REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už kelių eismo taisyklių ir kitus nusižengimus kasmet Lietuvoje skiriama šimtai tūkstančių nuobaudų. Jų sumos skaičiuojamos milijonais eurų. Tačiau, pasirodo, kone kas antras pažeidėjas susimokėti neskuba. Vis dėlto Valstybinė mokesčių inspekcija pataria, kad geriau neužsimiršti.

Už kelių eismo taisyklių ir kitus nusižengimus kasmet Lietuvoje skiriama šimtai tūkstančių nuobaudų. Jų sumos skaičiuojamos milijonais eurų. Tačiau, pasirodo, kone kas antras pažeidėjas susimokėti neskuba. Vis dėlto Valstybinė mokesčių inspekcija pataria, kad geriau neužsimiršti.

REKLAMA

Neseniai Lietuvos kelių policijos tarnyba pranešė, kad vien sektoriniai greičio matuokliai šiais metais užfiksavo jau užfiksavo per 50 tūkst. greičio viršijimo atvejus. O trečdalį pažeidėjų jau pasiekė administracinės nuobaudos.

Už greičio viršijimą iki 10 km/h skiriamas tik įspėjimas, o ne bauda. Važiuojant 11–20 km/h greičiau nei leistina, skiriama nuo 12 iki 30 eurų bauda.

Per 1 tūkst. Vairuotojų, šiemet leistiną greitį viršijusių nuo 30 iki 40 km/val., sulauks 120–170 eurų siekiančių piniginių baudų. Leistiną greitį daugiau kaip 50 km/val. viršijusių 94 vairuotojų pinigines turėtų patuštinti baudos iki 550 eurų (taip pat teisių atėmimas).

REKLAMA
REKLAMA

Už kitus pažeidimus gali būti skiriamos baudos nuo keliolikos iki kelių tūkstančių eurų (jas galima sužinoti paspaudus šią nuorodą).

Policija priminė, kad administracinė nuobauda gali būti paskirta ne vėliau kaip per 2 metus nuo administracinio nusižengimo padarymo dienos, o trunkamojo administracinio nusižengimo atveju – per dvejus metus nuo jo paaiškėjimo dienos.

REKLAMA

Jeigu viršijote greitį arba padarėte kitą nusižengimą ir jums buvo skirta bauda, ją teks sumokėti Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI).

Kaip paaiškino VMI Nepriemokų administravimo departamento vyr. patarėja Džiuginta Balčiūnienė, apie nusižengimą ir už tai paskirtą baudą bei jos apmokėjimo terminus žmogų visuomet informuoja baudą paskyrusi institucija (policija, savivaldybės įmonės ir kt.).

„Pastaroji, visus baudos administravimui skirtus duomenis taip pat perduoda ir VMI, o ši visą informaciją apie mokėtiną baudą, įkelia į Mano VMI sistemą (prie jos galima prisijungti paspaudus šią nuorodą). Todėl net jei šiandien gyventojas nėra šios sistemos vartotojas, juo tapęs, sistemoje galėtų pamatyti visus pranešimus apie praeityje jam paskirtas ir sumokėtas ar nesumokėtas baudas.

REKLAMA
REKLAMA

Visiems gyventojams be išimties, kurie per nustatytą terminą nesumoka jiems paskirtų administracinio nusižengimo baudų, VMI siunčia pranešimus. Mokėtojui Mano VMI neperskaičius įkelto Pranešimo, jis išsiunčiamas ir įprastu paštu mokėtojo gyvenamosios vietos adresu“, – paaiškino patarėja.

VMI atstovė pažymėjo, kad tais atvejais, kai po pranešimo išsiuntimo administracinio nusižengimo bauda nesumokama ar nesikreipiama dėl jos mokėjimo išdėstymo, VMI yra įpareigota baudos išieškojimą perduoti antstoliui.

Pagal administracinių nusižengimų registro informaciją, per laikotarpį nuo 2019 m. pradžios iki 2019 m. liepos 1 d., paskirta baudų suma 17 mln. Eur. Bendras baudų skaičius yra 317,1 tūkst. Taigi, vidutinis baudos dydis – kiek daugiau nei 56 eurai.

Kaip informavo VMI, per pirmąjį šių metų pusmetį 29 tūkst. skolininkų turėjo sumokėti, bet dar nesumokėjo 8,7 mln. eurų baudų. Tačiau iš šios sumos, dėl 200 tūkst. eurų yra sudarytos mokestinės paskolos sutartys, t. y. mokėjimo terminai išdėstyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų