• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Alergija maistui – tai imuninės sistemos reakcija į maiste esančius baltymus, kaip į organizmui kenksmingą svetimkūnį. Tokiu atveju organizmas reaguodamas į tai pradeda gaminti antikūnius. Tokių atvejų, kada vaikai alergiški maistui sparčiai daugėja, stebina ir tai, kad alergijos gali pasireikšti net kelių mėnesių kūdikiams. Visi šie reiškiniai kelia pagrindinį klausimą – kaip apsaugoti vaikus nuo alergijos ir kaip viso to išvengti? Kokios priežastys lemia alergijos atsiradimą?

Alergija maistui – tai imuninės sistemos reakcija į maiste esančius baltymus, kaip į organizmui kenksmingą svetimkūnį. Tokiu atveju organizmas reaguodamas į tai pradeda gaminti antikūnius. Tokių atvejų, kada vaikai alergiški maistui sparčiai daugėja, stebina ir tai, kad alergijos gali pasireikšti net kelių mėnesių kūdikiams. Visi šie reiškiniai kelia pagrindinį klausimą – kaip apsaugoti vaikus nuo alergijos ir kaip viso to išvengti? Kokios priežastys lemia alergijos atsiradimą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laukiantys pavojai

90 proc. visų alergijų maistui sukelia riešutai (ypač žemės riešutai), kviečiai ir jų gaminiai, pieno bei kiti produktai, kaip kiaušiniai, soja, žuvis, jūros gėrybės. Moksliniai tyrimai rodo, kad norint išvengti problemų, susijusių su alergijomis, su jomis reikia kovoti pasitelkus būtent tai skatinantį maistą. Tai reiškia, kad tokius produktus, kaip pienas, kiaušiniai, soja vaikams rekomenduojama pradėti duoti valgyti kuo jaunesnio amžiaus.

REKLAMA

Teigiama, kad atidėliojimas į vaiko mitybos racioną įtraukti produktus, skatinančius alergiją, tik dar labiau didina riziką vėliau ją įsigyti. Tinkamiausias laikas pradėti įvairinti vaiko valgiaraštį ir pratinti prie skirtingo maisto – nuo 6 mėnesių. Taip pat mokslininkai pabrėžia, kad nėščiosioms nerekomenduojama atsisakyti jokių maisto produktų, kadangi tai dar vienas veiksnys, skatinantis vaiko alergijos atsiradimai. Be to, manoma, kad dar viena iš priežasčių, skatinančių augti alergijos kiekiui vaikų tarpe yra per trumpas kūdikių žindymas. Šiuo metu įprasta kūdikį žindyti iki 4mėn., kada dėl vaiko sveikatos gerovės rekomenduojama bent iki 6 mėnesių.

REKLAMA
REKLAMA

Kokia tikimybė būti alergiškam? Jei bent vienas iš tėvų yra kažkam alergiškas, tikimybė – 40-50 proc., jei abu – skaičiai išauga net iki 70-80 proc. Net jei nei vienas iš tėvų nėra niekam alergiškas, tačiau vis tik giminėje alergiškų žmonių yra, tikimybė – 30 proc.

Taip pat dažnai alergijas maistui gali padaryti dar ūmesnes įvairūs maisto produktai su daug skirtingų priedų (dažikliai, konservantai ir t.t.). Žinoma, dauguma vaikų šiuos produktus, kaip saldainiai, guminukai, gazuoti gėrimai itin mėgsta, tačiau šiuo atveju vertėtų nepaklusti vaiko norams ir vengti pirkti tokius produktus. Vietoj minėtų produktų rinkitės savo vaikams duoti kuo natūralesnius produktus be pridėtinio mononatrio gliutamato, dirbtinių ingredientų bei produktus, kuriuose yra daug skaidulų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Simptomai

Alergijos maistui simptomai gali pasireikšti nuo itin sunkių iki vos pastebimų. Taip pat ir su organizmo reakcija – vieniems simptomai gali pasireikšti vos po kelių minučių, kitų organizmai sureaguos tik po poros valandų. Simptomų pasitaiko įvairių: tinimas, bėrimas, surikęs kvėpavimas, čiaudulys, kosulys, užgulta nosis ir t.t. Kartais šie simptomai tampa tokie ūmūs, kad žmogaus gyvybei gali grėsti pavojus – tinimas užspaudžiant kvėpavimo takus, sąmonės netekimas – tai realios ir pavojingos organizmo reakcijos į alergijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų