REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po vakarykščių kautynių Seime aistros nerimsta ir trečiadienį. Nors formaliai Viktoras Pranckietis liko poste, Ramūnas Karbauskis ginklų nenuleidžia, sako ir toliau dėsiantis visas pastangas, kad Pranckietis būtų išmestas. Kol opozicija aiškina, kad K. Karbauskis tiesiog nemoka pralaimėti, Seime komisijos tiria V. Pranckiečio veiksmų teisėtumą.

Po vakarykščių kautynių Seime aistros nerimsta ir trečiadienį. Nors formaliai Viktoras Pranckietis liko poste, Ramūnas Karbauskis ginklų nenuleidžia, sako ir toliau dėsiantis visas pastangas, kad Pranckietis būtų išmestas. Kol opozicija aiškina, kad K. Karbauskis tiesiog nemoka pralaimėti, Seime komisijos tiria V. Pranckiečio veiksmų teisėtumą.

REKLAMA

Tikra intrigų dėlionė antradienį prasidėjo labai netikėtai, kuomet Valstiečių vedlys Ramūnas Karbauskis ramiai surinko 53 Seimo narių parašus dėl Seimo Pirmininko Viktoro Pranckiečio atšaukimo.

Lemtingą balsavimą Seime Karbauskis su saviškiais planavo ketvirtadienį, tačiau po pietų scenarijus netikėtai pasisuko kita linkme, kai V. Pranckietis nusprendė užbėgti Karbauskiui už akių – pagreitino procedūrą. Seimo Pirmininkas pasinaudojo tuo, kad Seimo valdyboje turi palaikymą, todėl suorganizavo dar vieną posėdį tam, kad būtų balsuojama tą pačią dieną.

„Nusprendėme surengti nenumatytą posėdį, kuriame būtų svarstoma atšaukimo procedūra“, – kalbėjo Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis.

REKLAMA
REKLAMA

V. Pranckiečio ėjimas buvo apskaičiuotas. Tam, kad būtų atšauktas Seimo pirmininkas, reikia 71 parlamentaro palaikymo. R. Karbauskis vakar tiek balsų neturėjo.

REKLAMA

„Šiandien, kaip ir praėjusią savaitę nėra užtektinai balsų“, – sako Seimo narys Ramūnas Karbauskis.

Valstiečiai dar bandė atsiimti savo anksčiau surinktus parašus, bet jiems sutrukdė opozicija, kurios nariai specialiai pasirašė po atšaukimo procedūra tam, kad nepavyktų atidėti balsavimo.

Kai specialiam posėdžiui pradėjo pirmininkauti opozicijos atstovė Irena Degutinienė, valstiečiai suprato, kad jiems įsibėgėjusio V. Pranckiečio traukinio nepavyks sustabdyti.

R. Karbauskis kartu su beveik visais savo frakcijos nariais paliko salę, kai kalbėti pradėjo V. Pranckietis. Seimo pirmininko atšaukimo procedūra nepavyko.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes galime sakyti žmonėms, kad dabar galime ramiai dirbti“, – kalbėjo V. Pranckietis.

Po vakarykščio politinio „šou“ Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis trečiadienį toliau sėkmingai dirba. Tiesa, skirtingai nei vakar, trečiadienį V. Pranckietis buvo nekalbus. Ryte pasakė, kad nenori daugiau kalbėti apie Ramūną Karbauskį, todėl pro žurnalistus pražygiuoja tylėdamas.  

V. Pranckietis su šypsena veide laukė Kirgizijos parlamento pirmininko, kuris trečiadienį svečiavosi Seime.

Tuo metu Ramūnas Karbauskis ginklų nesudeda, toliau siekia Pranckietį pašalinti iš Seimo pirmininko pareigų.

