REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiais laikais, kai nelygybė auga, o ekonomika auga labai iš lėto, retai sutinkame žmonių, kurie uždirbo didelius turtus, pradėję nuo pačio dugno. Iš tiesų, daugelis turtingiausių pasaulio žmonių jau gimė pasiturinčiose šeimose.

Šiais laikais, kai nelygybė auga, o ekonomika auga labai iš lėto, retai sutinkame žmonių, kurie uždirbo didelius turtus, pradėję nuo pačio dugno. Iš tiesų, daugelis turtingiausių pasaulio žmonių jau gimė pasiturinčiose šeimose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būtent dėl to būtina atkreipti dėmesį į žmones, kurie pradėjo nuo nulio ir dėl didelių pastangų, talento ir sėkmės sugebėjo pakilti labai aukštai. Jūsų dėmesiui siūlome 20 istorijų, kurios primins apie tai, kad viską gyvenime galima įveikti, net ir skurdą. 

REKLAMA

Pirmas dešimtukas. Antrą dalį skaitykite rytoj.

1. Maria das Grasas Silva Foster prasiveržė iš braziliškų lūšnynų ir tapo pirmąja moterimi – „Petrobras“ vadove.

Dabartinė Brazilijos naftos giganto „Petrobras“ vadovė savo vaikystę praleido vargingame rajone Morro do Adeus, kuris tapo lūšnynu. Jos motina nuolat dirbo, o tėvas buvo alkoholikas. M. Foster rinko aliuminio skardines ir makulatūrą, kad uždirbtų bent kiek nors pinigų.

REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių ji pradėjo dirbti stažuotoja „Petrobras“ 1978 metais ir sugebėjo peržengti visus barjerus, tapdama pirmąja moterimi, kuri ėmė vadovauti kasybų plėtros skyriui. „Bloomberg“ agentūros duomenimis, dėl savo didelių pastangų M. Foster gavo Caveirao pravardę, tai brazilų slengas, reiškiantis šarvuotą policijos automobilį, kuris prižiūri tvarką lūšnynuose. Vasarį M. Foster tapo pirmąja moterimi, vadovaujančia „Petrobras“.  

2. Do Won Chang dirbo per tris darbus, kad galėtų sudurti galą su galu, iki „Forever 21“ atidarymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Do Won Chang ir jo žmona Jin Suk atvyko į JAV iš Korėjos 1981 metais. Kai jie atvažiavo, D. W. Changui teko dirbti per tris darbus, kad išlaikytų šeimą. Jis buvo kiemsargis, degalinės operatorius ir uždarbiavo kavinėje. 1984 metais jiems pavyko atidaryti savo pirmąją drabužių parduotuvę. Ši pirmoji parduotuvė išaugo į „Forever 21“ imperiją, kurią sudaro 480 parduotuvių, kurios kasmet atneša 3 mlrd. dolerių pelną. Tai šeimos verslas, kur dukterys Linda ir Ester padeda tėvams valdyti įmonę.

3. Haroldas Simmonsas užaugo lūšnoje, kur nebuvo elektros, ir tapo milijardieriumi.

Multimilijardierius H. Simmonsas užaudo Goldeno miestelyje, Teksase, jis gyveno lūšnoje, kur nebuvo elektros. Jam vieninteliam pavyko įstoti į Teksaso universitetą, patekti į privilegijuotą studentų ir universiteto absolventų bendruomenę, įgijus magistro laipsnį ekonomikos srityje.

REKLAMA

Pirmąja H. Simmonso bendrove tapo vaistinių tinklas. Pirmoji vaistinė buvo atidaryta, paėmus kreditą. Galiausiai tinklą sudarė 100 vaistinių. H. Simmonsas pardavė jį už 50 mln. dolerių. Po to jis tapo kompanijų supirkinėjimo žinovu. Dabar jis yra šešių kompanijų savininkas, kurio akcijomis prekiaujama Niujorko fondų biržoje. Tarp šių kompanijų – stambiausia pasaulyje titano gamintoja „Titanium Metals Corporation“.

4. Zdenek Bakala išstojo iš tuometės Čekoslovakijos komunistų partijos, kišenėje turėdamas 50 dolerių, ir tapo anglies magnatas.

REKLAMA

1980 metais 19-metis Z. Bakala pabėgo iš komunistų partijos su 50 dolerių banknotu, paslėptu sumuštinyje. Jis bėgo iki Tacho ežero, prie kurio įsikurusiame kazino ėmė plauti indus.

Jam nusišypsojo sėkmė ir jis sugebėjo įgyti bakalauro laipsni Kalifornijos universitete, o MBA laipsnį Dartmute. Jis pradėjo dirbti bankų sferoje ir atsitiktinai ėmė dirbti įmonėje savo gimtinėje, kur atidarė pirmąjį biurą „Credit Suisse First Boston“ Prahoje po Berlyno sienos griuvimo. Dabar jis yra anglies kompanijos pirmininkas, kurios rinkos kaina siekia 2,52 mlrd. dolerių ir turi aštuonias anglies gamybos vietas Centrinėje Europoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. George’as Sorosas išgyveno nacių okupaciją Vengrijoje ir tapo vienu sėkmingiausių investuotojų pasaulyje.

G. Sorosas sugebėjo išgyventi nacių okupaciją Vengrijoje dėl to, kad jo tėvas sumokėjo valstybės tarnautojui, kad galėtų apsimesti jo krikštasūniu. Po 1947 metų G. Sorosas išvyko iš komunistinės Vengrijos ir išvažiavo pas giminaičius į Londoną. Jis mokėsi Londono ekonomikos mokykloje, dirbo padavėju ir kroviku. Baigęs G. Sorosas dirbo pardavėju suvenyrų parduotuvėje, tačiau tuo pat metu rašė Londono bankų direktoriams ir galų gale jam suteikė darbą. Tai buvo ilgo ir sėkmingo karjeros kelio finansų srityje pradžia. 1992 metais G. Sorosas jau sėkmingai sužaidė mažindamas svarą ir uždirbdamas iš to daugiau nei 1 mlrd. dolerių.

REKLAMA

6. Guy Laliberte uždirbdavo iš pasirodymų gatvėje, rydamas ugnį, o vėliau parodė pasauliui „Cirque du Soleil“.

Iš Kanados kilęs artistas cirko karjerą pradėjo nuo gatvės pasirodymų: grojo akordeonu, vaikščiojo ant kojūkų ir rijo ugnį. Jis surizikavo atsivežti sėkmingą trupę iš Kvebeko į Menų festivalį Los Andžele 1987 metais su bilietu į vieną pusę. Rizika pasiteisino ir cirko trupė tapo įžymiausiu „Cirque du Soleil“, kurį mes žinome šiandien. G. Laliberte iki šiol yra „Cirque du Soleil“ vadovas, profesionalus pokerio žaidėjas ir kosmoso turistas, turintis turtų už 2,5 mlrd. dolerių.

REKLAMA

7. John Paul Jones DeJoria gyveno savo mašinoje tol, kai jo kompanija John Paul Mitchell įgavo pagreičius.

Iš pradžių J. P. Dejoria susidūrė su sunkumais. Jo tėvai išsiskyrė, kai jam buvo dveji, ir iki 10 metų jis pardavinėjo laikraščius ir kalėdinius atvirukus, kad galėtų išlaikyti šeimą. Vėliau jį išsiuntė mokytis į Los Andželą. Kurį laiką jis buvo Los Andželo gaujos narys, o vėliau išvyko tarnauti. Vėliau jis bandė dirbti „Redken Laboratories“, o tada paėmė 700 dolerių kreditą ir įkūrė „John Paul Mitchell Systems“. Jis platino šampūną, kurį gamino kompanija, judėdamas nuo vieno namo prie kito, tuo pačiu gyvendamas savo automobilyje. Produkto kokybė paėmė viršų ir dabar jo kompanija kiekvienais metais uždirba daugiau nei 900 mln. dolerių. Taip pat jis įkūrė „Patron Tequila“ ir dirba skirtingose srityse – nuo briliantų iki muzikos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8. Ursula Burns augo daugiabutyje Manhatano Žemutinio Ist Saido rajone.

Ši vieta buvo gaujų prieglauda iki to laiko, kai tapo geru rajonu. U. Burns auklėjo viena motina. Ji lygino marškinius, kad uždirbtų pinigų dukters mokyklai su katalikiška pakraipa. Vėliau U. Burns įstojo į Niujorko universitetą ir įsidarbino stažuotoja-inžiniere „Xerox“ įmonėje.

Dabar ji yra pagrindinė vykdomoji direktorė ir direktorių tarybos pirmininkė. U. Burns yra pirmoji iš Fortune 500 sąrašo afroamerikietė moteris, kuri vadovauja įmonei.

REKLAMA

9. Howardo Schultzo vaikystę praleido socialiniame būste Brukline, o paskui tapo „Starbucks“ vadovu.

Vaikystėje H. Schultzas visada norėjo pakilti aukščiau ir pabėgti nuo to gyvenimo būdo, kurį jam užtikrintų tėvas, dirbantis sunkvežimio vairuotoju. Nepaisant vargo, H. Schultzas sportavo ir jam pavyko įstoti į Šiaurės Mičigano universitetą.

Įgijęs laipsnį komunikacijų srityje, H. Schultzas pradėjo dirbti „Xerox“ įmonėje, o vėliau aptiko nedidelę kavos parduotuvę „Starbucks“. Pamilęs kavą, H. Schultzas išėjo iš „Xerox“ ir 1987 metais tapo „Starbucks“ vadovu. Iš pradžių tinklą sudarė 60 parduotuvių, o dabar jame yra daugiau nei 16 tūkst. prekybos taškų visame pasaulyje. H. Schultzas turi turto už 1,5 mlrd. dolerių.

REKLAMA

10. Lee Cashinas metė mokyklą būdamas 15 metų dėl darbo plastmasės gamykloje, ir dabar jis yra turtingiausias žmogus Rytų Azijoje.

Lee Cashino šeima bėgo iš žemyninės Kinijos į Honkongą 1940 metais, jo tėvas mirė nuo tuberkuliozės. Tuomet berniukui tebuvo 15 metų. Jis metė mokyklą ir ėmė dirbti plastmasės fabrike, kad galėtų padėti šeimai. 1950 metais L. Cashinas įkūrė savo kompaniją „Cheung Kong Industries“. Iš pradžių jie užsiėmė plastmasės gamyba, o vėliau pakeitė veiklos sferą į nekilnojamąjį turtą. L. Cashinas padidino savo akcijų dalį įvairiose kompanijose ir šiandien valdo įvairaus profilio įmonių akcijas: bankų, mobiliųjų telefonų, palydovinės televizijos, cemento gamybos, mažmeninių parduotuvių, viešbučių, transporto, oro uostų, elektros energetikos, satelitinės gamybos, uostų ir t.t.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų