Semas Panapulas (Samas Panapoulos) sugalvojo uždėti konservuotų ananasų ir kumpio ant picos ir taip pateko į istoriją. Tai įvyko 1962-aisiais restorane „Satellite“ (Palydovas) Čatame, Ontarijo provincijoje. Tuo metu S.Panapoulos kartu su savo broliais Eliju (Elias) ir Nikitu (Nikitas) jau valdė sėkmingai dirbančių restoranų tinklą.
Kaip rašoma nekrologe, 83-erių S.Panapulas staiga mirė ligoninėje ketvirtadienį. Jis visai neseniai atšventė santuokos su žmona Christina (Kristina) 50-ąsias metines.
Vien dėl smagumo sukurta vadinamoji havajietiška pica netrukus išplito po visą pasaulį.
Islandijos prezidentas Gudni Johannessonas (Gudnis Jouhansonas) praėjusį vasarį pasišaipė iš šio patiekalo. Prezidentas pareiškė, kad jis yra iš principo nusistatęs prieš ananasus ant picos ir kad tai turėtų būti uždrausta.
Kilus šurmuliui dėl tokio pareiškimo, G.Johannessonas patikslino, kad, laimei, jis neturi „galios priimti įstatymų, kurie uždraustų žmonėms užsidėti ananasų ant picos“.
Gindamas savo išradimą, S.Panapulas pareiškė visuomeniniam transliuotojui CBC, kad „kai pirmąkart tai sugalvojau, tai nebuvo nieko ypatinga. Tai buvo tik dar vienas orkaitėje kepantis tešlos gabalas“.
„Iš pradžių ji niekam nepatiko, – sakė jis. – Bet vėliau visi dėl jos ėmė kraustytis iš proto, nes tuo laiku niekas nemaišė saldaus su sūriu ir panašiai. Tai buvo paprastas maistas.“
Pasak S.Panapulo, netrukus ir kiti ėmė eksperimentuoti ir, be tradicinių saliamio, kumpio ir grybų, gardinti picas lašiša, žaliaisiais pipirais, svogūnais ar „kuo tik norėjo“.