„Vakar taip įdomiai stebėjom šitą spektaklį ir galiu pasakyti viena, kad tas spektaklis buvo tik dėl to, kad Seimo pirmininkas puikiai suprato, kad ketvirtadienis bus paskutinė diena, kada jis užima tas pareigas“, – teigia R. karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį R. Karbauskis su valdančiaisiais mėgina situaciją taisyti – kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, kad ši išsiaiškintų, ar teisėtai buvo sušauktas Seimo valdybos posėdis, per kurį nuspręsta šaukti nenumatytą plenarinį posėdį balsavimui dėl nepasitikėjimo V. Pranckiečiu. Valdantiesiems taip pat užkliuvo ir pats Seimo pirmininkas.

„Visi sprendimai bus priimti. Seimo Pirmininkas vakar padarė dar vieną labai rimtą pažeidimą, kuris, aišku, nėra statuto pažeidimas. Kada jis dalyvavo organizuojant sprendimą dėl savo paties asmens. Net pasirinko tą, kas veda posėdžiui. Jo sprendimas buvo, kad posėdį vestų ponia Degutienė, o ne Seimo pirmoji vicepirmininkė. Jis darė visus sprendimus, susijusius su savo asmeniu, o pagal Aukščiausiojo Teismo išaiškinimą, to daryti negalima“, – teigia R. Karbauskis.

REKLAMA

Trečiadienį posėdžiavusi Seimo Etikos ir procedūrų komisija ėmėsi nagrinėti šiuos prašymus.

„Mūsų komisija priėmė klausimą nagrinėti ir surinks papildomą medžiagą, taip pat visą informaciją ir priims sprendimą už savaitės arba dviejų“, – sakė Seimo narys Antanas Matulas.

Tačiau opozicija netiki, kad R. Karbauskiui pasiseks įrodyti savo tiesą.

„Čia jau pavadinčiau ne tokia normine leksika. Tai yra blusinėjimas. Blusinėjimas ir kabinėjimasis prie smulkmenų, kai, tiesą sakant, žmogus nemoka pralaimėti“, – mano Seimo narys Julius Sabatauskas.

„Kai kurie žmonės nežino, kada nustoti. Aš jau vakar vakare raginau padėti tašką šitoje istorijoje“, – teigė Seimo narys Gabrielius Landsbergis.

REKLAMA

Prezidentas Gitanas Nausėda kovų dėl postų Seime trečiadienį nekomentavo, tačiau premjeras žodžių ilgai nerinko.

„Mano požiūriu, vakarykštė diena yra apgailėtina. Tai yra visiškai ne tie prioritetai, kalbant apie valstybės svarbiausius klausimus. Ir kai kurie jūsų kolegos labai taikliai paminėjo įvardindami „cirku“. Tai garbės nedaro niekam. Turim susitelkti, turime dabar svarbiausius iššūkius, kuriuos padaryti privalome, ir norisi, kad Seimo darbas būtų orientuotas į tai, o ne taburečių ir kėdžių išsaugojimą“, – mano Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

Politikos apžvalgininkai aiškina, kad ši istorija dar greitai nesibaigs. Esą jei etikos ir procedūros komisija, kurios dauguma sudaro valdantieji, pripažins posėdį neteisėtu – Lietuva galės stebėti istorijos tęsinį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visa istorija prasidėtų iš naujo. Reikėtų Karbauskiui vėl šaukti naują posėdį, rinkti balsų daugumą, (vykdyti – aut. past.) interpeliacijos procedūras. Labiausiai tikėtina, kad tada šitą dalyką vėl ginčytų Pranckietis. Jis sakytų, kad šitas posėdis neteisėtas. Jis, greičiausiai, atsisakytų atsistatydinti. Tada mes visi turbūt pasiektume tokį tašką, kad nebežinia, kas turėtų čia spręsti. Teismai? Konstitucinis Teismas? Artimiausia policijos nuovada?“, – pasakoja politologas Vytautas Bruveris.

Politologai priduria, kad visa šita istorija naudingiausia opozicijai, kuri naudojasi valdančiųjų tarpusavio rietenomis, pačiu V. Pranckiečiu, ir taip gerina savo pozicijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų