Viena raudoname vyne randama medžiaga gali iki 70 proc. prailginti mieliagrybių gyvenimą Davidas Sinclairas iš Bostone esančios Harvardo medicinos mokyklos kartu su kolegomis nustatė, kad kelios augalinės kilmės molekulės, tarp jų - raudoname vyne aptinkamas resveratrolas, smarkiai prailgina kepimo mielių saccharomyces cerevisiae gyvenimo trukmę.
Tiesa, prieš pereinant prie raudono vyno dietos, šių fenolių poveikį dar reikia išbandyti ant aukštesnio išsivystymo organizmų, pavyzdžiui, pelių, įspėja Didžiojoje Britanijoje leidžiamas mokslo žurnalas "Nature".
Daugelio organizmų gyvenimo trukmė pailgėja, sumažinus jų suvartojamų kalorijų skaičių. D. Sinclairo ir kolegų pristatyti fenoliai, kurie randami žemės riešutuose, vynuogėse ir kituose augaliniuose produktuose, aktyvuoja alkio pojūtį reguliuojančius fermentus.
Jau anksčiau buvo žinoma, kad resveratrolis tam tikra apimtimi saugo nuo vėžio, aterosklerozės ir kitų dažnai senyvame amžiuje pasitaikančių ligų. Tai, kad jis galbūt prailgina gyvenimo trukmę, galbūt leis mokslininkams sukurti vaistus, kurie prailgins pacientų gyvenimą ir apsaugos juos nuo senėjimo sąlygotų ligų.
Dabar D. Sinclairas su kolegomis mėgins išsiaiškinti, ar resveratrolis prailgina ne tik vienaląsčių mielių, bet ir daugialąsčių organizmų, kirminų, vaisinių musių ir galbūt žmonių, gyvenimo trukmę.
dpa-“Reuters”-ELTA