REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors parduotuvių lentynos pilnos įvairiausio jau pagaminto maisto, gydytojai ragina neskubėti tuo žavėtis. Jie primena, kad sveikiausias maistas – pagamintas namuose. Vis tik klaidinga manyti, kad reikėtų besąlygiškai vengti visko, kas saldu. Ypač vaikams gauti saldaus maisto yra būtina.

Nors parduotuvių lentynos pilnos įvairiausio jau pagaminto maisto, gydytojai ragina neskubėti tuo žavėtis. Jie primena, kad sveikiausias maistas – pagamintas namuose. Vis tik klaidinga manyti, kad reikėtų besąlygiškai vengti visko, kas saldu. Ypač vaikams gauti saldaus maisto yra būtina.

REKLAMA

Vaikų gastroenterologas, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius dr. Vaidotas Urbonas portalui tv3.lt papasakojo, kokio maisto šiukštu neturėtų būti namuose, ir ar vaikui galima duoti saldumynų.

Geriausia gaminti namuose

Gydytojas pabrėžia, kad pirmiausia namų virtuvėje neturėtų būti šiukšlinio, perdirbto maisto, mat jis turi daug tuščių kalorijų. Idealu, kad šeimoje būtų valgomas kuo natūralesnis maistas. 

„Aišku, ekologiškas produktai būtų dar geriau, bet toks maistas ir brangiau kainuoja. Bet kuriuo atveju reikėtų pirkti gryną žuvį, mėsą, kiaušinius, kruopas ir iš jų gamintis maistą. Jokiu būdu nepirkti čipsų, pusfabrikačių, tokio maisto kaip sausi pusryčiai, įvairūs padažai“, – kalbėjo V. Urbonas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis atkreipė dėmesį, kad pirktinis jau pagamintas maistas pirmiausia turi būti ilgesnio galiojimo, todėl ir jo sudėtyje galima rasti ne visai draugiškų produktų.  

REKLAMA

„Tokį maistą reikia taip paruošti, kažką įdėti, kad jis būtų ilgo galiojimo, pirmiausia tam, kad žmogus neapsinuodytų. Taigi toks maistas tampa nenatūralus, jis turi konservantų, dažiųjų, kvapiųjų ir kitų medžiagų. Nors jų, atrodo, yra gaunamas labai nedidelis kiekis, tai vis tik gali daryti įtaką mūsų sveikatai. Diskutuojama, kiek jos kenkia ar nekenkia, bet lašas po lašo ir akmenį pratašo“, – neslėpė jis. 

Anot mediko, jei tokių produktų suvalgoma tik kartą kitą, nieko gal nenutiks, bet jei jie vartojami nuolatos daugybę metų – jau kita rizika.

REKLAMA
REKLAMA

Sultys prilygsta maistui

Pašnekovas taip pat atkreipė dėmesį, kad reikėtų vengti vaisvandenių, limonadų, sulčių. 

„Tai yra daug cukraus turintys produktai. Net jei tai yra kokia nors dietinė kola, kurioje nėra cukraus, ten bus dirbtinių saldiklių, kurie irgi ne visada gerai. Tad realiai idealiausia žmogui gerti paprastą vandenį. Ir čia kita problema, ką matau Lietuvoje, kad žmonės perka vadinamą mineralinį vandenį iš parduotuvės. Asmeniškai aš geriu vandenį iš čiaupo, nes mūsų vanduo yra kokybiškas vanduo, tiekiamas iš giluminių gręžinių. Suprantu, kad nuvykus į kokią kitą šalį, kur nėra tokių gero vandens šaltinių, vandenį tenka pirkti“, – aiškino gastroenterologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartu gydytojas konstatavo, kad apskritai abejotų, ar sultys yra reikalingos, nesvarbu, apie kokias sultis kalbėsime – lėtai spaudžiamas sulčiaspaude ar greitai, patiekiamas su minkštimu ar be jo.

„Kodėl? Yra paskaičiuota, kad sulčių stiklinę žmogus išgeria per 12 sekundžių, taigi jis gauna visą kalorijų kiekį per tokį trumpą laiką ir dar be maisto skaidulų. Tuo metu jei jis nori suvalgyti tą patį kiekį vaisių, kurių prireikė toms sultims išspausti, jis užtruktų 10 ar daugiau minučių. Tai visai kitas dalykas, valgant vaisius ir skaidulų gaunama, ir kalorijos ne taip greitai įsisavinamos. 

Sultys iš esmės yra kalorijų bomba – litre obuolių sulčių yra apie 500 kalorijų, slyvų sultyse – net apie 700 kalorijų, kai visos dienos norma yra virš 2000 kalorijų. Taigi išgėręs 3 litrus sulčių žmogus gautų visos dienos normą. Sultys – tai yra skystas maistas kaip pienas, kiti produktai. Vanduo, arbata, kas mėgsta – kava yra gėrimas. Tad su sultimis reikia labai atsargiai elgtis“, – įspėjo V. Urbonas.  

REKLAMA

Jis priminė, kad nutukimas yra didžiulė problema pasaulyje, o tokie gėrimai neabejotinai prie to prisideda. „Beje, ir medus neturėtų būti valgomas be saiko kaip cukraus pakaitalas. Tai nėra tas pats, o nutukimo rizika bus daug didesnė valgant medaus nei cukraus. Medus turi daug fruktozės, o ji labai greitai virsta į riebalus. Ypač jei žmogus jau turi antsvorio, nereikėtų vartoti daug medaus“, – pridūrė pašnekovas.

Vaikams reikia saldumynų

Paklaustas, kaip reikėtų elgtis, jei vaikas žūtbūt nori kažko saldaus, V. Urbonas pabrėžė, kad saldus maistas tikrai neturėtų būti visiškai išbrauktas iš raciono.

„Taip, vaikai mėgsta saldumynus ir jei vaikas yra normalaus svorio, fiziškai aktyvus, per daug neriboju saldumynų vartojimo, sakai, kad kartais ir saldainį galima suvalgyti. Kodėl? Taip yra, kad vaikų smegenys sunaudoja 10 kartų daugiau gliukozės nei kad suaugusiojo, jei skaičiuojame kilogramais svorio. Vaiko smegenys labai sparčiai vystosi, o gliukozė yra maistas smegenims. 

REKLAMA

Riebalai, riebalų rūgštys yra pagrindinis energijos šaltinis visiems mūsų už smegenų esantiems organams – širdžiai, kepenims ir t.t., bet jos patenka į smegenis, todėl smegenims gliukozė yra pagrindinis maisto šaltinis. Tad kartais vaikai net dreba, kaip nori kažko saldaus, taigi negali tokio maisto visai riboti“, – pastebėjo gastroenterologas. 

Pasiteiravus, ar yra kažkokie sveikesni angliavandeniai, kuriuos vaikui valgyti būtų labiau į naudą, V. Urbonas teigė, kad ne viskas yra taip paprasta. 

„Nėra pasakyta, kas yra sveika, bet tas pats cukrus yra natūralus produktas, jis gaunamas iš cukranendrių ar cukrinių runkelių. Taigi ir tą patį cukrų vaikas gali vartoti. Kitas angliavandenių šaltinis yra vaisiai, taip pat iš dalies laktozės pavidalu gali būti ir pieno produktai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet tokiam žmogui, kuris daug sportuoja, galima ir lengvai įsisavinamus angliavandenius, miltinius produktus vartoti, jei tik neturi skrandžio problemų. Tai yra greitas energijos šaltinis, o kai žmogus intensyviai sportuoja, reikia daug energijos raumenims“, – komentavo V. Urbonas. 

Visgi gydytojas pripažino, kad nėra kažkokių stebuklingų sveikesnių angliavandenių. Vis tik cukrumi saldinta arbata, jei vaiko svoris geras, būtų sveikiau už saldainius su visokiausiais priedais. 

„Čia verta prisiminti seną taisyklę – kiekvienas maisto produktas gali būti ir vaistas, ir nuodas, viskas priklauso nuo dozės“, – pridūrė vaikų gastroenterologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų