Šį kartą itališkos duonelės - čiabatos receptas, kuris tinka ir duonkepei, ir orkaitei.
Dviems kepalėliams reikės:
Raugui:
7 g šviežių mielių
200 ml šilto vandens
175 g baltų kvietinių miltų
Tešlai:
7g šviežių mielių
30 ml pieno
200 ml šilto vandens
2 šaukštų aliejaus
325-340 g baltų kvietinių miltų
1 šaukštelio druskos
Ištrinkite mieles su trupučiu vandens. Į dubenį suberkite raugui skirtus miltus, supilkite vandenį, sudėkite mieles. Gerai išmaišykite, dėkite į aliejumi pateptą dubenį ir palikite 12 val. (geriausiai pernakt).
Ištrinkite tešlai skirtas mieles su pienu. Sudėkite jas į raugą, supilkite vandenį ir aliejų. Gerai išmaišykite ir po truputėlį suberkite miltus ir druską. Maišykite apie 5 min. kol tešla pasidarys visiškai vientisa. Palikite 1-2 val.
Kepimo formą pabarstykite miltais, tešlą padalinkite perpus ir atsargiai suformuokite maždaug 2,5 cm storio kvadratinius kepalėlius. Juos šiek tiek apibarstykite miltais ir palikite dar 20-čiai min. pakilti. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių, kepkite duoną 25-30 min.
Aš kepiau duonkepėje, čia procesas daug paprastesnis. Patarimas - tešla gaunasi labai lipni, tačiau nepridėkite daugiau miltų, nes duona gausis kieta ir be oro pūslelių.