REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trylika. Taip net trylika kartų ispanas Rafaelis Nadalis triumfavo viename iš „Didžiojo kirčių“ turnyrų. Daugkartinis „French Open“ čempionas yra nepralenkiamas šioje kategorijoje ir vargiai kada dar kuris nors tenisininkas jam prilygs, sako jo kolegos.

Trylika. Taip net trylika kartų ispanas Rafaelis Nadalis triumfavo viename iš „Didžiojo kirčių“ turnyrų. Daugkartinis „French Open“ čempionas yra nepralenkiamas šioje kategorijoje ir vargiai kada dar kuris nors tenisininkas jam prilygs, sako jo kolegos.

REKLAMA

„Yra nuomonių, kad įveikti Rafa ant grunto penkių setų mūšyje yra sunkiausi užduotis ne tik tenise, o sporte“, – viename interviu sakė buvęs tenisininkas, dabar ekspertu dirbantis Johnas McEnroe.

Kai R. Nadalis 2005 metais debiutavo kaip profesionalus žaidėjas „French Open“ jis yra tarsi siena. Čia, kaip minėta, jis iškovojo 13 „Didžiojo kirčio“ titulų iš turimų 20. Teniso pasaulyje laimėti bent vieną tokį prestižinį titulą jau yra garbė ir pasiekimas, bet padaryti tą 13 kartų. Priminsime, kad „Didžiojo kirčio“ turnyrais vadinami atvirieji čempionatai Melburne, Londone, Jungtinėse Amerikos Valstijose (Niujorke) ir Paryžiuje.

Taigi, kodėl ispanas toks geras ant grunto dangos teniso korte?

34 metų sportininkas augo ir teniso pradžiamokslio mokėsi Maljorkoje, Ispanijoje, kur didžiąją laiko dalį žaidė būtent ant tokios korto dangos. Talentingas ir agresyvus jaunuolis iškart išsiskyrė iš bendraamžių savo greičiu, gebėjimu puikiai gintis.

REKLAMA
REKLAMA

R. Nadalio stiprioji ranka yra kairė, o tai dar labiau apsunkiną varžovams padėtį. Nors šie, aišku, gali naudotis jo silpnybėmis ir žaidimą grįsti taip, kad šiam daugiau žaisi tektų dešine ranka. Grunto dangos išskirtinumas, kad kamuoliukas atšoka gana aukštai korte, tad ispanui tai yra itin palanku.

REKLAMA

„Jis turi išskirtines savybes, tinkančias tokiam kortui. Stiprus smūgis kaire, solidi gynyba, tokiame korte kamuoliukas atšoko kitaip nei, pavyzdžiui, ant kietos dangos. Tad geras kojų darbas ir solidi gynyba padaro ispaną tiesiog neįveikiamu ant grunto dangos. Jis savo karjerą pradėjo treniruodamasis ant grunto, jis dangą puikiai pažįsta“, – sako teniso treneris Michaelis Changas.

„Roland Garros“ kortai Paryžiuje taip pat gana platūs, tad atletiškam R. Nadaliui tai yra itin palanku, nes jis ginantis gali stovėti kiek toliau už linijos ir agresyviai pereiti į puolimą.

REKLAMA
REKLAMA

R. Nadalis ne tik 13 kartų triumfavo „French Open“ bet turi ir daugiau nei pakankamai titulų žemesnio rango turnyruose irgi ant grunto dangos. Grunto sezonas teniso pasaulyje prasideda daugmaž balandį ir baigiasi būtent ties „French Open“ maždaug gegužės pabaigoje. Tik šiemet tvarkaraštis buvo kiek pakoreguotas dėl koronaviruso, tad turnyras prasidėjo rudenį.

Per tą laiką vyksta gana nemažai turnyrų. Patys žinomiausi iš jų yra Madride, Monte Karle ar Romoje. Tai yra vadinamieji „Masters“ serijos turnyrai. Sudėjus visus juose ispanas ten triumfavo net 25 sykius. Anot teniso komentatorių, ispanui tenisininkui netgi yra palanku tuomet vyraujanti jau šilta temperatūra, nes jis gimęs ir augęs tokiose sąlygose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grunto danga yra daugelyje Ispanijos kortų. Pasak BBC, šalyje jų gali būti ir virš 100 tūkst. Tad nenuostabu, kad R. Nadalis toks neįveikiamas ant šios dangos, nes jis ten nuo pat pirmųjų savo žingsnių profesionaliame tenise.

Pats sportininkas į teniso kortus žengė būdamas ketverių. Treneriu tapo jo dėdė Tony Nadalis. Vyrant aukštai temperatūrai ir dažniausiai gana geram orui būsimasis sportininkas korte galėjo praleisti gana daug valandų.

Grunto korto privalumas tas, kad danga nėra kieta, tad mažesnė ir traumų rizika. R. Nadalio dėdė Tonis visada pabrėžė ir dar vieną esminį dalyką – fizinis pasirengimas. Nors šis, aišku, yra svarbiausia detalė bet kuriam profesionaliam atletui, bet R. Nadalio propaguojamam agresyviam žaidimui yra tiesiog būtinas geras kojų darbas.

REKLAMA

Treneris taip pat nuo mažumės pabrėžė netikėtumo momentą. Ispanas nuolat rizikuoja ypač atmušdamas kamuoliuką. Nebijo žaisti arti linijos, per savo karjerą yra atlikęs daugiau nei įspūdingų smūgių.

Kaip įveikti ispaną?

Paryžiaus „Ronald Gaross“ kortuose R. Nadalis iš tikrųjų pralaimėjo vos du sykius per savo karjerą. Sykį, 2016 metais, jis pats dėl traumos pasitraukė šešiolktfinalyje. O vieninteliai žmonės, kurie iš tikrųjų įveikė R. Nadalį tose kortose, buvo serbas Novakas Džokovičius ir švedas Robinas Soderlingas.

Susitikimas su serbu įvyko 2015-aisiais metais, o netikėtas pralaimėjimas švedui R. Soderlingui nutiko 2009-aisiais. Tai tuo metu buvo pats didžiausias netikėtumas, nes, kaip pats vėliau sakė R. Nadalis, jo tuo metu nekankino jokios traumos, tiesiog varžovas buvo geresnis.

REKLAMA

„Tądien tiesiog viskas man klojosi idealiai, – viename interviu prisiminęs tą mačą kalbėjo dabar jau dėl traumų karjerą baigęs R. Soderlingas. – Svarbiausia žaidžiant prieš tokį varžovą kaip Rafą daugiau rizikuoti, būti agresyvesniam bei žaisti kiek įmanoma arčiau linijos“.

Pats R. Nadalis po 2009 metų pralaimėjimo tikino, kad dirbo dar daugiau.

„Tai tebuvo vienas pralaimėjimas, bet jis buvo skaudus, nes tame  turnyre jaučiausi tikrai puikiai. Po to susitikimo dirbau dar labiau“, – Ispanijos spaudai yra sakęs pats ispanas.

Ir iš tikrųjų, R. Nadalis grįžo dar stipresnis ir 2010 metų „French Open“ turnyre vėl laimėjo finalą, o jame įveikė tą patį R. Soderlingą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie teniso ekspertai R. Nadalio žaidimo stilių lyginą tarsi su šachmatais. Ispanas retai praranda savitvardą, nors ir yra tikrai emocingas sportininkas, bet jas nukreipia tinkame linkme. Kaip yra minėjęs jo treneris Tony Nadalis, Rafa puikiai supranta, kad bereikšmės emocijos netinkamu momentu gali jį labai išblaškyti.

Nepaisant visko, R. Nadalis per savo karjerą neišvengė rimtų traumų. Ypač daug reikalų atsistatyti privertė problemos su keliu. Daugeli spėliojo, kaip tai atsilieps ispano žaidimui, kadangi jo propaguojamam stiliui būtinas mobilumas ir geras kojų darbas. Nepaisant traumų ir, žinoma, bėgančių metų ,R. Nadalis vis dar išlaiko tas būtinas savybes ir pasiruošimą, kurio reikia norint žaisti aukščiausiu lygiu.

REKLAMA

13 titulų „French Open“ turnyre, iš viso 20 „Didžiojo kirčio“ trofėjų. Šiuo skaičiumi jis kartu yra rekordininkas su Rogeriu Federeriu visoje teniso istorijoje. 34 metų R. Nadalis, nepaisant bėgančių metų ir įvairių spėjimų, vis dar aukštumoje ir vis dar neužleidžia savo sosto.

„Esu sakęs, kai Rafa iškovojo savo dešimtąjį trofėjų Paryžiuje, kad to niekada niekas nepakartos, o dabar jis jau jų turo 13. Tai yra neapibūdinama, jis yra grunto karalius“, – kalbėdamas apie R. Nadalį sakė britų tenisininkas Andy Murray‘us.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų