Laidos „La maistas“ viešnia Karolina legendinės „Viduklės koldūnai“ užeigos savininkė, kuri juokiasi, kad pirmiau įkūrė verslą, o tik vėliau išmoko gaminti koldūnus. Mintį apie jos įsteigimą moteriai davė Viduklėje besilankę lankytojai. Dabar jos parduodamų koldūnų traukia ragauti iš visos Lietuvos.

Laidos viešnia Karolina Marija Grabinskienė  (nuotr. Organizatorių)

Laidos viešnia Karolina Marija Grabinskienė (nuotr. Organizatorių)

Laidos viešnia Karolina Marija Grabinskienė legendinės kavinės „Viduklės koldūnai“ savininkė gamins garsiuosius Viduklės koldūnus   tradicinius su kiaulienos įdaru ir su varške.

„Viduklės koldūnams yra jau daugiau nei 50 metų. Tradiciniai Viduklės koldūnai būdavo gaminami tik su vienos rūšies įdaru – kiauliena. Jų įdaras turi būti riebokas, sultingas, skanus. Tešlą reikia kuo ploniau  iškočioti, kad valgydamas jaustum mėsą, o ne tešlą“, pasakojo Karolina.

Karolina tešlai maišyti pataria naudoti drungną vandenį – tešla tuomet bus minkštesnė, tąsesnė. Ir tešlą reikia labai gerai „išmasažuoti“. Kitas jos patarimas – svarbu koldūnų nepervirti, kai iškyla į verdančio vandens paviršių, užtenka pavirti 2 minutes.

REKLAMA

Kai p atsirado garsioji koldūninė ir kaip pagaminti skaniausius koldūnus – daugiau apie tai naujienų portalo tv3.lt ir Karolinos Marijos pokalbyje.

Kodėl nusprendėte atidaryti koldūninę? Iš kur tas susižavėjimas koldūnais?

Studijuodama ekonomiką ir apskaitą universitete, antro kurso pabaigoje 2012 metais įkūriau įmonę ir atidariau maisto prekių parduotuvę Viduklės miestelyje. Tų pačių metų vasarą miestelio bendruomenė suorganizavo pirmąją Viduklės koldūnų šventę, kad visos Lietuvos žmonės prisimintų legendinius Viduklės koldūnus ir jų skonį.

Po šios šventės daug keliautojų užsukdavo į miestelį, užeidavo į parduotuvę ir klausdavo, kur Viduklės koldūninė? Po daugelio atsakymų, kad jos jau virš 20 metų nėra, kilo mintis, kad reikia atkurti koldūninę, nors ir kitoje vietoje, nei sovietmečiu, bet su tais pačiais, legenda tapusiais Viduklės koldūnais.

Greit ėmėmės darbo, ir jau 2013 metais atvėrėme Viduklės koldūnų kavinės duris lankytojams. Nors dirbame tik šiltuoju sezonu, esame priklausomi nuo atostogaujančių tautiečių. Labai smagu, kad kasmet sulaukiame vis daugiau lankytojų.

Laidos viešnia Karolina Marija Grabinskienė

Laidos viešnia Karolina Marija Grabinskienė

Kokius koldūnus dažniausiai renkasi lietuviai?

Populiariausi – tradiciniai, virti arba gruzdinti Viduklės koldūnai su kiaulienos įdaru. Taip pat labai dažnai klientai renkasi su paukštienos ar varškės įdarais. Šiemet svarstome pasiūlyti ir daugiau rūšių koldūnų.

Ką svarbiausia žinoti gaminant koldūnus namuose?

Svarbiausia gaminti su meile... O iš tikrųjų, tai viskas svarbu: pasirinkti kokybišką mėsą įdarui; nepagailėti laiko tešlos išminkymui – bus lengviau iškočioti, koldūnai taps minkštesni, gardesni (šypteli).

REKLAMA

Tiesa, ko gero svarbiausias dalykas – tinkamas iškočiojimas. Jei gaminate koldūnus su mėsos įdaru – kočiokite kuo ploniau, beveik permatomai. Tuomet lengvai galėsite suformuoti miniatiūrinius koldūniukus. Tai viena iš didžiausių Viduklės koldūnų skonio paslapčių!

Ką daryti, kad koldūnas neištižtų?

Svarbiausia – nepervirti. Jei tešlą pagaminote pagal mano patarimus, virti tereikia tol, kol išverda įdaras. Kadangi koldūnai maži, įdaro nedaug, tai ir virti reikia tik kelias minutes. Žinoma, jei koldūnus užšaldėte, tuomet virkite 3-4minutes. Bet, nuoširdžiai, niekas neatperka to šviežiai pagaminto koldūno skonio.

Ar verdant koldūnus, vandenį reikia papildomai sūdyti?

Gaminant koldūnus aš vadovaujuosi principu, kad geriau mažiau druskos į koldūno vidų, bet daugiau „ant viršaus“. Tad įdarui naudoju minimaliai druskos, o labiau pasūdau vandenį, kuriame verdu. 

Kaip geriausia paruošti tešlą koldūnams? Ar tam naudoti galima tik tradicinius miltus, ar tiktų ir, pavyzdžiui, grikių miltai?

Koldūnų gamyboje naudojame kvietinius miltus, su kitokiais neteko bandyti, bet sudominote – reiks namuose pabandyti, manau, kad skoniui didelės įtakos tai neturės, tik įdomu, ar tešla tokiu atveju bus lengvai kočiojama ir tokia pat minkšta.

Laidos viešnia Karolina Marija Grabinskienė

Laidos viešnia Karolina Marija Grabinskienė

Kaip tinkamai paruošti įdarus?

Svarbiausia – kokybiški ingredientai. O visa kita – kiekvieno skonio reikalas. Jei norite tradicinio skonio, kiaulienos įdarui naudojami prieskoniai – tik pipirai ir druska; tačiau tikrai galite eksperimentuoti ir su sau patinkančiais kitais prieskoniais. Varškės įdarą mes gaminame saldų, namuose galite daryti sūrų ar pridėti patinkančių žolelių.

REKLAMA

Kaip lengviausia išgauti koldūnų formą ir užlenkti kraštelius neturint tam reikalingo įrankio?

Jei tinkamai paruošite tešlą – koldūnus suformuoti bus labai lengva. Nepamirškite, kad dydis priklausys nuo to, kiek įdėsite įdaro.

 Namuose siūlyčiau naudoti stikliuką – kad išlaikyti Viduklės koldūnų mažumą, o visa kita – rankų darbas: užspaudžiate įdarą viduje ir užsukate koldūno viršų kaip skarelę (šypteli).

Kas labiausiai tinka prie koldūnų su mėsa? Su varške?

Koldūnai su mėsa dažniausiai patiekiami su spirgučių padažu ir grietine. Tačiau galimos labai įvairios variacijos: tik su spirgučiais; tik su grietine; su sultiniu, kuriame virė koldūnai; su sviestu; su actu... Per 7 metus sulaukėme įvairiausių klientų pageidavimų.

Koldūnus su varške taip pat galima valgyti su visais aukščiau išvardintais padažais (na, tik išskyrus actą). Taip pat galima paskaninti jūsų mėgstama uogiene.

Ką jums suteikė dalyvavimas laidoje „La maistas“? Gal įsiminėte patarimus, kurie pravers gaminant ateityje?

Dalyvavimas šioje laidoje – labai smagi ir turininga patirtis. Pasisėmiau idėjų iš kolegų, kurias, neabejoju, pritaikysiu koldūninėje.

Koldunas
2020-04-04 19:46:02
Jog jie butu valgomi juose turi buti mesos ,tiek to ir meistriskumo
Atsakyti
Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!
T566 2020-04-05 12:48:38
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Trar   ATSAKYTI
Janina 2020-04-05 10:09:41
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Kodėl nerašot recepto   ATSAKYTI
Koldunas 2020-04-04 19:46:02
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Jog jie butu valgomi juose turi buti mesos ,tiek to ir meistriskumo   ATSAKYTI
JK 2020-04-04 16:31:10
Pranešti apie netinkamą komentarą
-1
Kokie sveciai?!!! KARANTINAS!!!!   ATSAKYTI

Top Video

Policininką nužudžiusio vyro žmona: jis sirgo depresija, bet daug metų nesigydė
DABAR RODOMA
Policininką nužudžiusio vyro žmona: jis sirgo depresija, bet daug metų nesigydė
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Narkevičius – vėl įvykių sūkuryje: Trakų rajone sustabdytas keliuko remontas kelia daug klausimų
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Skaičiai gąsdina: per karantiną 11400 į septintą dešimtį įkopusių asmenų neteko darbo
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Žada masinį tyrimą dėl Covid-19: aiškinsis, kokį imunitetą sugebėjome įgyti
DABAR RODOMA
Farai. Klaipėdoje BMW lėkė tarsi viesulas: taranavo automobilį ir išrovė medį
DABAR RODOMA
„Pasikalbėkim #IŠNAMŲ“ su Zuokiene apie savanorystę COVID-19 židinyje ir nemalonų vyro akibrokštą
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Nausėda gimtadienį sutiko Nidoje, keturių žvaigždučių viešbutyje
DABAR RODOMA
TV3 žinios. Lietuvoje savaitgalį – susirgimų koronavirusu šuolis
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Egzaminai prasidės birželio 22 d.: aiškėja tvarka, kaip jie vyks
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Koronaviruso židiniai plečiasi globos namuose: sergančiųjų daugėja Antaviliuose, Širvintose
REKLAMA
Vištienos ir daržovių iešmeliai (nuotr. Organizatorių)
TV3 laida „La Maistas“ sveikina visus su vasara ir Tėvo dienos proga ruošia ypatingas vaišes. Laidos šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius pažers patarimų, kaip išsikepti ...
Braškės su kremu ir riešutais (nuotr. Organizatorių)
Kas gali būti geriau už iškylą gamtoje? Tik iškyla su puikiu maistu! Dar vienoje pavasariškoje TV3 laidoje „La Maistas“ virtuvės šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius ...
Sūrio suktinukai (nuotr. Organizatorių)
Kas gali būti geriau už iškylą gamtoje? Tik iškyla su puikiu maistu! Dar vienoje pavasariškoje TV3 laidoje „La Maistas“ virtuvės šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius ...
Indrė Stonkuvienė
Paskutinę pavasario dieną TV3 laidos „La maistas“ komanda lankėsi pas Indrę Stonkuvienę. Ji davė patarimą, kaip iškepti gerą karštą sumuštinį ir atskleidė šeimos pamėgtą ...
Corn-dogs (nuotr. Organizatorių)
Kas gali būti geriau už iškylą gamtoje? Tik iškyla su puikiu maistu! Dar vienoje pavasariškoje TV3 laidoje „La Maistas“ virtuvės šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius ...
REKLAMA

×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų