REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baigtas remontuoti avarinės būklės daugiabutis Kaune, iš kurio vienos laiptinės pernai liepą evakuoti gyventojai.

Baigtas remontuoti avarinės būklės daugiabutis Kaune, iš kurio vienos laiptinės pernai liepą evakuoti gyventojai.

REKLAMA

Kaip ketvirtadienį pranešė namą administruojanti bendrovė „Būsto valda“, gyventojai nuo penktadienio galės grįžti į savo namus.

„Šiuo metu jau galime konstatuoti, kad šios precedentų neturinčios statybos buvo sėkmingos. (...) Savo klientams nuolat akcentavome, kad tai netipinės statybos ir į namus grįžti bus leista tik po statybų eksperto lemiamo sprendimo. Trečiadienį šį sprendimą išgirdome, taigi pagaliau galime paskelbti gyventojams apie galimybę grįžti į savo namus“, – pranešime sako „Būsto valdos“ direktorius Rokas Drąsutavičius.

Statybų ekspertas Jurgis Ražaitis patvirtino, kad Biržiškų g. 11 namo laiptinės gyventojams saugu sugrįžti į savo namus.

REKLAMA
REKLAMA

Statybos darbus daugiabučiame vykdė Kauno bendrovė „Polista“. Pasak „Būsto valdos“, tai buvo vienintelė įmonė Lietuvoje, sutikusi imtis rizikingo objekto.

REKLAMA

Šiuo metu Biržiškų g. 11 name atlikti du iš trijų remonto etapų. Pirmuoju etapu išorinės sienos buvo sutvirtintos specialiomis templėmis, taip panaikinant tolimesnę konstrukcijų deformacijos riziką. Antruoju etapu sutvirtintos laiptų aikštelės.

Trečiasis etapas – pamatų stiprinimas – vyks gyventojams jau grįžus į namus, jis prasidės atsižvelgiant į oro sąlygas. 

Du remonto etapai visiems namo butų savininkams (60-čiai butų) kainuos 120 tūkst. eurų. 15 proc. nuo šios sumos finansuos Kauno miesto savivaldybė.

Avarinė šio namo būklė buvo užfiksuota dar 2015 metais ir ji nuolatos blogėjo, kol pernai liepą, name smarkiai padidėjus plyšiams, gyventojai iš evakuoti. Iki šiol namo grįžti negalėjo vienos laiptinės gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA

Namo ekspertizę atlikęs specialistas anksčiau yra sakęs, jog namo daliai buvo reali grėsmė nugriūti.

„Savavališkų statybų pasitaiko nemažai ir kaimynams paskundus paaiškėja, kad savininkai tai dažnai daro be projektų ir leidimų. Šį kartą problemą dar labiau sustiprino pamatą plaunantis gruntinis vanduo, todėl pasekmės tikrai neeilinės“, – pranešime teigė ekspertas J. Ražaitis.

Manoma, kad tokius padarinius sukėlė vieno gyventojo nelegaliai išgriauta laikančioji konstrukcija. Jis pats tai neigia bei tvirtina tapęs atpirkimo ožiu.

„Būsto valda“ yra sulaukusi namo gyventojų bei miesto vadovų priekaištų dėl to, kad nesiėmė problemos spręsti greičiau bei delsė pradėti rangos darbus.

Pati bendrovė teigia, jog remonto darbų anksčiau atsisakė patys gyventojai, vėliau jie reikalavo skelbti rangovo konkursą, todėl procesas užtruko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų