Neseniai rašėme apie iš rankų į rankas perduodamą Indijos jogų grybelį. Šįkart - apie arbatos grybą.
Arbatos grybas - įvairių rūgimo bakterijų ir mielinių grybelių "derinys". Gėrimas, susidarantis "bendradarbiaujant" arbatai ir cukrui, turtingas tonizuojančiomis medžiagomis (kofeinu ir kt.), vitaminais, naudingomis organinėmis rūgštimis.
Gerti arbatos grybą patartina hipertonikams, žmonėms, kurių linkę kietėti viduriai, sergantiems skrandžio bei žarnyno ligonis ir tiems, kurių sumažėjęs skrandžio rūgštingumas. Reikia arbatos grybą gerti valandą prieš valgį 3-4 kartus per dieną po pusę stiklinės.
Kaip dauginti arbatos grybą?
Į švarų stiklainį įdėkite drungnu virintu vandeniu perplautą grybo sluoksnį ir užpilkite šilta truputį pasaldinta arbata (1-2 arbatiniai šaukšteliai cukraus litrui skysčio).
Stiklainį uždenkite 2-3 sluoksnių marle ir statykite į tamsią, šiltą (20-30 laipsnių C) vietą.
Po 7 parų gėrimas tinkamas vartoti. Kas tris paras skystį nupilkite (palikite vieną ketvirtadalį) ir užpilkite naujos arbatos. Kad gėrimas nebūtų per rūgštus, kartkartėm reikia nuimti susidariusį (atsidalijusį) sluoksnį. Kartą per 2-3 savaites, kad gėrimas būtų skanesnis, grybą perplaukite drungnu virintu vandeniu.