REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

TV laidų vedėjos Gerdos Žemaitės namuose Velykos švenčiamos puoselėjant tam tikras tradicijas. Maistą jų namuose gamina vyras Andrius, o Gerdai atitenka kiti vaidmenys. Be to, ji pasidalijo, kokiais būdais margina kiaušinius.

TV laidų vedėjos Gerdos Žemaitės namuose Velykos švenčiamos puoselėjant tam tikras tradicijas. Maistą jų namuose gamina vyras Andrius, o Gerdai atitenka kiti vaidmenys. Be to, ji pasidalijo, kokiais būdais margina kiaušinius.

REKLAMA

Gerda Žemaitė Velykas lygina su Kalėdomis. Abi šias šventes, kaip teigė naujienų portalui tv3.lt, ji su šeima švenčia namuose.

„Turbūt dėl to, kad, visų pirma, pas mus yra daugiausiai vietos, taip pat gali žmonės likti nakvoti. Kai kurie sako, kad per šventes nori ištrūkti iš namų, bet man viskas gerai. Andrius (aut. past. – Gerdos vyras) labai mėgsta gaminti, o man patinka, kai pas mane daug svečių“, – sakė ji.

Atskleidė, kodėl „prie puodų“ stoja vyras

Anot Gerdos, gaminti jai nelabai patinka ir nelabai sekasi, todėl ir perleidžia šį vaidmenį vyrui Andriui.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes nedarome to, ką daro dauguma. Karštą patiekalą visada gamina Andrius, nes jam tai labai patinka, o aš nelabai mėgstu ir nelabai gerai moku. Darome suneštinį balių. Aš patiesiu staltiesę, pamerkiu gėlių. Kai visi susirenkame, pradedame ruošti stalą kartu. Labai būna smagus laikas, visi kuo gali prisideda. Su paplepėjimais viską pasiruošiame.

REKLAMA

Tada mes pasivaikštome, išeiname į lauką, mačiau, bus labai geras oras, tai turbūt vyks ir terasos atidarymas. Plepame, žaidžiame žaidimus, ridename margučius, tikriname, kieno margutis stipriausias. Tą, ką turbūt daro ir kiti“, – pasakojo G. Žemaitė.

Pas Žemaičius beveik visada vis kitokie patiekalai. Būna keptos anties, netikro zuikio, baltos mišrainės.

„Pats pagrindinis patiekalas nuolat keičiasi. Šeimoje visi mėgstame kiaulieną. Nugirdau, kad Andrius ketina kepti kiaulienos šoninę su šonkauliais. Visada būna kažkoks mėsiškas patiekalas, visi esame mėsaėdžiai, pas mus nėra vegetarų.

REKLAMA
REKLAMA

Gaminti jam užtrunka, nes jis pasirenka kepti silpnoje temperatūroje, savo griliuje. Jam patinka eksperimentuoti, kad mėsa būtų minkštesnė“, – sakė Gerda.

Jos šeimai labai patinka ridenti kiaušinius, įsitraukia ir vaikai.

„Visada stengdavomės rasti kažką tinkamo, kuo galima ridenti. Andriui tekdavo kokį vamzdį nupjauti ar panašiai, bet šiemet jau turėsime originalų takelį.

Tik sėdėti prie stalo nėra mūsų stilius. Mes visai prie jo nesėdime, dažniausiai būna švediškas stalas“, – tikino pašnekovė.

Gerda dažo kiaušinius įvairiais būdais. Keliais jų pasidalijo ir su naujienų portalo tv3.lt skaitytojais.

„Vaikystėje visada su mama margindavome vašku. Ji žino daug subtilybių, kaip padaryti, kad būtų gražu. Pati viena neišdrįstu taip dažyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar mėgstu dažyti su šilku. Juos reikia susukti į šilko skiautę, turi būti natūralus šilkas, esu radusi vieną vietą, kur perku dažniausiai. Tada juos visus susuktus reikia pavirti acte. Tokie margučiai man patys gražiausi. Po tokio marginimo šilkas būna nebenaudojamas.

Sūnus Nicolas margins su dažais ir lipdukais, čia jo mėgstamiausi būdai.

Be to, kartais panaudojame svogūnų lukštus, žoleles“, – kalbėjo ji.

Neapleidžia tradicijos

Dovanėlių visgi jos šeimoje nebūna, nebent kokios nors menkutės. Tačiau puoselėja religinę tradiciją.

„Turėjau tradiciją, kai gyvenau su tėvais ir kai buvau ištekėjusi pirmą kartą, su tėvais eiti į bažnyčią. Keldavomės anksti ryte, kad spėtume į prisikėlimo mišias.

Šįkart nežinau, ar pavyks, nes Nicolas yra mėgstantis pamiegoti. Bet labai būtų faina, gal net viena nueičiau. Nes tada ypatingai jaučiasi Velykų šventė.

Mūsų šeima yra religinga, todėl man tai yra ne tik pavasariška šventė, bet ir katalikiška, prisikėlimo“, – pasakojo G. Žemaitė.

Siaubingai įkyri bobelė.
Šeima religinga, į bažnyčią eina, bet religingumas nesutrukdė ardyti buvusias šeimas.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų