Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai ragina nėščiąsias ypač didelį dėmesį skirti mitybai, nes vaisius visas maisto medžiagas gauna iš mamos kraujo. Nėščiosios maiste turi būti gausu baltymų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų ir minimalus kiekis riebalų bei saldumynų.
Tačiau Kauno visuomenės sveikatos centro kartu su KMU Akušerijos-ginekologijos klinikos moterų konsultacija atliktas tyrimas, kurio metu Kaune buvo apklausta beveik pusketvirto šimto nėščiųjų, parodė, kad būsimųjų mamų mityba nesubalansuota, jos valgo neįvairų maistą. Net 78 procentai apklaustųjų per mažai valgo mėsos ir baltyminio maisto (žuvies, kiaušinių, ankštinių produktų, riešutų), 63 procentai ne kasdien vartoja daržoves ir pieną bei jo produktus, beveik pusė ne kiekvieną dieną valgo vaisių.
Pasak specialistų, daugiau negu pusę energijos (kasdien reikia suvalgyti 6-11 porcijų) nėščioji turi gauti iš duonos, kruopų košių, makaronų, dribsnių, bulvių, nes šiuose produktuose yra geležies, kalcio, cinko, B grupės vitaminų, daug maistinių skaidulų, padedančių išvengti vidurių užkietėjimo. Tačiau kasdien šiuos maisto produktus vartojo tik 61 procentas apklaustųjų.
Kauno visuomenės sveikatos centro stebėsenos skyriaus sveikatos ekologės KMU doktorantės Žanetos Pavilonytės teigimu, nuo nėščiųjų mitybos didele dalimi priklauso būsimo kūdikio sveikata, todėl nėščios moterys turi laikytis sveikos mitybos taisyklių: kas dieną suvalgyti 3-4 porcijas mėsos, šiek tiek daugiau įvairių daržovių, 2-4 porcijas vaisių, 4-6 porcijas pieno ir jo produktų.
Visuomenės sveikatos specialistų teigimu, mėsa aprūpina organizmą geležimi, baltyminis maistas - baltymais, daržovėse ir vaisiuose yra vitamino C, beta karotino, folio rūgšties, kalcio, geležies, maistinių skaidulų, o pienas ir jo produktai - kalcio, vitaminų A ir B šaltinis. Tiesa, rekomenduojama rinktis liesesnius pieno ir mėsos produktus.
Riebalų, cukraus, saldumynų specialistai pataria vartoti kuo rečiau ir kuo mažiau, nes šiuose produktuose mažai vertingų medžiagų, daug kalorijų, todėl kyla pavojus nutukti. Tyrimo duomenimis, neteisingai maitinasi gana nemažai nėščiųjų - kasdien saldumynais gardžiuojasi net 33 procentai apklaustųjų.
Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad nėštumo metu padidėja vitaminų ir mineralų poreikis, ypač svarbi yra folio rūgštis, padedanti sumažinti apsigimimų riziką. Labai reikalingi kalcis ir geležis. Trūkstant geležies moteriai vystosi mažakraujystė, stokojant kalcio vaisius naudoja motinos organizme sukauptas jo atsargas. Jodas būtinas vaisiaus smegenims vystytis, dėl jo stygiaus naujagimiui gali vystytis kretinizmas, struma, jis gali gimti mažesnio svorio. Kartais jodo trūkumas sukelia net vaisiaus žūtį. Dėl cinko stygiaus gimdoje sulėtėja vaisiaus augimas. Kai kurių nėščiajai reikalingų medžiagų reikiamą kiekį sunku gauti su maistu, todėl rekomenduojama įsigyti specialių, nėščiajai skirtų, maisto papildų. Juos vartojo 86 procentai tyrimo metu apklaustų moterų.
Per parą specialistai rekomenduoja išgerti 6-8 stiklines skysčių, tačiau tik 20 procentų respondenčių tai daro. Kofeino poveikis vaisiui nėra gerai ištirtas, todėl kavą ir arbatą patariama gerti saikingai. Kai kurių tyrimų duomenys rodo, kad moterys, geriančios daug kavos, pagimdo mažesnio svorio naujagimius, o kavoje ir arbatoje esančios medžiagos slopina geležies pasisavinimą organizme. Tačiau net 65 procentai apklaustų nėščiųjų per parą išgeria po 1-2 puodelius kavos.