REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalendoriniam pavasariui įpusėjus, o tikrajam pagaliau atėjus į mūsų kiemus ir terasas, vis dažniau imame uosti grilinamų skanėstų kvapus. Ir jeigu anksčiau dūmuose maišydavosi skrundančio šašlyko ar vištienos sparnelių natos, tai pastaruoju metu mūsų aplinka prisipildo visa puokšte kvapų: nuo keptų grybų ar daržovių iešmelių iki žuvies ir, žinoma, jūros gėrybių.

Kalendoriniam pavasariui įpusėjus, o tikrajam pagaliau atėjus į mūsų kiemus ir terasas, vis dažniau imame uosti grilinamų skanėstų kvapus. Ir jeigu anksčiau dūmuose maišydavosi skrundančio šašlyko ar vištienos sparnelių natos, tai pastaruoju metu mūsų aplinka prisipildo visa puokšte kvapų: nuo keptų grybų ar daržovių iešmelių iki žuvies ir, žinoma, jūros gėrybių.

REKLAMA

Keliautojas, virtuvės šefas ir „Lidl“ ambasadorius Vytaras Radzevičius pastebi, kad lietuviai vis dažniau atranda grilio galimybes ir noriai leidžiasi į skonio eksperimentus. Nors sprandinė ar marinuotos kulšelės vis dar neužleidžia pirmaujančių pozicijų, tačiau grotelėse čirškančių lydekų, menkių ar net tigrinių krevečių lyga pamažu lipa lyderiams ant kulnų.

Daug galimybių ir tik viena taisyklė

V. Radzevičius sako, kad žuvies ar kitų jūros gėrybių kepimas išskirtinis tuo, kad yra itin paprastas, nereikalauja ilgo pasiruošimo. Dėl to puikiai tinka nekantraujantiems ragautojams.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš esmės yra viena pagrindinė taisyklė, kurios privalu paisyti. Ir ta taisyklė yra – neperkepti. Lašišai, krevetėms ar upėtakiui pakanka vos kelių minučių, kad tinkamai iškeptų, bet neišsausėtų. Dar pridėčiau, kad ne tik neperkepti, bet ir nereikia persistengti su prieskoniais ar marinatais. Visos jūros gėrybės pačios iš savęs turi itin daug skonio, tad pakanka jas gardinti druska, pipirais bei šlakeliu laimo sulčių“, – atkreipia dėmesį „Lidl“ ambasadorius.

REKLAMA

Kepti galima ir grotelėse, ir naudoti iešmelius, tačiau, pasak virtuvės šefo, mažai priežiūros reikalaujantis būdas yra kepimas ant žarijų. Pasak jo, žuvį suvyniojus į foliją, galima mesti tiesiai ant žarijų bei laukti, kol ji išsitroškins karštyje.

„Šalia pridėkite kelias bulves ir vuolia – turite fantastiškai paprastą bei itin skanų patiekalą“, – šypsosi V. Radzevičius.

Platus pasirinkimas ir laisvė eksperimentuoti

Jei anksčiau parduotuvėse jūros gėrybių pasiūla apsiribodavo lydeka, menke ir kelių rūšių krevetėmis, šiuo metu galima rasti, ko tik širdis geidžia. Šukutės, aštuonkojai, žaliakiautės midijos, austrės, omarai ir visų dydžių bei spalvų krevetės – viskas pasiekiama ranka, tereikia tik noro ir fantazijos. O jų kepimui, žinoma, praverčia ir geras oras.

REKLAMA
REKLAMA

„Gal skambės keistai, bet, mano manymu, nėra nieko, ko nebūtų galima iškepti. Net austrės gali būti kepamos. Tačiau vienas skanesnių patiekalų yra užkeptos midijos. Mes esame įpratę midijas gardžiai srėbti iš puodo, užkąsdami gruzdintomis bulvytėmis ar traškia čiabata, tačiau keptos midijos tikrai gali varžytis dėl stalo kapitono titulo“, – patarimais dalijasi V. Radzevičius.

Pasak jo, užkeptas midijas galima ruošti ir orkaitėje, ir ant grilio. Tačiau prieš imantis šio skonio eksperimento, reikėtų pasidaryti nedidelius namų darbus. Vienas jų – išsirinkti norimą midijų rūšį, šiam patiekalui itin tiks gražios, sodriai žalios spalvos kiaute spindinčios žaliakiautės midijos. Antras žingsnis – midijas atrinkti. Tinkamos valgyti yra tik tos, kurios yra gražiai prasivėrusios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu midijos kiautas yra tvirtai užsivėręs, nebandykite jo kažkaip per jėgą atlupti. Tokia midija prieš ją šaldant nebuvo gyva, todėl jos valgyti tikrai nerekomenduoju“, – pataria šefas.

Kviečiame išbandyti išskirtinį grilintų midijų receptą pagal V. Radzevičių.

Jums reikės: 500 g šaldytų midijų (rekomenduoju žaliakiautes); 200 g parmezano arba panašaus kietojo sūrio; 0,5 čili pipiro; 1 laimo citrinos; 1 čiabata tipo duonos ar kito mėgstamo batono.

Gaminimas:

Atšildytas ir atrinktas midijas nusausinkite ir išdėliokite ant grotelių. Parmezano sūrį sutarkuokite smulkia tarka ir užberkite ant atvertų geldelių. Taip pat uždėkite po ploną riekelę čili pipiriuko, pagardinkite mėgstamomis žolelėmis. Paruoštas midijas kepkite ant nedidelės kaitros, kol sūris išsilydys.

Patiekti ant stalo galite kartu su tomis pačiomis grotelėmis. Prieš ragaudami patiekalą, apšlakstykite laimo sultimis ir skanaukite su paskrudinta čiabata duona ar tiesiog prancūzišku batonu.

Skanaus!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų