Virginija GRIGALIŪNIENĖ
Kaišiadoryse vyko tradiciniu tampantis renginys "Sveika šeima - sveika visuomenė". Jo metu Kaišiadorių vartotojų kooperatyvo restorano darbuotojos pakvietė į diskusiją sveikos mitybos klausimais, visus susirinkusius sočiai (o svarbiausia - už dyką!) pamaitino įvairiausiais vegetariškais patiekalais. Vegetarai tokius patiekalus vadina amžinos jaunystės maistu. Tiesa, keli vyriškiai, prisikirtę keptų varnalėšų šaknų ir dilgėlių troškinio, prisipažino, jog desertui labai tiktų riekelė skilandžio ar lašinukų... Iš daugiau nei 80 paruoštų vegetariškų patiekalų - pradedant laukinių žolių sriuba, sorų kruopų paplotėliais, kukurūzų vafliais ir baigiant pienių žiedų gėrimu - bene labiausiai renginio svečiams patiko kokteilis "Diplomatas" ir bulvių kukuliai su dilgėlėmis.
Kokteilis "Diplomatas" ruošiamas taip: į 0,5 l pomidorų sulčių įdedama 2 šaukštai tarkuotų krienų ir įpilamos 1/2 išspaustos citrinos sultys.
Bulvių kukuliai su dilgėlėmis ruošiami taip: kukulių masė paruošiama kaip virtų bulvių cepelinams. Į paruoštą masę įpjaustoma dilgėlių lapų (santykiu 1:3), kuriuos prieš tai reikia nuplikyti verdančiu vandeniu. Suformuojami kukulaičiai, kurie verdami maždaug 5 minutes. Patiekalą galima pagardinti sviesto - grietinės padažu.
Pasak restorano gamybos vedėjos Laimutės Jocienės, dažno tautiečio svajonė šiais laikais - skaniai ir sočiai prisivalgyti. Tačiau lygiai taip pat skaniai, sočiai (o svarbiausia - sveikai) galima pavalgyti kada ne kada pasivaišinant vegetariškais patiekalais.