REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Geriausias Minsko atsakymas į iškeltą „liaudies ultimatumą“ iš prezidento posto atsistatydinti Aliaksandrui Lukašenkai yra jo atšauktas sekmadienį turėjęs vykti palaikymo mitingas, sako Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos atstovė Ana Krasulina.

Geriausias Minsko atsakymas į iškeltą „liaudies ultimatumą“ iš prezidento posto atsistatydinti Aliaksandrui Lukašenkai yra jo atšauktas sekmadienį turėjęs vykti palaikymo mitingas, sako Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos atstovė Ana Krasulina.

REKLAMA

„Mes gavome atsakymą, kai pamatėme, kad Lukašenka pabandė surengti didžiulį mitingą jam palaikyti, ir jam nepavyko to padaryti – šis mitingas buvo atšauktas. Tai yra atsakymas į mūsų ultimatumą: jis neturi palaikymo ir jis nesugebėjo suburti to mitingo, apie kurį jis pranešė. Įdomu tai, kad jis spėjo visus priversti dalyvauti, buvo daug grasinimų regionuose – mes tai girdėjome, daug žmonių perdavė mums įrašus“, – BNS šeštadienį tvirtino ji.

A. Lukašenka žiniasklaidai penktadienį tikino, kad į jo palaikymo akciją šalies sostinėje sekmadienį susirinkti ketino apie 300 tūkst. žmonių, tačiau jis paragino šalies premjerą įspėti vietos valdžią atšaukti masinius vykimus, kad „nebūtų paralyžiuotas Minskas“ ir dėl to, kad „nesugebėsime užtikrinti saugumo“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Krasulinos, A. Lukašenkos sprendimas prievarta burti palaikymo mitingą buvo „pats nesėkmingiausias variantas“ iš galimų pasirinkimų, bandant „grasinti žmonėms, versti juos, rinkti juos visoje šalyje ir galiausiai – nesugebėti jų surinkti, paleisti ir meluoti, jog visa tai – saugant žmonių gyvybes dėl viruso“.

REKLAMA

Ji taip pat teigia, kad A. Lukašenkai neįvykdžius reikalavimų atsistatydinti ir paleisti politinius kalinius, pirmadienį masinį nacionalinį streiką planuoja pradėti didžiausios šalies pramoninės gamyklos, kaip „Belaruskalij“ ir „Grodno Azot“, „MTZ“, „MAZ“, „MZKT“.

„Tai, kad išeina netgi gamyklų darbininkai, reiškia, kad socialinis kontraktas, kurį siūlė Lukašenka darbininkams, visiškai žlugo. Dabar tapo aišku, kad Lukašenkos režimas pritrūko resursų palaikyti tai, kad tokia valstybė nepavyko, šis modelis daugiau nebeveikia ir žlugo visa jo valdymo sistema“,  – tvirtino A. Krasulina.

REKLAMA
REKLAMA

Ji pabrėžė, kad keliami reikalavimai yra „liaudies, ne Sviatlanos Cichanouskajos ultimatumas“ ir ragino jungtis prie streikų kiekvieną Baltarusijos pilietį bei siekti, kad „kaip įmanoma greičiau būtų pasiekta faktinio valdžios perdavimo“. Kartu ji akcentavo, kad nei protestai, nei planuojami streikai nebus koordinuojami S. Cichanouskajos štabo iš Vilniaus.

„S. Cichanouskajos štabas nekoordinuoja protestų, bet yra „telegram“ kanalai ir įvairios iniciatyvos, kurios koordinuoja ir įneša savo kūrybišką indėlį“, – tvirtino ji. 

S. Cichanouskajos atstovė sakė, jog prie streikų pirmadienį bent trumpam kviečiamas prisidėti ir smulkusis verslas, vėliau iš jo laukiama palaikymo kitiems streikuojantiems. Anot jos, tikimasi, kad streikai vyks bent savaitę, o paskui bus vertinama situacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Palaikytumėme, jei prie streiko prisijungtų visi, įskaitant smulkų ir vidutinį verslą, užvertų savo duris ir nedirbtų niekas, bet išeitų į eisenas mieste. Verslo nebūtina stabdyti dviem, trims ar penkioms savaitėms, nes iš tikrųjų verslas nedirba valstybiniam aparatui, jie dirba sau ir dirbs palaikydami streikuojančius. Mes nusprendėme, kad jie neturėtų naikinti savo verslo – jie gali tęsti darbą, bet kartu jie turi pademonstruoti visas įmanomas priemones streikuojančiųjų pagalbai, ypač pildant fondus, skirtus streikuojantiems palaikyti“, – teigė ji.  

A. Krasulina taip pat ragino Baltarusijos žmones tradiciškai einant į sekmadienio protestus laikytis saugumo dėl plintančio koronaviruso, taip pat saugotis „galimų provokacijų“ minioje, o galimus provokatorius – sulaikyti panaudojant „savigynos būrius“ viešajai tvarkai palaikyti.

REKLAMA

„Perspėjame mūsų rėmėjus, kad mūsų protestai – taikūs, mes jokių ginklų naudoti nesiruošiame, todėl bet koks kitoks elgesys reiškia, kad tai – valdžios provokacija“, – teigė ji.

Buvusi kandidatė į Baltarusijos prezidentus S. Cichanouskaja į Vilnių pasitraukė po rugpjūčio 9-oisios rinkimų, kuriuose laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka. Iki šiol tebesitęsia tūkstantiniai gyventojų protestai, jie malšinami jėga. 

38-erių metų politikos naujokė S. Cichanouskaja spalio 13-ąją paskelbė Minsko režimui „liaudies ultimatumą“ ir pagrasino nacionaliniu streiku, jeigu valstybės vadovas iki šio sekmadienio nepraneš apie atsistatydinimą, nebus nutrauktas smurtas prieš demonstrantus ir nebus paleisti politiniai kaliniai.

Baltarusijos vyriausybė praėjusią savaitę paskelbė S. Cichanouskajos tarptautinę paiešką, nors dar anksčiau jos vardas buvo įtrauktas į Rusijos VRM ieškomų asmenų sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų