REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Energetikos ministras perspėja, kad nepatvirtinusi trišalės prekybos elektra su Rusija metodikos, Lietuva rizikuotų ne taip efektyviai boikotuoti Astravo elektrą. 

Energetikos ministras perspėja, kad nepatvirtinusi trišalės prekybos elektra su Rusija metodikos, Lietuva rizikuotų ne taip efektyviai boikotuoti Astravo elektrą. 

REKLAMA

Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) paprašius „Litgrid“ papildomų duomenų dėl metodikos, Žygimantas Vaičiūnas teigia, kad jie bus pateikti laiku.  

„Litgrid“ pateiks visus atsakymus į užduotus klausimus kaip įmanoma anksčiau, manau, net nelaukiant trečiadienio, galbūt netgi šiandien tai bus padaryta. Iš tiesų suprantame, kad iki galimo Astravo atominės elektrinės paleidimo lieka vis mažiau laiko ir mums regione reikia būti pasiruošus šitam scenarijui“, – BNS sakė Ž. Vaičiūnas. 

„Jeigu mūsų reguliatoriui dar kils tam tikrų abejonių, mes visą laiką esame pasirengę atsakyti – tiek mes, tiek mūsų perdavimo sistemos operatorius“, – patikino jis. 

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto ministras teigė, kad jei Lietuvos reguliatorius nepriims sprendimo, Latvija ir Estija gali taikyti dvišalę prekybos su Rusija metodiką. 

REKLAMA

„Svarbu suprasti, kad nereikėtų bėgti nuo atsakomybės priimti sprendimus, nes nepriėmus sprendimo dėl trišalės metodikos patvirtinimo – taip, mes turime tokią sąrangą, kad Lietuvoje yra griežčiausia sistema ir mūsų reguliatorius, VERT, turi šios metodikos tvirtinimo galią, ko nėra Estijoje ar Latvijoje – tai nepriėmus reikalingų sprendimų mes tiesiog galime turėti ir dvišalę metodiką, būtent Estijos-Latvijos“, – argumentavo ministras. 

„Yra ir toks variantas ir turime turėti geriausią sprendimą iš visų įmanomų“, – sakė jis. 

REKLAMA
REKLAMA

VERT teigia iš „Litgrid“ laukianti išsamios informacijos apie Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros fizinių ir komercinių elektros srautų modeliavimą bei Baltijos šalių energetikos sistemos balansų pokyčius pradėjus veikti Astravo AE.

Pasak tarybos, tai „leistų įvertinti realų trišalėje metodikoje naudojamų formulių ir jų dedamųjų įtaką pralaidumų skaičiavimui su Rusija.“ Be to, prašoma ir kitos informacijos, tarybai neaišku, ir kaip metodika bus suderinama su Lietuvoje priimtu vadinamuoju „antiastraviniu“ įstatymu. 

Papildomų duomenų laukiama iki šio trečiadienio imtinai. 

Spalį Baltijos šalių elektros perdavimo sistemų operatorės (PSO) nacionaliniams reguliuotojams pateikė suderintą elektros pralaidumų apskaičiavimo metodiką. Ji numato, kad elektros importas iš Rusijos į Latviją turės kilmės garantiją, įrodančią, jog ji pagaminta ne Baltarusijoje. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų