REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į ekologinės nelaimės ištiktą Alytų šiandien sugužėjo net trys ministrai. Sveikatos, aplinkos ir vidaus reikalų. Atsakingų ministerijų vadovai tikrino, kaip kovojama su gaisru, įsiplieskusiu padangų perdirbimo gamykloje. Čia trečia para ugniagesiai gesina gaisrą. Jį pagaliau pavyko lokalizuoti. Ekstremali padėtis šiandien paskelbta ir Alytaus rajone. Rajono savivaldybė pasiruošė evakuoti gyventojus.

Į ekologinės nelaimės ištiktą Alytų šiandien sugužėjo net trys ministrai. Sveikatos, aplinkos ir vidaus reikalų. Atsakingų ministerijų vadovai tikrino, kaip kovojama su gaisru, įsiplieskusiu padangų perdirbimo gamykloje. Čia trečia para ugniagesiai gesina gaisrą. Jį pagaliau pavyko lokalizuoti. Ekstremali padėtis šiandien paskelbta ir Alytaus rajone. Rajono savivaldybė pasiruošė evakuoti gyventojus.

REKLAMA

Iš trečiadienio naktį užsidegusios padangų perdirbimo gamyklos vis dar tebesiveržia tiršti dūmai ir garai. Jie jau nebe tokie juodi kaip pirmosiomis gaisro dienomis. Ugniagesiai sako, kad gaisrą pavyko lokalizuoti. Ugnis numalšinta.

„Gaisravietė nei minutei nebus palikta iki gaisras nebus likviduotas iki galo. Dirbsime iki paskutinės minutės, kol nebūsime tikri, kad nesklinda nei kvapai, nei dūmai“, – sako ugniagesys Saulius Mockevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Trečią gaisro dieną į ekologinės nelaimės ištiktą Alytų suvažiavo net trys ministrai. Sveikatos, vidaus reikalų ir aplinkos. Pirmas atvykęs Mažeika pageidavo gaisravietę ir apylinkes apžvelgti iš sraigtasparnio.

REKLAMA

Aplinkos ministras sako, kad bus įvertintas įvairių institucijų darbas. Ar bendrovė, kurioje įvyko milžiniškas ir daug žalos atnešiantis gaisras, buvo kontroliuojama tinkamai. Mat ugnis šioje padangų perdirbimo gamykloje įsiplieskia ne pirmą kartą. Ankstesni incidentai galėjo būti nuslėpti.

„Kas mums svarbu, įvertinti visas aplinkybes ir visus momentus, kas galbūt padarė ar kažko nepadarė, kad tas gaisras nekiltų“, – teigia ministras Kęstutis Mažeika.

Paskui K. Mažeiką atvyko vidaus reikalų ministrė. Ugniagesiams R. Tamašunienė dėkoja už sunkų ir pavojingą darbą, gesinant vieną didžiausių ir pavojingiausių gaisrų Lietuvoje per pastaruosius metus:

REKLAMA
REKLAMA

„Verta pasidžiaugti ir padėkoti mūsų ugniagesiams gelbėtojams, kad jiems pavyko jau visiškai lokalizuoti gaisrą. Taip pat labai svarbu, kad nė vienas žmogus iš vietos nenukeliavo su greitąja. Tai reiškia pareigūnai profesionaliai pasirengę.“

Sveikatos apsaugos ministras atvyko paskiausiai. Aurelijus Veryga sako atvažiavęs pasidomėti, ar nereikia kokios su medicina susijusios pagalbos:

„Tiesiog atvažiuoti pamatyti vietoje kokia yra situacija, Pabendrauti su mūsų institucijomis. Pasižiūrėti kaip sekasi. Ar nereikia kažko papildomai, tarkim, iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro ar iš mūsų.“

Šiandien ekstremali situacija paskelbta ir Alytaus rajone. Vakar tai buvo padaryta mieste. Vėjas nuodingus dūmus neša į kaimus. Stipriai uždūminta maždaug dešimt gyvenviečių. Žmonėms dalijami respiratoriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien ryte tikrai. Maždaug nuo pusės septynių iki po septynių 20. Tikrai net gerklę graužė. Ir tikrai jautėsi stiprus kvapas. Ir galvojam kas čia dega. Paskui visi sakom, kad nuo to fabriko“, – pasakoja Užubalių kaimo gyventoja Felomena Lazauskienė.

Alytaus rajono savivaldybė pasiruošė evakuacijai. Neatmetama, kad gali atsirasti gyventojų, kurie norės palikti namus. Juose, dėl itin nuodingų dūmų, gali būti nesaugu.

„Esame pasiruošę. Dauguose palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė. Taip pat turime bendrabučius, kur tikrai galime patalpinti gyventojus pagal poreikį. Trys besidomintys. Klausia, kas pažiūrės mano namus. Žmonės turto turi, bijo palikti“, – teigia rajono meras Algirdas Vrubliauskas.

REKLAMA

Nuodinguose dūmuose trečia para vis dar paskendusi dalis Alytaus pramonės rajono. Medikai sako, kad kol kas į juos dėl apsinuodijimo nesikreipė niekas. Tačiau ragina nelaukti, jei pajus šiuos simptomus.

„Galvos skausmas, svaigimas, pykinimas, gali atsirasti vėmimas, mieguistumas ir blogiausia jei jau pradeda trikti sąmonė“, – kalbėjo gydytoja Vilma Krušnienė.

Mieste ir rajone nuolat matuojamas oro taršos lygis. Tiriami geriamojo vandens šuliniai, dirvožemis. Į aplinką, degant padangoms, pateko daug sveikatai labai pavojingų medžiagų. Gali padaugėti vėžinių susirgimų. Trečiadienį iš netoli gaisravietės vietos esančio reabilitacijos ir sporto centro buvo evakuota šimtas ligonių. Šiandien paskelbta, kad patalpose – daug nuodingų medžiagų.

REKLAMA

„Patarčiau mažiau vaikščioti, pagal galimybes būti namuose, užsidaryti langus. Vengti, nekvėpuoti tuo oru. Ypač, kurie gyvena ar vaikšto arčiau to gaisro“, – sako V. Krušnienė.

Gaisras vienoje didžiausių Baltijos šalyje padangų perdirbimo gamyklų įsiplieskė trečiadienio naktį. Kol kas ekologinės nelaimės padariniai – sunkiai nuspėjami.

Dėl gaisro Alytuje Kauno apygardos prokuratūroje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Pareigūnai ieškos kaltininko – kas atsakingas už šią ekologinę nelaimę.

Žala bus pradėta vertinti, kai gaisras bus visiškai užgesintas. Manoma, kad vien gamtai padaryti nuostoliai gali siekti penkis milijonus eurų. Yra įtarimų, kad gaisras galėjo būti sukeltas tyčia. Padangų perdirbimo gamyklos vadovas tokią versiją atmeta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų