REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
22
N. Numavičius, M. Marcinkevičius, G. Marcinkevičius, J. Numavičius (tv3.lt fotomontažas)

Vienos didžiausių Lietuvoje verslo grupių „VP grupė“ smulkusis akcininkas Mindaugas Marcinkevičius kovai su didžiausiu grupės akcininku Nerijumi Numavičiumi pasitelkė iš jos jau pasitraukusius savo brolius Žilviną ir Gintarą, taip pat Darių Nedzinską ir Julių Numavičių.

22

Vienos didžiausių Lietuvoje verslo grupių „VP grupė“ smulkusis akcininkas Mindaugas Marcinkevičius kovai su didžiausiu grupės akcininku Nerijumi Numavičiumi pasitelkė iš jos jau pasitraukusius savo brolius Žilviną ir Gintarą, taip pat Darių Nedzinską ir Julių Numavičių.

REKLAMA

Tai Vilniaus miesto apylinkės teisme, kur nagrinėjama vadinamoji reputacijos byla dėl M. Marcinkevičiaus teiginių apie „VP grupės“ įmones ir jos akcininkus, pareiškė „VP grupei“ ir N. Numavičiui atstovaujanti teisininkė Liudvika Meškauskaitė.

Anot jos, M. Marcinkevičiaus ir buvusių „VP grupės“ akcininkų 2017-ųjų pavasarį pasirašytame susitarime siekiama kartu reikalauti didesnės kainos už šiuo metu turimas ir parduotas grupės įmonių akcijas – tai yra gauti vadinamąjį ramybės mokestį.

Susitarime taip pat numatyta šiai kovai visiems kartu suformuoti 5 mln. eurų fondą, be to, skirti 156 tūkst. metinį atlygį M. Marcinkevičiaus sūnaus Deno įmonei „DM Management Consulting“ – ji padėtų šiame procese. Be šių pinigų, jam numatyta skirti ir 1 proc. pajamų, kurias susitarimo dalyviai gaus už parduotas akcijas.

REKLAMA
REKLAMA

Su D. Marcinkevičiumi BNS kol kas nepavyko susisiekti.

„Remdamiesi šituo susitarimu, mes norime įrodyti, kad pirmiausiai iš tikro mūsų klientas (N. Numavičius – BNS) buvo reketuojamas, iš jo buvo reikalaujama taip vadinamojo ramybės mokesčio, dėl to buvo visi šitie šmeižikiški teiginiai paskleisti apie įmones ir kitus akcininkus, ir taip pat mes įrodinėsime, kad tas liudytojas (D. Marcinkevičius – BNS), kuris čia braižo schemas, yra tiesiogiai suinteresuotas asmuo, nes pagal susitarimą jis gauna atlygį“, – teismo posėdyje sakė L. Meškauskaitė.

REKLAMA

Teisėjo Dariušo Lučinskio paklausta, iš kur ji turi susitarimo kopiją, L. Meškauskaitė atsakė, kad jis gautas paštu, o dėl šaltinio sakė nespėliosianti.

N. Numavičiaus atstovas Vaidotas Cucėnas sako, jog „penketuko“ susitarimas aiškiai iliustruoja, kad M. Marcinkevičiaus nuolatiniai skundai teisėsaugos institucijoms bei Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI), inicijuojamos civilinės bylos bei viešai metami kaltinimai turi vienintelį tikslą – bet kokiomis priemonėms daryti N. Numavičiui spaudimą, siekiant gauti kuo didesnę kainą už savo akcijų paketą.

REKLAMA
REKLAMA

„Mums susitarimo esmė atrodo daugiau nei aiški: M. Marcinkevičius, į šią veiklą įtraukdamas pasitraukusius akcininkus, toliau siekia „ramybės mokesčio“ – priversti nupirkti iš jo akcijas už kuo didesnę kainą. Susitarime nurodoma, kad kainos skirtumą pagal turėtų akcijų skaičių VP grupėje proporcingai pasidalintų visi susitarimo dalyviai“, - pranešime spaudai sakė V. Cucėnas.

Susitarime numatyta, kad kiekvienas buvusio vadinamojo VP dešimtuko, kuriam taip pat priklausė Renatas Vaitkevičius, Ignas Staškevičius, Mindaugas Bagdonavičius ir Vladas Numavičius, turėtų gauti proporcingą jų akcijų daliai „VP grupės“ turto dalį pinigais. Nurodoma, kad 2015 metų pabaigoje „VP grupės“ turto vertė siekė apie 3,4 mlrd. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismo posėdyje negalėjo dalyvauti M. Marcinkevičiaus advokatas Kęstutis Švirinas, todėl bylą nagrinėjanti teisėjų kolegija penktadienį posėdį atidėjo.

Vienintelis iš šio penketuko „VP grupės“ įmonių akcijų nepardavęs M. Marcinkevičius 2015-ųjų vasarą pareiškė, kad jam pasitraukus iš „Akropolius“ valdančios įmonės vadovo pareigų, prasidėjo pokyčiai – pradėjo kurtis dešimtys holdingų, skirtų atriboti veikiančias bendroves nuo grupės akcininkų. M. Marcinkevičius tikino, kad „Vilniaus prekybos“ grupėje buvo taikoma „ypač agresyvi“ mokesčių planavimo sistema.

Neoficialiai teigiama, kad M. Marcinkevičius už akcijas norėtų gauti apie 320 mln. eurų - kur kas daugiau nei kiti pastaruoju metu akcijas pardavę grupės akcininkai. Pavyzdžiui, Ž. Marcinkevičiui už apie 15 proc. akcijų paketus pernai buvo sumokėta maždaug 161 mln. eurų.

REKLAMA

„Vilniaus prekybos" akcijas kadaise valdė 10 fizinių asmenų, dar geriau žinomų, kaip garsusis VP dešimtukas: Nerijus Numavičius, Žilvinas Marcinkevičius, Mindaugas Marcinkevičius, Ignas Staškevičius, Julius Numavičius, Renatas Vaitkevičius, Gintaras Marcinkevičius, Mindaugas Bagdonavičius, Vladas Numavičius ir Darius Nedzinskas.

2009 metais, prieš VP dešimtuko byrėjimo pradžią, N. Numavičius valdė apie 37 proc., V. Numavičius – 24,6 proc., Ž. Marcinkevičius – 13,9 proc., J. Numavičius – 7,2 proc., M. Marcinkevičius – 7,9 proc., I. Staškevičius. G. Marcinkevičius, M. Bagdonavičius ir R. Vaitkevičius – apie 2 proc., D. Nedzinskas – 1,65 proc. grupės įmonių akcijų.

REKLAMA

Šiuo metu N. Numavičius netiesiogiai valdo apie 77 proc., M. Marcinkevičius – 11 proc., V. Numavičius – 9 proc., I. Staškevičius – 3 proc. „VP grupės“ įmonių akcijų.

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad Nerijus Numavičius yra turtingiausias Lietuvos žmogus, vienintelis milijardierius. Žilvinas Marcinkevičius užima ketvirtąją vietą, o Mindaugas Marcinkevičius – septintąją vietą Lietuvos turtingiausiųjų sąraše, kurį sudaro žurnalas TOP 500. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų