Vaisiai ir daržovės - svarbi mūsų valgiaraščio dalis. Jie aprūpina organizmą vitaminais ir mineralais.
Patartina valgyti daugiau maisto, turinčio daug vitamino C, kuris stiprina organizmo atsparumą stresui ir efektyviai šalina nuovargį. Be to, vitaminas C - puikus oksidantas, taigi sumažėja širdies ligų ir auglių rizika.
Paros dozė - 120 mg. Būtent tiek vitamino C yra šviežių apelsinų sulčių stiklinėje. Kiti šio vitamino turintys produktai yra kiviai, ridikėliai, žemuogės, žiediniai kopūstai. Siūlome kelis paprastus receptus iš šių produktų.
Šalta kivių sriuba
500 ml saldaus baltojo vyno, 5 kiviai, 2 valgomieji šaukštai cukraus pudros, 4 gvazdikėliai, 1 cinamono lazdelė, 4 valgomieji šaukštai klevų sirupo, 100 g grietinėlės, keli mėtų lapeliai.
Baltą vyną išmaišome su cukraus pudra, gvazdikėliais ir cinamonu. Viską užviriname puode, atsargiai maišome ir supilame klevų sirupą. Sriubą atšaldome ir nukošiame.
Kivius nuplauname, nulupame ir supjaustome griežinėliais. Keletą griežinėlių paliekame papuošimui. Likusius sutriname plaktuvu. Tyrę nukošiame, kad neliktų sėklyčių. Į tyrę supilame vyno sirupą ir grietinėlę. Sriubą suplakame ir paliekame ataušti. Prieš patiekdami sriubą papuošiame kivių griežinėliais ir mėtų lapeliais.
Šviežių ridikėlių salotos
1 ryšulėlis ridikėlių, 20 g svogūnų laiškų, 1 virtas kiaušinis, truputis petražolių lapelių, 80 g majonezo.
Ridikėlius ir svogūno laiškus nuplauname. Ridikėlius supjaustome griežinėliais, laiškus ir kiaušinį susmulkiname. Viską užpilame majonezu ir išmaišome. Sudedame į salotinę ir papuošiame petražolėmis.
Pipirnių ir ridikėlių salotos su varške
400 g varškės, 3 kiaušinių tryniai, 1 stiklinė grietinėlės, 200 g pipirnių, 10 ridikėlių, druskos, juodųjų maltų pipirų.
Ridikėlius nuplauname ir supjaustome griežinėliais. Trynius gerai ištriname su varške, pasūdome, įberiame pipirų, supilame iki kietumo išplaktą grietinėlę. Sumaišome viską su ridikėliais ir pipirnėmis.