REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kuriozas Jurbarko rajone: patrankos šūvis, nuaidėjęs Valstybės dieną Raudonės pilies kieme, sulaukė policijos ir ginklų ekspertų dėmesio, pradėtas tyrimas ir gresia net kalėjimas. Dabar miestelio seniūnas priverstas įrodinėti, kad vietinių meistrų gaminta patranka nėra ginklas, o tik pilies puošmena.

Kuriozas Jurbarko rajone: patrankos šūvis, nuaidėjęs Valstybės dieną Raudonės pilies kieme, sulaukė policijos ir ginklų ekspertų dėmesio, pradėtas tyrimas ir gresia net kalėjimas. Dabar miestelio seniūnas priverstas įrodinėti, kad vietinių meistrų gaminta patranka nėra ginklas, o tik pilies puošmena.

REKLAMA

Šūvis, driokstelėjęs Raudonės pilies kieme dar liepos šeštąją, minint Valstybės dieną, sulaukė gausybės pasigėrėjimo šūksnių ir plojimų. Seniūnas sako seniai puoselėjo idėją – papuošti pilį patranka.

„Visais laikais kiekviena pilis turėjo patranką, kaip dabar“, – sako Raudonės seniūnas Česlovas Meškauskas.

Bet džiaugsmą greit aptemdė akibrokštas – po šventės seniūnija sulaukė policijos dėmesio. Gavę pasipiktinusio piliečio pareiškimą patrankos šūviais susidomėjo Jurbarko pareigūnai. Teisėsauga pradėjo tyrimą, straipsnis grėsmingas – net keli metai kalėjimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Buvo gautas pranešimas, kad Raudonės miestelyje Jurbarko rajone vykusios šventės metu šaudoma iš savadarbės patrankos. Dėl minėto įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 253 str 1 dalį, už kurį gresia baudžiamoji atsakomybė, areštas arba laivės atėmimas iki 5 metų“, – pasakoja veiklos skyriaus viršininkė Laima Strimaitenė.

REKLAMA

Seniūnas sako ir pikta, ir juoką kelia. Jis ironizuoja, kad netikėjęs jos butaforinio pabūklo garsas taip plačiai pasklis.

„Tikrai nesitikėjau, kad bus rimtas reikalas, rimtas ginklas, čia tik šposai ir joje buvo paleistas garsinis fejerverkas ir tiek“, – teigia Č. Meškauskas.

Rodydamas naująjį pilies atributą atvirauja, šią kopiją pagal Vytauto Didžiojo karo muziejuje esančią patranką padirbdino vietiniai meistrai. Patranką kūrė galvodami apie pramogas vietiniams ir turistams. Tai esą tik medžio ir metalo kūrinys, o ne ginklas.

„Kadangi mes, Raudonė, esame turistinis miestelis, ir ta mintis, kad reikia pas mus atvykusiems svečiams parodyti kažką įdomaus gražaus, kur kitur nėra ir pasisiūti LDK laikų rūbus“, – kalbėjo Č. Meškauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Juk kaip sako dėvėdamas džinsus ar paprastą kostiumą patrankos nešausi, tai štai iš spintos seniūnas traukia ir istorinių karinių uniformų kopijas. Per šventes vyrai puošiasi ir nukaldintais šarvais, o pašonėje kabina kardą.

Dėl kardo nusiskundimų nėra. O štai patranką pareigūnai net ketino konfiskuoti kol ištirs, seniūnas išprašė palikti. Tad ginklų ekspertai iš sostinės patys vyko į Raudonės pilį pabūklo apžiūrėti. Kol vyksta ikiteisminis išvadų nekomentuoja, bet seniūnas pasakoja, ką išgirdo iš specialistų po pirminės apžiūros

„Ginklų ekspertai konstatavo, kad čia butaforinė patranka, čia joks ginklas, saugi, su niekuo neiššausi, jokio pavojaus nėra. Sakė, gražus dalykas, čia kaip meno kūrinys“, – sako Č. Meškauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O štai čia prie Vytauto Didžiojo karo muziejaus jau tikros 18 amžiaus patrankos salvės. Jos šūviai aidi įvairiose šventėse Kaune ir kituose Lietuvos miestuose, mūšių inscenizacijoje. Ji užtaisoma paraku, ir kaip sako muziejaus karo istorikas Arvydas Pociūnas autentika atkuriama laikantis itin griežtų instrukcijų. Tad išgirdęs apie kuriozą su Raudonės patranką tikina, kad idėja taip džiuginti žmones sveikintina, tik svarbiausia užtikrinti saugumą

„Saugojimas dėl užtaiso, elgimasis su ginklu ir taip toliau. Tai turi būti išstudijuota, visa tai reikia suprasti. Patarlė tokia – ir lazda vieną kartą iššauna, tai labai teisinga, tai bet ką tu ar bambioškę dėsi, žiūrėkit, tai pirštą nutraukė, tai vėl“, – pasakoja muziejininkas Arvydas Pociūnas.

Jurbarko teisėsauga laukia oficialių Policijos kriminalinių tyrimų centro specialistų išvadų, tuomet ir bus sprendžiama, į kurią pusę pakryps tyrimas dėl Raudonės pilies pabūklo pavojingumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų