REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Milijonų diabetu sergančių žmonių vartojamas vaistas metforminas yra tiriamas JAV ir Europos šalių vaistų kontrolės tarnybose – baiminamasi, kad jų sudėtyje gali būti vėžį sukeliančių cheminių medžiagų. 

Milijonų diabetu sergančių žmonių vartojamas vaistas metforminas yra tiriamas JAV ir Europos šalių vaistų kontrolės tarnybose – baiminamasi, kad jų sudėtyje gali būti vėžį sukeliančių cheminių medžiagų. 

REKLAMA

Tyrimas buvo pradėtas po to, kai Singapūre prekiautuose metformino turinčiuose vaistuose buvo aptiktas nedidelis cheminės medžiagos NDMA kiekis. Didžiosios Britanijos vaistų reguliavimo tarnyba (MHRA) dabar svarsto, ar yra būtinybė imtis tokių pačių priemonių. Leidinyje „Daily Mail“ tvirtinama, kad analogiškos JAV, Kanados ir Europos agentūros taip pat ėmėsi tyrimų. 

„VVKT iš Europos vaistų agentūros (EVA) gavo informacijos, kad ne ES šalyse kai kuriuose vaistuose, kurių sudėtyje yra veikliosios medžiagos metformino, skirto cukriniam diabetui gydyti, buvo rasta N-nitrozodimetilamino (NDMA) priemaišos pėdsakų“, – sakoma oficialiame Lietuvos Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos pranešime. 

REKLAMA
REKLAMA

NDMA yra pesticidų ir chloro šalutinis produktas, yra priskiriamas prie „galimai turinčių kancerogeniškų žmogui medžiagų“. 

Nepaisant pranešimų apie galimą kai kurių gamintojų vaistų kancerogeniškumą, pacientai yra perspėjami toliau vartoti jiems paskirtus vaistus pagal planą. 

REKLAMA

Singapūre buvo atšaukti 3 iš 46 metformino turinčių vaistų pavadinimai dėl „pavojingo NDMA kiekio juose“. 

„NDMA lygis, kuris buvo aptiktas ne Jungtinės Karalystės rinkoje esančiuose vaistuose yra labai žemas ir faktiškai neviršija, o gal yra ir žemiau žmonių įsisavinamo iš aplinkos šaltinių, įskaitant maistą ar vandenį, lygio“, – tvirtinama MHRA pranešime.  

Metforminas yra populiarus vaistas nuo 2-ojo tipo cukrinio diabeto. Jis padeda organizmui įsisavinti insuliną ir atstatyti cukraus lygį kraujyje iki normalaus lygio.

Singapūre buvo atšaukta šių vaistų pavadinimų produkcija: „Glucient XR“ (500 mg) ir „Meijumet“ prailginto veikimo vaistai (750 mg and 1000 mg).

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje informacijos apie potencialiai žalingus vaistus nėra

Lietuvos Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) perspėja, kad įrodymų, jog ES šalyse platinamuose vaistuose yra NDMA priemaišų neaptikta. Taip pat atkreiptas dėmesys, kad pacientai turi laikytis įprasto metformino turinčių vaistų vartojimo, nes netinkamo diabeto gydymo rizika yra žymiai didesnė už galimų NDMA priemaišų poveikį. 

Šiuo metu nėra duomenų, kad ES šalyse tiekiamuose vaistuose, kurių sudėtyje yra metformino, būtų šios priemaišos. VVKT aktyviai renka informaciją, ją vertina ir bendradarbiauja su kitų šalių kompetentingomis institucijomis, EVA bei vaistų registruotojais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat yra vykdomi ES šalyse esančių vaistų su šia veikliąja medžiaga tyrimai. Kai tik bus gauta naujos informacijos, ja bus iškart pasidalinta.   

Kol nėra pagrįstų įrodymų dėl NDMA priemaišų buvimo Lietuvoje esančiose vaistų serijose, pacientai turėtų toliau vartoti metformino turinčius vaistus, kaip įprasta.

Netinkamo cukrinio diabeto gydymo rizika yra žymiai didesnė už galimą mažos NDMA koncentracijos, nustatytos atliekant tyrimus, poveikį. Sveikatos priežiūros specialistai turėtų priminti pacientams, kaip svarbu kontroliuoti jų ligą ir nenutraukti metformino turinčių vaistų vartojimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų