REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atskleistas šokiruojantis Rusijos samdinių nusikaltimas Sirijoje. Įtariama, kad „Vagner“ smogikai žvėriškai nužudė vieną sirą ir išsityčiojo iš jo lavono. Auka – arabas, dezertyravęs iš Basharo al Assado kariuomenės. Įspėjame, kad tekste yra šokiruojančių detalių apie kare dalyvaujančių samdinių nusikaltimą.

Atskleistas šokiruojantis Rusijos samdinių nusikaltimas Sirijoje. Įtariama, kad „Vagner“ smogikai žvėriškai nužudė vieną sirą ir išsityčiojo iš jo lavono. Auka – arabas, dezertyravęs iš Basharo al Assado kariuomenės. Įspėjame, kad tekste yra šokiruojančių detalių apie kare dalyvaujančių samdinių nusikaltimą.

REKLAMA

„Novaja Gazeta“ pavyko nustatyti, kad vaizdo įrašuose, kurie internete pasirodė 2017 ir 2019 metais, užfiksuoti galimi „Vagner“ smogikai. Juose matyti, kaip keli rusakalbiai kariai kūju uždaužo ant žemės gulintį civiliais drabužiais vilkintį vyrą. Sadistai specialiai daužo jį per galūnes tam, kad pratęstų žmogaus kančias. Vaizdo įraše užfiksuotas susidorojimas tik su vienu žmogumi, tačiau jame taip pat galimai matyti ir nupjauta kito žmogaus galva.

Košmariški kankinimų ir žiaurumų vaizdo įrašai

Dviejų minučių vaizdo įrašas su kankinimais internete pasirodė dar 2017-ųjų birželio 30-ąją. Jau tuomet komentatoriai nusprendė, kad vaizdo įraše užfiksuoti „Vagnerio grupės“ samdiniai. 2019-ųjų lapkritį internete pasirodė šios istorijos pratęsimas – trys kiti vaizdo įrašai su šios istorijos tęsiniu. 

REKLAMA
REKLAMA

Viename jų vyro, kurį prieš tai uždaužė kūju, kūnas guli ant žemės. Žmogus yra be sąmonės arba miręs. Vienas iš smogikų komentuojant kitiems pjauna jam peiliu galvą.  Aplinkiniai, matydami, kad jam sunkiai sekasi, dalija patarimus: „Pjauk, bl**, stipriau! „Davai“, tiesiog stuburą laužk! Kastuvu kirsk!“. Vėliau kastuvėliu yra nukertamos vyro rankos.

REKLAMA

„Kojas reikia palikti, už jų ir pakabinsim“, – girdimas vieno iš galvažudžių balsas. 

Tuomet kūną be galvos ir rankų, o ant pilvo – užrašas „Za VDV“ (Už desantininkus), pririša kojomis į viršų. Jis yra apipilamas benzinu ir padegamas. Egzekucijos dalyviai linksminasi ir toliau, laidydami komentarus apie „šašlyką“ ir „keptus šonkauliukus“. 

„Koks skirtumas, vis tiek šitas vaizdo įrašas niekur nepateks“

Arabų žiniasklaidai pavyko nustatyti ir žuvusiojo tapatybę, ir susidorojimo laiką bei vietą. „Jesr Press“ teigimu, nužudytasis – Mohammedas Taha Ismailas al Abdullah, taip pat žinomas kaip Hammadi Taha al Buta. Žinoma, kad vyras gimęs 1986-aisiais Deir ez Zore. Leidinio duomenimis, Hammadi buvo išvykęs iš Sirijos karo metu, dirbo Libijoje plytų fabrike, tačiau 2017-aisiais grįžo į tėvynę. Netrukus jį mobilizavo į Basharo al Assado kariuomenę. Vėliau vyras dezertyravo, tačiau jį sučiupo, o vėliau žiauriai nužudė Sirijos Homso provincijoje. 

REKLAMA
REKLAMA

Visi egzekucijos dalyviai slėpė savo veidus. Tačiau vienas jų, rankose laikęs fotoaparatą ir, tikėtina, taip pat filmavęs vaizdo įrašą, pirmuosiuose kadruose nespėjo ant veido užsivynioti skraistės. Filmavimo pabaigoje jis visiškai „atsipalaidavo“.

„Koks skirtumas, vis tiek šitas vaizdo įrašas niekur nepateks“, – pažymėjo vienas iš samdinių. Tuomet žmogus su fotoaparatu atidengė savo veidą. 

„Novaja gazeta“ žurnalistai atliko nuotraukos iš vaizdo įrašo palyginimą su „FindClone“ duomenų baze. Pastaroji leidžia surasti didžiausios Rusijoje socialinio tinklo „VKontakte“ vartotojų nuotraukas. Paieškos sistema iškart aptiko to paties vyro nuotraukas keliose paskyrose. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant to, kad fotografijose nebuvo nurodytas tikrasis vardas, o iš kai kurių paskyrų jos netrukus buvo ištrintos, žurnalistams pavyko nustatyti galimą šio vyro vardą, pavardę ir gimimo datą. Ir būtent tas asmuo, Stanislavas D., atsidūrė tarp sąrašų jau iš anksčiau žinomų rusų, priklausančių „Vagnerio samdinių grupei“. Jo pavardės žurnalistai neatskleidė dėl jo šeimos saugumo. 

Žinoma, kad Stanislavas D. „Vagner“ atliko žvalgo funkciją. Leidinys turi ir jo paso, „Vagner“ užpildytų dokumentų kopijas. Vyras nurodė, kad prieš stodamas į „Vagner“ gretas jis dirbo Stavropolio policijoje. Anketa buvo užpildyta 2016-ųjų vasarį. 

REKLAMA

„Novaja Gazeta“ teigimu, kitus šio vaizdo įrašo veikėjus turėtų nustatyti Rusijos teisėsauga, jeigu tik to panorės. Vaizdo įraše girdimi šaukiniai, kuriais jie vadino vieni kitus, „Pamir“ ir „Volk“. Maža to, jau parengus straipsnį, internete pasirodė nuotrauka su visais keturiais galvažudžiais, šalia sudoroto jų aukos kūno. Visų jų veidai nuotraukoje nėra slepiami. 

tv3.lt anksčiau jau rašė apie „Vagner“ samdinius. Kremliaus kontroliuojamą grupuotę, kuri atlieka nebaudžiamų smogikų funkciją, jeigu Rusija tam tikriems tikslams pasiekti negali pasinaudoti savo kariuomene.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų