REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinės  žmogaus teisių gynimo organizacijos smerkia Lietuvos generalinės prokuratūros sprendimą nutraukti tyrimą dėl Lietuvoje galimai veikusio CŽV kalėjimo ir meta įtarimus, kad skubotas sprendimas priimtas tyčia slepiant žmogaus teisių pažeidimus ir šalies teritorijoje vykdytus kankinimus.

REKLAMA
REKLAMA

Keisti pasiteisinimai ir atsisakymas tęsti tyrimą dėl Lietuvoje galimai buvusio JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimo, kuriame esą saugotas „didelės svarbos sulaikytasis “ Abu Zubaydahas, kelia pagrįstų įtarimų, rašoma žmogaus teisių gynimo organizacijos „Reprieve“ tinklalapyje.

REKLAMA

Generaliniam prokurorui Dariui Valiui krinta kaltinimai dėl skaidrumo trūkumo. Praėjusį penktadienį prokuroras netikėtai pranešė, kad tyrimas dėl 2004–2006 metais Lietuvoje galimai veikusio CŽV kalėjimo yra oficialiai nutraukiamas. Nepatvirtintais duomenimis, CŽV, bendradarbiaudama su Lietuvos Valstybės saugumo departamentu (VSD) viename nenaudojamame Vilniaus žirgyne kalino vieną ar daugiau terorizmu kaltinamų asmenų.

Dar daugiau abejonių kelia tai, kad nutraukdamas tyrimą prokuroras visgi pripažino, jog trys buvę aukšti VSD pareigūnai veikė ne pagal savo įgaliojimus. Jis pridūrė, kad skirti nuobaudas šiems asmenims trukdo Lietuvos įstatymais numatyti senaties terminai.

REKLAMA
REKLAMA

„Reprieve“ atkreipia dėmesį, kad pagal Europos žmogaus teisių konvenciją Lietuva yra įsipareigojusi vykdyti „efektyvų tyrimą“. Organizacija dar praėjusių metų rugsėjo mėnesį prokurorui adresavo laišką su konfidencialia informacija, kuriame buvo pateiktas ir sąrašas asmenų, galėjusių padėti tyrimui.

Tai, kad prokuroras dėmesį sutelkė į biurokratines kliūtis, tik patvirtina įtarimus apie slepiamą rimtą nusikalstamą veiklą, rašoma reprieve.org.uk.

Organizacija „Amnesty International“ taip pat išplatino pranešimą, kuriame reikalaujama atnaujinti CŽV kalėjimų veiklos Lietuvoje tyrimą. „Šis tyrimas nutrauktas pernelyg anksti, – teigė organizacijos ekspertė terorizmo ir žmogaus teisių srityse Europoje Julia Hall. – Iš vizitų Lietuvoje akivaizdu, kad yra dar daug įrodymų apie Lietuvos sąsajas su kalėjimų tinklu, kurių prokurorai dar neištyrė. Tyrimas turi tęstis tol, kol visa ši informacija būs įvertinta.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų