• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koks yra vitaminų ir mineralų poveikis organizmui?

Vitaminas C

Stiprina imuninę sistemą, kartu su vitaminu E trukdo susidaryti raukšlėms. Vitamino C daugiausia yra vaisiuose ir daržovėse.

REKLAMA
REKLAMA

Vitaminas E

Šis vitaminas aktyvina ląstelių gaminimąsi ir apykaitą jose. Vitamino E ypač daug persikuose, riešutuose, aliejuje, saulėgrąžose, žuvyje, avižų kruopose. Jis taip pat labai reikalingas nervų sistemai normalizuoti, lytiniam aktyvumui palaikyti, gerina kepenų veiklą.

REKLAMA

Provitaminas A

Neleidžia ląstelėms irti. Jo apstu morkose, abrikosuose, bananuose.

Vitaminas K

Reguliuoja kraujo krešėjimą ir kaulų būklę. Jei trūksta šio vitamino, kraujuoja dantenos, lėtėja gijimo procesai. Daug vitamino K yra kopūstuose, morkose, pomidoruose, špinatuose, paukštienoje.

REKLAMA
REKLAMA

Vitaminas B 1

Gerina raumenų tonusą, endokrininės ir nervų sistemų veiklą. Jo trūkstant, silpnėja imunitetas, greitai pavargstama, vargina neurozės. Daug šio vitamino yra bulvėse, ankštinėse daržovėse, grūduose, kopūstuose, liesoje kiaulienoje, riešutuose, mielėse, sėlenose.

Vitaminas B 2

Stiprina atmintį. Kad organizmui netrūktų vitamino B 2, reikia valgyti lieso pieno produktus, rupių miltų patiekalus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vitaminas B 12

Mažina nuovargį, gerina atmintį. Jo yra mėsoje.

Geležis

Gerina atmintį, padeda sukoncentruoti dėmesį. Daug yra kepenyse, liesoje mėsoje, džiovintuose vaisiuose, pupelėse, žaliose daržovėse.

Selenas

Gerina organizmo apsaugines reakcijas (jūros gėrybės, mėsa, duona, makaronai).

Cinkas

Padeda sukoncentruoti dėmesį. Geriausiai pasisavinamas valgant jūros žuvį, ankštines daržoves, rupių miltų produktus.

REKLAMA

Magnis

Yra "atsakingas" už nervinių impulsų perdavimą. Daug magnio yra žemės riešutuose, liesame piene, bananuose, daigintuose kviečiuose.

Boras

Skatina smegenų veiklos aktyvumą. Boro yra obuoliuose, kriaušėse, vynuogėse, brokoliuose.

Kalcis

Stiprina nervų sistemą ir kaulus. Daugiausia - pieno produktuose, džiovintuose abrikosuose, bananuose, brokoliuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų