REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronaviruso epidemija Jungtinėje Karalystėje truks iki kito pavasario ir gali į ligonines paguldyti net 7,9 mln. žmonių, skelbiama slaptoje Anglijos Visuomenės sveikatos agentūros ataskaitoje, skirtoje Anglijos Nacionalinė sveikatos tarnybai. 

Koronaviruso epidemija Jungtinėje Karalystėje truks iki kito pavasario ir gali į ligonines paguldyti net 7,9 mln. žmonių, skelbiama slaptoje Anglijos Visuomenės sveikatos agentūros ataskaitoje, skirtoje Anglijos Nacionalinė sveikatos tarnybai. 

REKLAMA

Su dokumentu susipažinę „The Guardian“ žurnalistai skelbia, kad tai yra pirmas atvejis istorijoje, kuomet sveikatos sistemos vadovai tikisi, ar prognozuoja, net 12 mėnesių trukmės viruso epidemijos. 

Sprendžiant iš ataskaitos, medikai prognozuoja, kad net iki 80 procentų britų užsikrės koronavirusu per šį laikotarpį.

Leidinyje cituojamas pagrindinis vyriausybės patarėjas medicinos klausimas, profesorius Chrisas Whitty, kurio teigimu tai yra „blogiausias įmanomas scenarijus“ ir patikino, kad tikrieji skaičiai turėtų būti mažesni. Nepaisant to, ataskaitoje aiškiai teigiama, kad 4 iš 5 britų „gali susidurti su virusu“. 

„Iki 80 proc. populiacijos gali būti užkrėsta Covid-19 per artimiausius 12 mėnesių, o iki 15 proc. (7,9 mln. žmonių) gali atsidurti ligoninėje“, – rašoma atskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA

REKLAMA

Ši Anglijos Visuomenės sveikatos agentūros informacija buvo skirta vidaus naudojimui. Apie galimas viruso plėtros pasekmes perspėti ligoninių vadovai ir vyr. gydytojai. Numačius „blogiausią įmanomą variantą“ yra planuojama medicinos įstaigų veikla ir viešųjų paslaugų užtikrinimas kritiniu atveju. 

„Visuomenei išgirdus, kad tai gali tęstis 12 mėnesių, žmonės labai nusiviltų ir pradėtų labai nerimauti“, – „The Guardian“ cituojamas Rytų Anglijos universiteto medicinos profesorius Paulas Hunteris. 

„Metai yra gana tikėtina. Tačiau šis skaičius nėra gerai įvertintas ar suvoktas“, – pažymėjo epidemiologijos ekspertas. 

REKLAMA
REKLAMA

Jo manymu, virusas nuslops vasarą, birželio pabaigoje, o vėliau sugrįš lapkritį, kaip vyksta sezoninio gripo atvejais. „Aš manau, jis bus aplinkoje amžinai, tačiau susilpnės su laiku, nes susiformuos imunitetas“, – pridūrė P. Hunteris. 

Viruso sklaidos klausimą, ir kokias problemas jis gali sukelti kitais metais, apsunkina dar ir tai, kad nėra tiksliai aišku ar šilta vasarą gali jį pražudyti.

Slaptoje ataskaitoje taip pat keliamas klausimas, kaip Didžioji Britanija „funkcionuos“, jeigu neįprastai didelė dalis gyventojų bus karantinuojama. „Yra apskaičiuota, kad mažiausiai 10 proc. JK gyventojų susidurs su ligos simptomais (pavyzdžiui, kosuliu) Covid-19 aktyvaus laikotarpio metu“, – rašoma „The Guardian“. Pagal šiuo metu galiojančius nurodymus, tokie asmenys privalės save izoliuoti mažiausiai 7 dienoms. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dokumente taip pat perspėjama, kad su ligos simptomus turinčių žmonių antplūdžiu gali nesusidoroti šalies laboratorijos. Nuo dabar tik labai sunkiai sergantys, kurie jau guli ligoninėse ir žmonės slaugos namuose ar kalėjimuose, kur buvo diagnozuotas koronavirusas, bus tiriami, rašoma „The Guardian“. Laboratorijos yra tokios užimtos, kad net sveikatos sistemos darbuotojai, nepaisant grėsmės, kad jie gali paskleisti virusą pacientams, nebus tiriami prioriteto tvarka. 

„The Guardian“ kalbintų ekspertų teigimu, virusas savo piką pasieks gegužės-birželio mėnesiais. Visų pasaulio valstybių užduotis dabar yra pabandyti išsklaidyti apkrovą medicinos institucijoms ilgesniam laikotarpiui. Taip pat tikimasi, kad iki to laiko atsiras nauji gydymo būdai, nors efektyvios vakcinos atsiradimas prognozuojamas tik po 18 mėnesių. 

REKLAMA

Taip pat pažymima, kad būtina ruoštis „ilgai kovai su virusu“, nes net ir įveikus pirmąją epidemijos bangą pavasarį, Covid-19 gali vėl smogti atėjus šaltam metų laikotarpiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų