Laimo vaisiai - dar vienas sveikatos šaltinis
Laimas - artimas citrinos giminaitis. Šis mažas žalias citrusas tiesiog nepamainomas kai kuriose salotose ir kokteliuose. Ir dar - jis daug kuo naudingesnis už citriną.
Šviežias laimo vaisius turi būti kietas, blizgia, lygia gelsvai žalia odele.
Šiuose vaisiuose gausu vitamino C, kuris normalizuoja cholesterino apykaitą kraujyje, neleidžia vystytis aterosklerozei. O kalis kartu su askorbino rūgštimi stiprina kraujagysles.
Vitaminas C - jaunos odos šaltinis. Jis aktyvina odos ląstelių veiklą, neleidžia atsirasti raukšlėms. Be to, vitaminas C - nepakeičiama medžiaga susidaryti kolagenui, o šis odą daro elastingą.
Laimo vaisiai - kalcio ir fosforo šaltinis. Šios medžiagos būtinos apsaugoti dantis nuo karieso, akmenų susidarymo, dantenų kraujavimo. Organinės rūgštys ir vitaminas C turi ir balinamąjį poveikį.
Laime daug pektino, o tai gera profilaktinė priemonė nuo vidurių užkietėjimo. Pektinas padeda iš organizmo pasišalinti toksinėms medžiagoms. Eteriniai aliejai ir organinės rūgštys, esančios šiuose vaisiuose, kelia apetitą, gerina virškinimą ir maisto pasisavinimą.
Laimas - puikus trankvilizatorius. Jis raminančiai veikia nervų sistemą, gerina bendrą savijautą, kelia nuotaiką, didina organizmo atsparumą infekcijoms, greitina pasveikimą.
Kaip gydytis laimo vaisiais
Nuo kojų nuovargio ir patinimo vakare, išsimaudę duše, ant blauzdų užsidėkite plonų laimo griežinėlių, apsukite polietilenu, po to - elastiniu bintu ir eikite miegoti. Reguliarūs kompresai padeda išvengti varikozės.
Odą balina toks receptas. Išsunkite didelio laimo vaisiaus sultis ir išmaišykite su 100 gramų medaus. Mišiniu sumirkykite medžiagines servetėles ir dėkite ant strazdanotos arba pigmentuotos odos. Po 20 minučių nusiprauskite vėsiu vandeniu. Kad būtų efektyvu, procedūrą atlikite kasdien tris savaites.
Kad sustiprėtų ir blizgėtų nagai, rankas pamirkykite karštame vandenyje, sausai nušluostykite ir kiekvieną nagą gerai įtrinkite griežinėliu laimo. Po 10-15 minučių nuliekite vėsiu vandeniu, ir rankas, ir nagus ištepkite kremu.
Kad plaukai ne taip riebaluotųsi, 1-2 kartus per savaitę jų šaknis po galvos trinkimo ištrinkite laimo sultimis.
Kaip vartojami laimo vaisiai
Laimai vartojami šviežūs. Termiškai apdoroti jie netenka 60 procentų askorbino rūgšties.
Norėdami, kad išliktų švelnus aromatas ir naudingosios savybės, vaisius pjaustykite prieš pat vartojimą.
Paruošę mėsos patiekalus, ant kiekvieno gabalėlio uždėkite griežinėlį laimo - jo sultys padeda geriau įsisavinti geležį.
Laimo vaisiai puikiai tinka vartoti su cukinijomis, moliūgais, obuoliais, kriaušėmis, persikais, abrikosais, nektarinais.