REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo šių metų pradžios pasikeitę tarifai už elektros suvartojimą įnešė sumaišties į kai kurių gyventojų namus. Iki 2019 m. gruodžio 31 d. nespėjus sumokėti arba deklaruoti gruodį suvartotos elektros energijos, daliai gyventojų už tą mėnesį suvartotą elektrą tenka mokėti daugiau, nepaisant to, kad naujieji tarifai pradėti taikyti tik nuo sausio 1 d.

Nuo šių metų pradžios pasikeitę tarifai už elektros suvartojimą įnešė sumaišties į kai kurių gyventojų namus. Iki 2019 m. gruodžio 31 d. nespėjus sumokėti arba deklaruoti gruodį suvartotos elektros energijos, daliai gyventojų už tą mėnesį suvartotą elektrą tenka mokėti daugiau, nepaisant to, kad naujieji tarifai pradėti taikyti tik nuo sausio 1 d.

REKLAMA

Socialiniuose tinkluose „Ignitis“ klientai skundžiasi iš bendrovės sulaukę laiškų, kuriuose rašoma, kad gyventojai yra skolingi. Vienas tokių atvejų, kai už gruodį suvartotą elektros energiją vyras sumokėjo sausio viduryje, tačiau netrukus jis gavo laišką iš „Ignitis, kuriame nurodyta – jis skolingas 14 eurų.

Kaip teigia vyras, „Ignitis“ paaiškino – skola atsirado dėl to, kad elektros energijos kiekis sunaudotas gruodį nebuvo deklaruotas iki to mėnesio pabaigos, o sąskaitą apmokant sausio viduryje jau buvo taikomi naujieji tarifai.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi vyras piktinasi: „Aš mokesčius vienu prisėdimu moku per e-bankininkystę, tai gal dėl to nepavyko sužinoti apie šį naują reikalavimą. Gal pats esu kaltas, bet esmė juk nesikeičia – už gruodį suvartotą elektrą „Ignitis“ liepia man sumokėti brangesniu tarifu.“

REKLAMA

Daugelis duomenis deklaravo laiku

Šiuo metu galiojančią deklaravimo už suvartotą elektrą ir gamtines dujas tvarką reglamentuoja 2018 m. vasario 1 d. įsigaliojusios Standartinių sutarčių su buitiniais vartotojais aprašų nuostatos.

„Ignitis“ atstovai aiškina, kad remiantis šiomis nuostatomis, deklaruoti suvartotą elektros energijos kiekį kiekvienas klientas turi iki ataskaitinio laikotarpio pabaigos – deklaruoti per mėnesį suvartotą elektros kiekį reikia iki paskutinės to mėnesio dienos. Tai galima padaryti keliais būdais: apsilankius internetinėje savitarnos svetainėje e.ignitis.lt arba paskambinus „Ignitis“ klientų aptarnavimo telefonu.

REKLAMA
REKLAMA

Tai reiškia, kad deklaruoti per 2019 m. gruodį suvartotą elektros energiją reikėjo iki paskutinės gruodžio mėnesio dienos. Už iki šios dienos deklaruotą elektros energiją yra mokama senomis, iki 2020 m. sausio 1 d. galiojusiomis kainomis.

„Jeigu klientas elektros suvartojimo už gruodžio mėnesį rodmenis deklaravo internetinėje savitarnoje, papildomai skambinti telefonu jam nereikėjo. Tačiau deklaravus gruodžio mėn. suvartojimą sausį, mokėtina suma klientui buvo suskaičiuota naujomis kainomis“, – sako „Ignitis“ atstovai.

Pasak jų, absoliuti dauguma „Ignitis“ klientų duomenis deklaravo laiku, iki metų pabaigos. Tačiau atsižvelgdami į klientų interesus, reguliariai kas mėnesį už elektros energiją ir gamtines dujas atsiskaitantiems gyventojams, kurie dėl objektyvių priežasčių negalėjo laiku deklaruoti rodmenų, yra sudaromos galimybės patikslinti gruodžio mėnesio informaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kiekvieno į mus besikreipiančio kliento duomenis bei susidariusią situaciją vertiname individualiai“, – pabrėžia „Ignitis“ atstovai.

Deklaravimas – vartotojo pareiga

Kaip aiškina Valstybinė energetikos reguliavimo tarybos (VERT) Veiklos valdymo skyriaus vedėja Loreta Kimutytė, teisės aktai nustato pareigą už suvartotą elektros energiją su elektros energijos tiekėju atsiskaityti pagal elektros energijos apskaitos prietaiso, rodmenis, juos deklaruojant paskutinę ataskaitinio laikotarpio dieną.

„Vartotojai turėjo pareigą ne vėliau kaip iki 2019 m. gruodžio 31 d. užfiksuoti ir deklaruoti elektros energijos apskaitos prietaiso rodmenį ir per vieną mėnesį po ataskaitinio laikotarpio – per 2020 m. sausio mėnesį atsiskaityti už 2019 m. faktiškai suvartotą elektros energiją 2019 m. galiojusiais tarifais.

REKLAMA

Elektros energijos vartotojai turi pareigą deklaruoti suvartotus elektros energijos kiekius iki 2019 m. gruodžio 31 d., tačiau deklaruodami neprivalo iškart atsiskaityti už deklaruotus kiekius ir tą gali padaryti iki 2020 m. sausio 31 d.“, – pabrėžė L. Kimutytė.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad „Ignitis“ vartotojams atsiskaitantiems 2020 m. sausio mėnesį už gruodžio mėnesį suvartotą elektros energiją privalo taikyti tarifus, galiojusius iki 2019 m. gruodžio 31 d., tik tuo atveju, jei vartotojai deklaravo gruodžio mėnesį suvartotą elektros energiją iki 2019 m. gruodžio 31 d.

Pasak L. Kimutytės, su šia problema yra vis susiduriama, kai keičiasi tiek elektros energijos, tiek gamtinių dujų tarifai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų