cukraus, 0,5 stiklinės razinų, 300 g bulvių tarkių, 1 citrinos sutarkuota žievelė, 200 g miltų, 1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių. Papuošimui: citrinos sulčių, cukraus pudros, bruknių arba spanguolių.

Sviestą išsukite su cukrumi ir kiaušiniais. Įmaišykite bulvių tarkius, citrinos žievelę, razinas ir su kepimo milteliais sumaišytus miltus. Tešlą sukrėskite į sviestu pateptą skardą ir kepkite 160 laipsnių temperatūroje apie 1 val. Pyragą atvėsinkite kepimo formoje. Kelis šaukštelius citrinos sulčių sumaišykite su cukraus pudra ir taip paruoškite glajų. Šiuo glajumi papuoškite pyragą. Pabarstykite cukraus pudra ir įspauskite į glajų uogas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų