REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ūkininkė iš Kėdainių rajono šiemet savo šiltnamiuose suskaičiavo virš 100 rūšių bazilikų. Nuo obuolinių, rožių kvapo iki primenančių čili pipirus ar dilgėles. Bet labiausiai moteris didžiuojasi, kad jai pavyko užauginti šventąjį baziliką, kuris esą tūkstančius metų vertinamas dėl savo ypatingų savybių.

Ūkininkė iš Kėdainių rajono šiemet savo šiltnamiuose suskaičiavo virš 100 rūšių bazilikų. Nuo obuolinių, rožių kvapo iki primenančių čili pipirus ar dilgėles. Bet labiausiai moteris didžiuojasi, kad jai pavyko užauginti šventąjį baziliką, kuris esą tūkstančius metų vertinamas dėl savo ypatingų savybių.

REKLAMA

Bazilikus auginanti Rosita Liubomirskienė negali atsigėrėti jos užaugintu šventuoju baziliku, ūkininkė augina pačią švenčiausią jo rūšį.  

„Yra 4 rūšys šventojo baziliko, čia yra Krišna, ji – pati švenčiausia, jai yra virš 5000 metų“, – tikina ūkininkė.

Bazilikų augintoja pasakojo, kad šis iš Indijos kilęs bazilikas kadaise prilygo auksui. Esą ir dabar jo eterinis aliejus itin brangus.

REKLAMA
REKLAMA

„5 mililitrai Krišna baziliko turbūt kainuoja mažiausiai 50 eurų“ – įspūdingą kainą atskleidžia ūkininkė.

Pasak žinovės, šventasis bazilikas yra ne tik prieskonių karalius, bet ir puiki priemonė sunegalavus.

REKLAMA

„Jeigu neturite eterinio aliejaus, reikia sutrinti ir dėti ant skaudančio danties ar nugaros, nuo kosulio, nuo slogos padeda šių bazilikų arbata“, – pataria R. Liubomirskienė.

Bazilikus įsimylėjusi ūkininkė iš Kėdainių rajono kasmet vis bando užauginti naujų rūšių, skonių ar išvaizdos bazilikus. Šiais metais moteris savo šiltnamiuose suskaičiavo daugiau nei 100 skirtingų rūšių.

„Nuo obuolinio iki čili pipiro kvapo. Labai įvairaus kvapo, ir mėtos, ir anyžiaus, ir gvazdikų, ir cinamono, ir karamelės, ir citrinos, ir laimo, ir taip toliau“, – auginamus skirtingų aromatų bazilikus vardija Rosita.

REKLAMA
REKLAMA

Beje, augintoja išduoda paslaptį – bazilikai ne tik lėkštėje puikiai dera su pomidorais, bet ir šiltnamyje. 

„Bazilikai nieko nebijo jie ir kitus augalus apsaugo“, – tvirtina ūkininkė.

Ūkininkė pastebi, kad lietuvių meilė šiam prieskoniniam augalui vis stiprėja. Moteris tai pastebi iš smalsuolių susidomėjimo.

„Anksčiau net nežinojo, kas per augalas, prieš 10 metų aš glėbiais dalindavau“, – apie pasikeitimus, įvykusius per dešimtmetį, pasakoja bazilikus auginanti moteris.

Netrūksta ūkininkei išmonės ir kur naudoti didžiulę įvairovę bazilikų.

„Tinka ir į virtinius, auginu turiu salotinį mėtinį, kurį dedu į bulves, tinka į mėsos patiekalus, į pyragus“, – idėjomis, kur panaudoti bazilikus, dalinasi jų augintoja.

Moteris kviečia išbandyti jos šeimos ir svečių itin mėgstamą svogūnų sriubą, kurioje daugiau nei 10 rūšių baziliko.

Sriubos receptą ir gaminimo eigą rasite aukščiau esančiame vaizdo įraše.

tv3.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų