Vitaminas D turi didelės įtakos storojo žarnyno vėžio profilaktikai. Oregono universiteto mokslininkai ištyrė išorinės aplinkos (dietų, rūkymo, fizinių pratimų ir kt.) įtaką žarnyno polipų atsiradimui. Jei laiku nesigydoma, polipai gali supiktybėti. Nustatyta, kad vartojant pakankamai dideles vitamino D dozes žymiai sumažėja rizika, kad išsivystys žarnyno polipozė.
Žarnyno vėžio riziką didina per didelis svoris, alkoholio vartojimas, mažas fizinis aktyvumas ir rūkymas. Vitamino D gausu jūros produktuose (sardinėse, menkių kepenėlėse, skumbrėse). Profilaktinė vitamino D dienos dozė žmonėms nuo 19 iki 50 metų - 200, nuo 51 iki 69 - 400 tarptautinių vienetų. Vyresniems nei 70 metų žmonėms vitamino D per dieną reikėtų suvartoti 600 tarptautinių vienetų.
Dera paminėti, kad padauginus vitamino D iškyla rizika ne tik sveikatai, bet ir gyvybei, todėl būtina skaičiuoti bendrą į racioną įeinančio vitamino D kiekį. Saugiausias žarnyno vėžio profilaktikos metodas - pakankamai vartoti augalinės ląstelienos ir sumažinti vadinamosios raudonosios mėsos vartojimą.