REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugsėjo pabaigoje Lietuvoje viešėjo Prancūzijos prezidentas Emanuelis Macronas su žmona. Bene daugiausia visuomenės dėmesio vizito metu sulaukė iškilminga vakarienė. Joje buvo galima paragauti įdarytų putpelių, karamelizuotos lašišos, o maistą užgerti nepigiu vynu ar stipresniais gėrimais.

Rugsėjo pabaigoje Lietuvoje viešėjo Prancūzijos prezidentas Emanuelis Macronas su žmona. Bene daugiausia visuomenės dėmesio vizito metu sulaukė iškilminga vakarienė. Joje buvo galima paragauti įdarytų putpelių, karamelizuotos lašišos, o maistą užgerti nepigiu vynu ar stipresniais gėrimais.

REKLAMA

Kaip jau skelbta, iškilmingą vakarienę Valdovų rūmuose organizavo bendrovė „Stikliai“, valdanti to paties pavadinimo restoraną Vilniaus centre.

Portalas tv3.lt dar iki Prancūzijos vadovo vizito ir po jo prašė Prezidentūros kanceliarijos informacijos apie tai, koks bus vakarienės meniu. Tačiau tuomet šios informacijos ji neatskleidė.

Vis dėlto trečiadienį Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje buvo paskelbta dar rugsėjo 25 d. su „Stikliais“ sudaryta maitinimo paslaugų pirkimo sutartis. Jos vertė – kiek daugiau nei 28 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal ją ir buvo organizuojama tris valandas trukusi vakarienė Valdovų rūmuose, kurioje turėjo dalyvauti 166 svečiai. Taigi, už vieno svečio vakarienę Prezidentūra sumokėjo kiek daugiau nei 168 eurus.

REKLAMA

Sutartyje numatyta, kad vakarienės metu turėjo būti valgoma iš klasikinių, lengvų, tvirtų porcelianinių indų.

Vakarienės metu gerta iš krištolinių taurių. Jos buvo naudojamos vandeniui, šampanui, raudonajam, baltajam vynui, likeriui ir trauktinei. Tuo metu stalo įrankiai turėjo būti sidabriniai (galėjo būti ir paauksuoti).

Prie kiekvieno staliuko sėdėjo nuo šešių iki dešimties vakarienės dalyvių. Baltos staltiesės ant jų turėjo būti iš lininio, pusiau lininio, medvilninio ar mišraus audinio. Po pačia staltiese dar turėjo būti dviguba staltiesė garsui sugerti. Stalai galėjo būti puošiami bekvapių gėlių puokštėmis, žvakidėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Vakarienės metu buvo tiekiamas šaltas užkandis, pagrindinis patiekalas ir desertai.

Aperityvui buvo tiekiamas putojantis „Prosecco“ vynas (6 eurai už taurę).

Iš vynų buvo tiekiamas „Deutz“ (90 eurų už butelį), 2017 m. „Joseph Drouhin“, 2016 m. ir 2014 m. „Luis Jadot“ (butelio kaina 60 arba 100 eurų).

Svečiai galėjo paragauti ir stipresnių gėrimų – suktinio, krupniko ir „Trejų devynerių“ trauktinės (po 3 eurus už stikliuką).

Vakarienės metu kaip šaltas užkandis (už 21 eurą) buvo patiekta brandinta karamelizuota lašišos file su burokėlių tyre, blanširuotais ridikėliais ir spalvotų burokėlių salotomis su liucernų daigais ir apelsinų ikrais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinis patiekalas buvo pistacijomis įdaryta putpelė, patiekta su pastarnokų tyre, baravykais, juodųjų ryžių sufle, mažosiomis cukinijomis ir raudono vyno padažu su trumais (už 42 eurus).

Desertui svečiai ragavo balto šokolado pyragaitį, įdarytą šaltalankiais su aviečių glazūra, patiektus su baltojo biskvito „kempine“, šaltalankių ir maskarponės kremu (18 eurų).

Tuo metu vegetarams kaip šaltas užkandis patiekti karamelizuoti burokėliais su ožkos sūriu ir lengvai sūdytomis cukinijomis žolelių padaže (18 eurų). 

Pagrindinis vegetarų patiekalas buvo cukinijų krepšelis, įdarytas tofu, patiektas su cukinijų piure ir apkeptomis sodo daržovėmis (29 eurai).

REKLAMA

Prezidentūros atstovai vakarienės meniu ir joje dalyvavusių asmenų sąrašą pakomentavo taip:

„Vakarienėje su prezidentais buvo pakviesti dalyvauti Lietuvos visuomenės veikėjai: politikai, ambasadoriai, kultūros, meno, mokslo, prancūzų bendruomenės Lietuvoje atstovai. Daugelis jų turi tvirtus ryšius su Prancūzija.

Vakariene Valdovų rūmuose rūpinosi restoranas „Stikliai“, kurie vakarui parengė specialų meniu, kuriame buvo gausu lietuviškų akcentų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų