Aurelija Žutautienė
Pasirodo, jog pasiruošimo Kūčių vakarienei šurmuliui nelieka abejingi ir prokurorai. Jie savo namiškius palepina pačių pagamintais nekasdieniais patiekalais. Kelis įdomesnius "prokuroriškus" receptus siūlome ir "Akistatos" skaitytojams.
Klaipėdos miesto apylinkės vyriausiasis prokuroras Stanislovas Stulpinas - aistringas žvejys, todėl siūlome pamėginti pagal jo receptą iškeptos žuvies.
Patiekalui tiks žiobris, karosas ar karpis. Nuskustą ir išskrostą žuvį reikia aštriu peiliu kas pusę centimetro giliai įpjauti (iki pat stuburo), tačiau stengtis jo nepažeisti. Po to pjūvių vietos ir žuvies vidus įtrinama druskos, pipirų ir smulkiai supjaustytų (ne trintų!) česnakų mišiniu. Tada žuvis prikemšama susmulkintu petražolių ir svogūnų mišiniu bei apibarstoma džiūvėsiais arba apvoliojama miltuose. Skanėstas kepamas atviroje keptuvėje nuolat vartant, kol gražiai paruduoja. Valgant taip iškeptą žuvį nereikia baimintis smulkių ašakų, nes kepant jos tiesiog ištirpsta.
Kelmės rajono vyriausioji prokurorė Birutė Jankūnienė Kūčioms gamina sėmeninę arba kanapinę druską, kurios receptą perėmė iš savo mamos.
Linų arba kanapių sėklos gerokai pakaitinamos keptuvėje ir supilamos į drobinį maišelį. Tuomet gerai sumušamos (daužant per maišelį plaktuku) ir sumaišomos su labai smulkiai supjaustytu svogūnu ir druska. Prokurorė įspėja, kad valgant dažomas į siūlomą druską "su mundirais" išvirtas bulves galima praryti liežuvį.
Nors Ignalina nesirungia su Varėna dėl grybų karalystės vardo, tačiau baravykų netrūksta ir ežerų sostinėje, todėl Ignalinos rajono vyriausioji prokurorė Henrika Jankūnienė kiekvienoms Kūčioms gamina "ausytes" su grybais.
Pirmiausia paruošiama mielinė tešla ir išverdami džiovinti grybai (geriausia - baravykai). Grybai sumalami ir pakepinami aliejuje su susmulkintais svogūnais, pagal skonį pridedama prieskonių. Masė šaukšteliu išdėliojama ant iš plonai iškočiotos mielinės tešlos stikline išspaustų skrituliukų ir, kraštus apspaudžiant pirštais, formuojamos "auselės". Kad kraštai neatsiknotų, sujungimo vietos patepamos kiaušinio baltymu. Auselės verdamos karštuose riebaluose, kol švelniai parausta. Jei vietoj grybų ir svogūnų pagal tą pačią technologiją paruošite aguonų ir razinų mišinio įdarą bei įlašinsite į jį kelis lašus migdolų esencijos, tai išvirę ragausite desertines "auseles".
Greitai paruošiamo papildomų jėgų deserto receptą siūlo Kelmės rajono vyriausioji prokurorė Alma Mikalauskienė.
Indelis su medumi įstatomas į karštą vandenį ir maišoma tol, kol medus visiškai suskystėja. Gauta mase užpilami išlukštenti graikiniai riešutai ir po kelių akimirkų jau galima mėgautis puikiu ir maistingu desertu.