REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui patvirtinus įstatymą dėl privalomo rusiškos programinės įrangos diegimo į elektroninius įrenginius, kurie yra parduodami šioje šalyje, kyla abejonių dėl tolimesnės prekybos kai kurių gamintojų įranga. Įstatymas, kurį aktyviai kritikavo Rusijos verslo atstovai, įsigalios 2020-ųjų liepos 1-ąją.

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui patvirtinus įstatymą dėl privalomo rusiškos programinės įrangos diegimo į elektroninius įrenginius, kurie yra parduodami šioje šalyje, kyla abejonių dėl tolimesnės prekybos kai kurių gamintojų įranga. Įstatymas, kurį aktyviai kritikavo Rusijos verslo atstovai, įsigalios 2020-ųjų liepos 1-ąją.

REKLAMA

Daug triukšmo sukėlęs įstatymų projektas Rusijos Valstybės Dūmoje buvo pradėtas svarstyti šių metų liepą po V. Žirinovskio partijos (LDPR) atstovo siūlymo, rašoma „Newsru“. Dokumente siūloma įpareigoti gamintojus diegti išmaniuosiuose telefonuose, kompiuteriuose ir išmaniuosiuose televizoriuose rusišką programinę įrangą.

Deputatų manymu, ši įstatymo patai leis apsaugoti Rusijos interneto bendrovių ir programinės įrangos gamintojų interesus bei „sumažins užsienio verslo struktūrų piktnaudžiavimus informacinių technologijų sferoje“. Kol kas nėra aišku, kokią konkrečia programinę įrangą bus siūloma diegti ir į kokių gamintojų įrenginius. Sąrašą Rusijos vyriausybė žada paruošti vėliau. 

REKLAMA
REKLAMA

„Tokiu būdu gyventojai galės naudotis įrenginiais be būtinybės įdiegti papildomas mobiliųjų telefonų ar kitas programas. Taip pat tai leis populiarinti Rusijos programinę įrangą informacinių technologijų rinkoje“, – pažymima Dūmos atstovų pranešime. 

REKLAMA

Už įrangos be rusiškų programų pardavimą fiziniams asmenims yra numatyta 30-50 tūkst. rublių (apie 420-700 eurų), o juridiniams – 50-200 tūkst. rublių (apie 700-2800 eurų) bauda. Tiesa, šis Administracinio kodekso įstatymo įstatymo projektas dar nėra priimtas. 

Lapkričio 29-ąją Rusijos elektroninės ir kompiuterinės technikos bendrovių asociacija (RATEK), kuri atstovauja „Google“, „Apple“, „Samsung“, „Intel“, „Dell“ ir kitas bendroves kreipėsi į Rusijos prezidentą prašydami nepasirašinėti šio įstatymo. Laiške buvo rašoma, kad įstatymo priėmimas neigiamai atsilieps šio verslo sektoriaus augimui ir nulems rusiškos programinės įrangos monopolio atsiradimą. RATEK taip pat atkreipė dėmesį, kad įstatymas prieštarauja Pasaulio Prekybos organizacijos (PPO) principams.

REKLAMA
REKLAMA

RATEK taip pat rašė, kad verslo atstovai nesupranta, kas konkrečiai turės diegti programinę įrangą – gamintojas ar pardavėjas, ar ir tie, ir tie – ir kam teks atsakyti administracine tvarka už šio reikalavimo nesilaikymą. Laiške taip pat perspėjama, kad naujas draudimas ne tik skaudžiai atsilieps išmaniųjų įrenginių rinkai, bet ir visai Rusijos ekonomikai. Šį, kaip ir ankstesnius RATEK prašymus, Rusijos valdžia ignoravo. 

Anot ekspertų, tokio įstatymų projekto priėmimas gali nulemti „Apple“ pasitraukimą iš Rusijos rinkos. JAV bendrovė nediegia trečiųjų šalių programinės įrangos į savo telefonus ar kompiuterius. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Apple“ atstovai perspėjo, kad tokio įstatymo priėmimas „privers peržiūrėti verslo Rusijoje modelį“. Anot RATEK atstovo Antono Guskovo, „jeigu toks įstatymas bus priimtas, iOS ir kitų uždarų operacinių sistemų įrenginių gamintojai gali pasitraukti iš Rusijos rinkos, apie tai jau buvo užsiminta“. 

Praėjusią savaitę kilo skandalas dėl Rusijos okupuotos Ukrainos Krymo teritorijos vaizdavimo „Apple“ žemėlapių ir orų programose. Pagal Rusijos įstatymus programinės įrangos gamintojai privalo užtikrinti, kad Krymas būtų rodomas kaip Rusijai priklausanti teritorija. „Apple“, kaip ir anksčiau „Google“, pakluso šiam reikalavimui ir Rusijos teritorijoje Krymą rodė kaip Rusijai priklausančias žemes.  Ukrainoje Krymas yra rodomas, kaip Ukrainos teritorija, o likusiose šalyse Krymas yra atskirtas punktyrine linija. Tokį „Apple“ sprendimą pasmerkė Ukraina, Lietuva išreiškė nusivylimą. 

Tačiau potencialią šio įstatymo priėmimo žalą galima bus tiksliau įvertinti tik tuomet, kai valdžios deleguotos institucijos sudarys įrenginių, į kuriuos bus diegiama rusiška produkcija, sąrašą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų