REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronavirusas jau ne tik Seime, bet ir Vyriausybėje – užsikrėtė laikinasis krašto apsaugos laikinasis ministras Raimundas Karoblis. Jis su delegacija savaitę lankėsi JAV, o grįžus testas parodė, kad užsikrėtė.  Po šios žinios Pentagone, kur lankėsi lietuviai, pradėtas masinis pareigūnų tikrinimas.

Koronavirusas jau ne tik Seime, bet ir Vyriausybėje – užsikrėtė laikinasis krašto apsaugos laikinasis ministras Raimundas Karoblis. Jis su delegacija savaitę lankėsi JAV, o grįžus testas parodė, kad užsikrėtė.  Po šios žinios Pentagone, kur lankėsi lietuviai, pradėtas masinis pareigūnų tikrinimas.

REKLAMA

Vienam svarbiam Pentagono pareigūnui taip pat patvirtintas koronavirusas. Su juo R. Karoblis taip pat buvo susitikęs, tiesa, dar neaišku, kuris kurį galėjo užkrėsti.

Iš savo darbo kabineto Krašto apsaugos ministerijoje vakar per pietus laikinasis ministras R. Karoblis nuotoliniu būdu kalbėjo Seimo posėdyje. Kiek vėliau Karoblis sužinojo, kad serga Covid-19. Užsikrėtimą jam parodė testas, kurį ministras atliko trečiadienį grįžęs iš komandiruotės Jungtinėse Valstijose.

Penktadienį R. Karoblis jau saviizoliacijoje namuose ir į prašymus pakomentuoti situaciją nereaguoja. Ministerija išplatino tik štai šį lakonišką pranešimą:

REKLAMA
REKLAMA

„Laikinajam krašto apsaugos ministrui R. Karobliui diagnozavus koronavirusą, jis izoliuojasi gydymui ir lauks tolimesnių gydytojų nurodymų. Izoliuojasi ir jo artimiausia aplinka. Ministras jaučiasi gerai, koronaviruso simptomų nejaučia.“

REKLAMA

R. Karoblis JAV viešėjo savaitę, kur pasirašė sutartį dėl keturių sraigtasparnių pirkimo. Prieš vykdami į JAV, jis ir kiti 6 delegacijos nariai, anot ministro spaudos atstovės, pasidarė koronaviruso testus, kurie buvo neigiami.

Už Atlanto lietuviai susitiko su Amerikos kariuomenės vadovais, daugybe kariškių, Pentagono vadovu Kristoferiu Mileriu. Štai Karoblis jam kaip tik šiltai spaudžia ranką. Vos tik paaiškėjus, kad Karoblis užsikrėtė koronavirusu, ministerija pranešė amerikiečiams. Turėję kontaktų su Lietuvos delegacija, Amerikos pareigūnai taip pat pasidarė testus.

REKLAMA
REKLAMA

Paaiškėjo, kad lygiai prieš savaitę su Karobliu susitikusio JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojo Entonio Teitos testas taip pat teigiamas. Tiesa, neaišku, ar Karoblis užkrėtė Amerikos pareigūną, ar atvirkščiai. Beje, Teita jau ne pirmas Donaldo Trumpo administracijos aukščiausio rango narys, užsikrėtęs koronavirusu. Prieš dvi savaites liga nustatyta Baltųjų rūmų administracijos vadovui Markui Medousui po to, kai jis dalyvavo rinkimų nakties šventėje Baltuosiuose rūmuose. Koronavirusas nustatytas ir daugiau tos šventės dalyvių.

Vaizdai iš R. Karoblio vizito JAV rodo, kad kaukės buvo dėvimos ne visada. Pasak ministro atstovės, esą delegacija elgėsi pagal amerikiečių protokolą, o kaukes nusiėmė tik trumpam, kai pozavo fotografams. Esą nuolat dezinfekavosi rankas ir laikėsi atstumo. JAV ministrą lydėjo 6 asmenų delegacija iš Lietuvos. Šiuo metu visi jie izoliacijoje, ar yra užsikrėtusių, ministerija neatskleidžia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl šalyje paskelbto karantino Krašto apsaugos ministerija pastaruoju metu apytuštė. Daugybė valdininkų dirba iš namų, o penktadienį čia jau nebėra ir laikinojo ministro.

Laikinasis ministras Aurelijus Veryga apgailestauja sužinojęs apie kolegos R. Karoblio užsikrėtimą, tačiau detalių tikina nežinąs.

„Dėl ministro vizito negaliu vertinti, nežinau, kokie yra reikalavimai JAV, kur jisai lankėsi. Gaila, kad kolega užsikrėtė, norisi palinkėti, kad nesusirgtų“, – sako A. Veryga.

JAV R. Karoblis pasirašė sutartis dėl amerikietiškų sraigtasparnių „Black Hawk“ pirkimo. Už keturis sraigtasparnius su papildoma įranga, atsargines dalis, mokymų, remonto bei logistinį paketą Lietuva sumokės 180 milijonų eurų per penkerius metus, o dar 26 milijonus skiria JAV vyriausybė.

REKLAMA

„Amerikietiški sraigtasparniai modernesni už „Mi8“, – pasakoja ginkluotės ekspertas Darius Antanaitis.

Pirmieji amerikietiški sraigtasparniai Lietuvoje turi pasirodyti po ketverių metų ir pakeis sovietinius „Mi-8“. Iš pradžių Lietuvos Vyriausybė ketino pirkti šešis sraigtasparnius, bet derybų eigoje nusprendė pirkti keturis, o dar du galbūt vėliau.  

Su greitais, manevringais ir ekonomiškais amerikietiškai sraigtasparniais Lietuvos kariai planuoja daug efektyviau rengti pratybas, naudoti juos evakuacijai ir pėstininkų paramai iš oro, greitai permetinėti nedidelius karinius dalinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų