• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po stikliuką, po mažiuką

Stakliškių UAB "Lietuviškas midus" direktorius Kazys Galubickas, kaip ir kiekvienos įmonės vadovas, turėtų būti suinteresuotas, kad būtų parduodama kuo daugiau produkcijos, tačiau pabrėžia, jog jų gaminami gėrimai skirti tik paskanauti ypatingomis progomis ir gerti juos dideliais kiekiais - tiesiog šventvagystė. Midus Lietuvoje paplito viduramžiais ir buvo geriamas iš tauro ragų. Tačiau XVIII amžiuje sunykus drevinei bitininkystei, jo gamyba sumažėjo ir tik 1959 metais buvo atgaivinta Stakliškių eksperimentinėje gamykloje "Lietuviškas midus". Tuometinis jos direktorius A. Sinkevičius pagal specifinius technologinius aprašymus, išlikusius informaciniuose šaltiniuose, atkūrė midaus receptūras ir po dešimtmečio jas užpatentavo Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystėje. Nuo to laiko gamykloje sukurta keliolika originalių pasaulyje analogų neturinčių stipriųjų gėrimų, gaminamų midaus pagrindu, kuriuose visas alkoholis atsiranda natūralios fermentacijos būdu. Todėl toks technologinis procesas užtrunka iki 360 dienų, o dėl kitų sudėtinių natūralių žaliavų brangumo gėrimų savikaina labai didelė. Todėl midaus nektarų ir midaus balzamų gaminama labai nedaug, o geriausieji iš jų kone kasmet susilaukia aukščiausio įvertinimo tarptautinėse parodose ar pripažįstami geriausiais metų gaminiais. Geriausiais metų gaminiais pripažinti: 1998 metais - "Meilės deivė", 1999-aisiais "Amžiaus eliksyras", 2001-aisiais - "Grįžta vyrai", 2003 metais - "Du keliai". Šiemet tikimasi, jog tokio pat įvertinimo sulauks ir beveik pusę produkcijos kiekio sudarantis "Suktinis". Stakliškių midaus gėrimų mielai perka ir namo gabenasi užsienio turistai, tokiu būdu garsinantys Lietuvos vardą. Netrukus gamykla ketina rengti ekskursijas. Ekskursantai už tam tikrą mokestį bus supažindinami su midaus gamybos istorija bei technologija ir dalyvaus degustacijose. Reprezentaciniu šalies gėrimu gali tapti midus "Valdovų rūmai", nuo kurio realizacijos dešimt procentų atskaičiuojama Valdovų rūmų atstatymui. Derėtų priminti, jog dauguma Stakliškių gėrimų turi ne mažiau kaip 50 procentų alkoholio, o "Žalgirio" stiprumas siekia net 75 procentus, todėl vartojant šiuos gėrimus dera prisiminti dainos žodžius: "Po stikliuką, tik po mažiuką..."

"Lietuviško midaus" bendrovė garsėja ir puikiais kokteiliais. Išpopuliarėjus į pusantro litro tarą pilstomiems 8 ir 12 procentų stiprumo "Stakliškių" serijos kokteiliams, midaus gamintojai į rinką paleido naujų, jaunimui skirtų gėrimų. Tai į 0,33 litro butelaičius supilstyti vos 5,5 procento stiprumo kokteiliai "YZY", kurių gaminama net 6 rūšių. Tikimasi, jog apelsinų, greipfrutų, džintoniko, vyšnių, obuolių ir viskio skonio lengvus gėrimus deramai įvertins įkaitę šokėjai diskotekose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų