REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau nuo kitų metų degalinėse pardavinėjamame populiariausiame benzine ir dyzeliniame kure turės būti didesnė dalis biodegalų.

Jau nuo kitų metų degalinėse pardavinėjamame populiariausiame benzine ir dyzeliniame kure turės būti didesnė dalis biodegalų.

REKLAMA

Tai numatyta pirmadienį paskelbtame energetikos, aplinkos ir susisiekimo ministrų įsakymo projekte.

Jeigu dabar 95 markės benzine, gaminamame be bioetiltretbutileterio, privalo būti nuo 5 proc. iki 10 proc. biodegalų, tai nuo kitų metų jų turės būti ne mažiau kaip 10 proc. bioetanolio.

Dyzelinas lapkričio 10–30 dienomis ir kovo 1 – balandžio 10 dienomis savo sudėtyje privalės turėti ne mažiau kaip 5 proc. tūrio biodegalų.

Dabar pereinamuoju laikotarpiu iš vasaros į žiemos sezoną ir atvirkščiai, biodegalų dalis gali būti mažesnė nei privaloma.

„Atsižvelgiant į Aplinkos ministerijos darbo tvarka pateiktą pastabą dėl siūlymo pagrindimo, paaiškiname, kad įsakymo projekte nėra siūloma nustatyti, kad dyzelinas savo sudėtyje visus metus privalo turėti 7 proc. tūrio biodegalų, kaip yra numatyta Lietuvos Respublikos atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo 39 straipsnio 1 d., kadangi rizikos, susijusios su riebalų rūgščių metilesterio (toliau – RRME) įmaišymu į dyzeliną žiemos laikotarpiui nėra iki galo ištirtos. <...>

REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgiant į tai, siūlomas mažiau rizikų keliantis teisinis reguliavimas, iš dalies prisidėsiantis prie Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatyme įtvirtinto tikslo – 2020 metais atsinaujinančių išteklių energijos dalį, palyginti su transporto sektoriaus galutiniu energijos suvartojimu, visų rūšių transporte padidinti ne mažiau kaip iki 10 proc. – siekimo“, – rašoma įsakymo lydraštyje.

REKLAMA

Kritines pastabas dėl siūlomo naujo reguliavimo yra išsakę Žemės ūkio ministerija, „Circle K Lietuva“, „Lietuvos geležinkeliai“, Biodegalų asociacija, Lietuviškų degalinių sąjunga, „Orlen Lietuva“, Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „Linava“.

Dažniausia pastaba projektui yra ta, kad pereinamuoju laikotarpiu bus sudėtinga užtikrinti minimalų biodegalų kiekį.

Įsakymo projektas yra teikiamas derinti pakartotinai, tad papildomų pastabų ir pasiūlymų projektui prašoma pateikti skubos tvarka iki 2019 m. birželio 20 d.

Jeigu įsakymas bus galutinai patvirtintas, jo nuostatos pradėtų galioti nuo kitų metų pradžios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų