REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į naujienų portalą tv3.lt kreipėsi skaitytoja, pasipiktinusi, kad „Maximos“ parduotuvėje gerokai permokėjo už prekę. Prekybininkai teisinasi negalintys nustatyti mažesnės kainos nei ta, kuria prekę perka iš tiekėjų.

Į naujienų portalą tv3.lt kreipėsi skaitytoja, pasipiktinusi, kad „Maximos“ parduotuvėje gerokai permokėjo už prekę. Prekybininkai teisinasi negalintys nustatyti mažesnės kainos nei ta, kuria prekę perka iš tiekėjų.

REKLAMA

Gegužės pradžioje kaunietė Gintarė užsuko apsipirkti į greta namų esančią „Maximos“ parduotuvę Kauno Savanorių prospekte. Ir tik grįžusi namo suprato, kad veikiausia permokėjo.

„Kauno „Hyper Maximoje“ nusprendžiau anūkei į užsienį nupirkti lauktuvių knygutę. Sumokėjau beveik 26 eurus, tik grįžusi namo pastebėjau, kad ant knygutės parašyta kaina svarais – 12,99“, – tv3.lt pasakojo moteris.

Iš tiesų, kaip matyti iš jos atsiųstų nuotraukų, ant paskutinio knygos viršelio nurodyta tokia rekomenduojama pardavimo kaina (angl. RRP – recomended retail price). Tiesa, ne eurais, o svarais sterlingų. Skaičiuojant pagal Lietuvos banko kursą rekomenduojama kaina būtų 15,04 euro.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto ir 11 eurų skirtumas gana didelis, tad kaunietės pasipiktinimas suprantamas, ypač turint galvoje, kad užsienio leidėjai nuo minėtos rekomenduojamos pardavimo kainos pardavėjui suteikia nemažą nuolaidą:

REKLAMA

„Tai čia yra normalu, kad Lietuvoje už tą pačią knygutę mes mokame dvigubai brangiau? Mano duktė, gyvenanti Anglijoje irgi buvo apakusi, nes visada perka knygutes iš šios serijos ir tokios kosminės sumos niekada nėra mačiusi.

Taip išeina, kad parduotuvė užsideda 100 proc. antkainį? Jau ir taip Lietuvoje visos prekės yra šokiruojančiomis kainomis, gyvename kaip kokiame Monake. O čia dar ir už vaikiškas knygutes plėšia žvėriškas kainas... Tai gal labiau apsimoka prekes internetu užsisakinėti, nei Lietuvos parduotuvėse pirkti?“

Iš tikrųjų interneto parduotuvėje „Amazon“ lygiai tokios pačios naujos knygos kaina prasideda nuo 4,71 svaro sterlingų arba 5,45 euro. Knygos standartinis pristatymas į Lietuvą per 5–7 darbo dienas daugiausia kainuotų 8,48 svaro sterlingų arba 9,82 euro.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi, ta pati knyga su parsiuntimu iš Jungtinės Karalystės kainuotų 15,27 euro – per 10 eurų pigiau nei „Maximoje“ Lietuvoje.

„Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė informavo, kad pati įmonė iš užsienio neperka knygų, kurių asortimente iš viso yra 2300 (iš jų – 100 anglų kalba).

„Visas jas įsigyjame ne tiesiogiai iš leidyklų užsienyje, bet per tarpininkus, tiekėjus Lietuvoje. Ir nors ant knygos užsienio leidėjas nurodė kainą, kuria rekomenduoja prekiauti knyga, tai nėra mažmeninės prekybos kaina. Priešingai, tai rekomendacinio pobūdžio nuoroda, greičiausiai skirta konkrečios šalies, kuriai knyga buvo išleista, rinkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prekiauti šiomis knygomis laikantis ant galinio viršelio nurodytos rekomendacijos mums būtų neįmanoma, nes iš tarpininkų Lietuvoje knygos egzempliorius perkame už ženkliai didesnę sumą nei yra pasiūlyta ant knygos viršelio“, – komentavo vadovė.

„Maxima“ skelbia turinti per 250 parduotuvių Lietuvoje, kasdien jose apsilanko daugiau kaip 550 tūkst. klientų. Bendrovės skelbiama apyvarta viršija 1,6 mlrd. eurų per metus, o pelnas – 83 mln. eurų per metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų