REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šaltasis metų laikotarpis – puikus metas atsinaujinti savo būstą. Remonto paslaugų kainos nemažos, tačiau ekspertai pataria per daug netaupyti ir darbus patikėti profesionalams.

Šaltasis metų laikotarpis – puikus metas atsinaujinti savo būstą. Remonto paslaugų kainos nemažos, tačiau ekspertai pataria per daug netaupyti ir darbus patikėti profesionalams.

REKLAMA

Statistikos departamento duomenimis, per pastaruosius metus statybos sąnaudų elementų kainos išaugo 0,9 proc. Daugiausia prie šio pokyčio prisidėjo meistrų prašomo darbo užmokesčio kilimas – šių metų liepos mėnesio duomenis lyginant su praėjusių metų, užmokesčiui už atliktą darbą skirtos išlaidos išaugo kiek daugiau nei 5 proc.

Nors gali atrodyti, kad protingiau būtų savo būsto remontą atlikti pačiam ir taip sutaupyti, Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas sako, kad toks pasirinkimas yra tikrai ne kiekvienam.

„Rekomenduojame rinktis būstus su pilna apdaila, nes tokiu būdu sutaupysite ne tik laiko ir energijos, išvengsite streso, bet ir patiems įrengimo darbams bus suteikta garantija.

REKLAMA
REKLAMA

Dalis žmonių tikisi, kad patiems organizuojant remonto darbus, samdant meistrus ir renkantis medžiagas pavyks daugiau sutaupyti, tačiau dažnai pasirodo, kad savo žinias ir gebėjimus statybų srityje pervertiname“, – aiškina D. Gedvilas.

REKLAMA

Nors daugelis vidaus remonto darbus renkasi daryti žiemą, tikėdamiesi taip išleisti bent kiek mažiau, D. Gedvilas teigia, kad kainų skirtumas, lyginant su vasarą atliekamais darbais, yra gana nežymus: „Žiemos metu galime stebėti išduodamų statybos leidimų skaičiaus mažėjimą. Tai sąlygoja ir nežymų statybos paslaugų kainų mažėjimą. Tačiau dažnu atveju tai nesiekia 10 procentų“.

Gali tekti išleisti nemažas sumas

Pasak LSA prezidento, yra sunku pasakyti tikslesnes vidutines bendro vidaus apdailos remonto kainas, mat šios labai priklauso nuo naudojamų medžiagų kokybės ir žmogaus pasirinkimo, samdyti meistrą ar darbus atlikti pačiam.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, vidutines statybų rinkos kainas galima pasitikrinti paslaugų pasiūlos skelbimų portaluose ir specialiuose portaluose, kurie vykdo rinkos kainų stebėseną.

Viename tokių puslapių, informaciniame statybų aktualijų ir vizualizacijų portale „Infostatyba“, yra skelbiamos naujausios apklausos būdu surinktos orientacinės statybos darbų kainos.

Tarp vidaus apdailos darbų, kaip pačius brangiausius galima išskirti plytelių klijavimą (10-11 eurų kv. m.), mozaikos klijavimą (20 eurų kv. m.) bei apvadų dažymą (10 eurų kv. m.).

Daugelio kitų darbų vidutinės kainos svyruoja nuo vos kelių iki kone 8 eurų už kv. m.. Pačios pigiausios yra sienų gruntavimo, siūlių glaistymo, stiklo pluošto tapetų klijavimo bei medinių paviršių lakavimo paslaugos, kurių kainą siekia vos 1 eurą kv. m.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vidutinėmis rinkos kainomis, atliekant pagrindinius pradinės vidaus apdailos remonto darbus, norint susitvarkyti savo gyvenamojo kambario sienas, lubas ir grindis, iš viso gali tekti išleisti nuo 300 iki 400 eurų kv. m.

„Swedbank“ skelbiamais duomenimis, už 50 kv. m. buto naujos statybos name kosmetinį remontą vidutiniškai žmogus gali išleisti nuo 2 iki 3 tūkst. eurų. Tame pačiame bute atliekant minimalų kapitalinį remontą ir keičiant tik parketą arba plyteles darbų suma gali tilpti ir į 5 tūkst. eurų.

Jei kapitalinis remontas atliekamas senos statybos name ir norima keisti visas grindis arba elektros išvedžiojimą, jungiklius bei šviestuvus ši suma gali kilti net kelis kartus. 

REKLAMA

Kaip rodo „Swedbank“ pateikiama informacija, keičiant grindis, sienas, virtuvę bei vonią, kapitalinio remonto suma vidutiniškai gali išaugti ir iki 15 arba netgi 25 tūkst. eurų.

Bandant sutaupyti galima ir nudegti

Kiek sutaupyti galima kai kurias remontui skirtas medžiagas arba keičiamus langus bei duris perkant savarankiškai. Lyginant su statybos įmonių pateikiamomis kainomis, išleidžiamos sumos gali būti net 10-20 proc. mažesnės.

D. Gedvilas tv3.lt pasakoja, kad dažnai žmonės bando taupyti kitais būdais ir taip lieka ne tik su prastai atliktais darbais, bet ir gerokai ištuštėjusiomis kišenėmis.

„Šiandien girdime atvejų, kai mėgindami sutaupyti, atliekant statybų ar remonto darbus, dalis gyventojų vis dar renkasi nelegaliai dirbančius meistrus, tarp kurių apstu sukčių.

REKLAMA

Tai reiškia, kad žmonės lieka apgauti: ir be atliktų darbų, ir be pinigų. Be to, už nelegaliai dirbančių asmenų samdymą gali grėsti didelės baudos“, – pasakoja LSA prezidentas.

Dėl šios priežasties, pasak D. Gedvilo, LSA siūlo fizinių asmenų dažniausiai užsakomiems statybos darbams numatyti lengvatinį 5% pridėtinės vertės mokestį.

„Šioje srityje klesti didžiausias „šešėlis“, todėl būtina siekti skaidrumo ir sąžiningos konkurencijos. Eidami šiuo keliu, skatintume privačius užsakovus naudotis legaliai dirbančių ir garantijas suteikiančių rangovų paslaugomis, o ne šiek tiek pigesnes paslaugas siūlančiais, bet nelegaliai dirbančiais ir mokesčių nemokančiais asmenimis“, – apie tai, kaip neapsigauti ir nepasimauti ant nelegalaus rangovo kabliuko, aiškina D. Gedvilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų