REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spaudžiamas tiek paprastų baltarusių, tiek tarptautinės bendruomenės, batlarusijoje valdžią užgrobęs Aleksandras Lukašnka užtarimo ir pagalbos šiandien atvyko prašyti Vladimiro Putino. Šis rėžimui pažadėjo 1,5 mlrd dolerių paskolą. Kremliaus šeimininkas tikina, neva Baltarusija savo problemas turi išspręsti pati, tačiau likęs pasaulis svarsto, ką mainais už Putino pagalbą jam pažadėjo A. Lukašenka.

Spaudžiamas tiek paprastų baltarusių, tiek tarptautinės bendruomenės, batlarusijoje valdžią užgrobęs Aleksandras Lukašnka užtarimo ir pagalbos šiandien atvyko prašyti Vladimiro Putino. Šis rėžimui pažadėjo 1,5 mlrd dolerių paskolą. Kremliaus šeimininkas tikina, neva Baltarusija savo problemas turi išspręsti pati, tačiau likęs pasaulis svarsto, ką mainais už Putino pagalbą jam pažadėjo A. Lukašenka.

REKLAMA

Jokio raudono kilimo, jokių iškilmių ir užsienio svečių priėmimams būdingo iškilmingo pasveikinimo. Į Sočį atvykusį Baltarusijos prezidentą pasitinka ne Rusijos aukščiausia valdžia, o paprasčiausias Krasnodaro regiono gubernatorius. Tai, regis, tik maža detalė, tačiau pasak Baltarusijos apžvalgininkų, ji akivaizdžiai rodo, kad Kremlius pagalbos prašyti čia atvykusį A. Lukašenką nori pažeminti nuo pat atvykimo.

Nors ankščiau buvo skelbta, kad abu lyderiai šiandien kalbės tik už uždarų durų, reikalus visgi aptarė prie televizijos kamerų. Užtarimo atvykusiam A. Lukašenkui akivaizdžiai sunku nuslėpti norą įtikti. Jis V. Putino žodžius net ima konspekstuoti. Tuo tarpu, regis, nuobodžiaujantis V. Putinas netrukus pareiškia, kad A. Lukašenkai visgi suteiks 1,5 mlrd. JAV dolerių paskolą skirtą gelbėti žlungančią Baltarusijos ekonomiką. Jis taip pat pridūrė, neva baltarusiai su situacija savo šalyje turi susitvarkyti patys ir tikina, kad į Balatarusijos reikalus neva nesikiš.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes sutarėme, kad šiuo sunkiu momentu Rusija Baltarusijai suteiks 1,5 milijardo dolerių valstybinę paskolą. Ir mes tai įvykdysime. Dabar, kaip žinome, mūsų finansų ministrai profesionaliai dirba ties šiuo klausimu. Turėsime tęsti savo bendradarbiavimą karinėje srityje. Aš pirmiausia turiu omenyje karines gamyklas, čia mūsų bendradarbiavimas taip pat yra platus ir sutelktas gana jautriose srityse“, – sako Rusijos prezidentas Vladimir Putin.

REKLAMA

„Jūs elgėtės kaip labai sąžiningas ir humaniškas žmogus, todėl dėkoju jums asmeniškai, visiems rusams ir visiems tiems, kurie dalyvavo palaikant mus šiuo po rinkimų laiku – jų neįvardysiu“, – pasakoja Baltarusijos prezidentas Aleksandr Lukašenka.

Tačiau paprasti baltarusiai, o ir visas pasaulis tokiu Kremliaus dosnumu netiki ir spėlioja ką desperatiškoje padėtyje atsidūręs A. Lukašenka yra pasiruošęs atiduoti mainais už Putino paramą. Neabejojama, kad Maskvos planai Baltarusiją integruoti užbaigus bendrasąjunginės valstybės projektą derybose vaidina itin svarbų vaidmenį.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar penktą savaitę Minską drebinęs šimtatūkstantinis protestas prieš A. Lukošenkos autoritarinį valdymą tik dar kartą parodo, kokioje sudėtingoje padėtyje atsidūrė valdžios įsikibęs diktatorius. Parodyti V. Putinui, kad jis pilnai kontroliuoja situaciją Baltarusijoje jam tikrai nelengva. Be to, į gatves 28-niuose miestuose ir miesteliuose išėję demonstrantai rodo, kad nusileisti A. Lukašenkos gąsdinimams jie neketina.

„Deja, diktatūros negalima nuversti greitai. Manau, kad turime tęsti, nes visa tai pasibaigs, jei nustosime ateiti ir ką nors daryti“, – teigia demonstrantė Minske Marija.

„Nemanau, kad jie greitu metu pasiduos. Jie to nenori. Net ir šiandien buvo sulaikomi taikūs žmonės, kurie mieste tiesiog vaikščiojo kaip tą dabar darome mes“, – kalbėjo demonstrantas Minske Michailas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu Baltarusijos opozicijos Koordinacinė taryba savo kreipimesi į Rusijos visuomenę ir politikus ragina Maskvą neremti A. Lukašenkos represijų jų šalyje, o buvusi kandidatė į Baltarusijos prezidentus Sviatlana Cichanouskaja išreiškė apgailestavimą, kad Maskva derėtis nusprendė ne su baltarusiu tauta, o neteisėtai išrinktu A. Lukašenka.

Ji pabrėžė, kad naujoji Baltarusijos valdžia nepripažins to ką šiandien Putinas sukirs su neteisėtai išrintu Lukašenka. Beje, vakar diktatoriaus pasiųstų omoninkų siautėjimas pasiekė naujas aukštumas. Štai vaizdai iš Minsko priemiestyje vykusio opozicijos remėjų maršo. Rėžimo pareigūnams pradėjus gaudyti demonstrantus, juos gelbėti atskubėjusius žmones pavyksta atmušti tik pradėjus sprogdinti ašarinių dūju užtaisus.

REKLAMA

Pastarosiomis dienomis daugėja vaizdų, kai neapsikentę represinių struktūrų savivaliavimu žmonės gatvėje nebesiteikia būti aukomis. Štai kaip pavargę nuo sulaikymų, nedideliame Novapolacko mieste žmonės omoninkus priverčia pasipustyti padus.

Tuo metu Breste prieš taikius demonstrantus pasiųsta vandens patranka. Viso šalyje sulaikyta beveik 800 žmonių. Augant nerimui dėl daugelio belangėse atsidūrusių žmonių likimų, šiandien ištirti augančius pranešimus apie kankinimus Baltarusijos areštinėse ir kalėjimuose prakalbo ir Jungtinės Tautos.

„Ataskaitose ir pranešama, kad teisėsaugos pareigūnai nereikalingai ar per daug naudoja jėgą. Tūkstančiai areštų, daugelis iš jų, atrodo savavališki. Ir šimtai kaltinimų kankinimu ar netinkamu elgesiu su sulaikytaisiais, įskaitant vaikus. Kai kurie pranešimai nurodo ir vykdomą seksualinį smurtą“, – sako JT žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet.

Dėl gausybės pranešimų apie žmogaus teisių pažeidimus, JT žmogaus teisių taryba Europos Sąjungos prašymu sutiko jau šį penktadienį surengti skubius debatus dėl padėties Baltarusijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų